Депозити страховиків відтають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити страховиків відтають

Кредит&Депозит
1489
Найбільш імовірним називають створення картотеки вимог у проблемних банках. Держфінпослуг же наполягає на створенні фонду гарантування страхових виплат.
У розпорядженні "ЭИ" опинився лист із пропозиціями Нацбанку відносно вирішення проблем заморожених депозитів страховиків. У документі обговорюється чотири варіанти вирішення проблеми.
Перший, запропонований Держфінпослуг і страховим ринком, передбачає створення Фонду гарантування страхових виплат за рахунок коштів страховиків у проблемних банках.
На думку НБУ, у цієї пропозиції набагато більше мінусів, ніж плюсів. "Створення фонду не є вирішенням поточних проблем, фонд захищає майнові інтереси страхувальників тільки у випадку банкрутства СК. Крім цього, відповідальність за неплатоспроможних страховиків буде перекладена на більші і надійні СК - учасники фонду", - говориться в листі.
У Держфінпослуг оцінили такий крок НБУ, але не мають наміру відмовлятися від свого варіанта. "Добре, що Нацбанк готовий обговорювати варіанти вирішення проблеми, хоча зустріч із цього приводу пройшла ще 8 квітня. Але в НБУ не зрозуміли суті нашої пропозиції. Виплата з фонду передбачається не тільки у випадку банкрутства. Ми пропонували просто переказати гроші із проблемних банків у НБУ для проведення поточних виплат. Від цього витрати страховиків не виростуть, і одні СК не будуть платити за інших. Схема передбачає, що кожний відповідає за себе. Ми пропонували забезпечити вільний доступ до умовного фонду гарантування, щоб зробити кошти доступними у будь-який момент", - розповів Віктор Суслов, голова Держфінпослуг.
Другий сценарій передбачає переведення депозитів СК в інші банки, наприклад, в Ощадбанк. Але й цей варіант має чимало мінусів. Велика ймовірність застосування вибіркового підходу. Але головне, страховики не впевнені у наявності в проблемних банків реальних коштів, які можуть бути переведені в інший банк.
Ще один варіант - видача Мінфіном кредитів страховикам через банки під заставу заморожених депозитів. "Це приведе до пожвавлення активних операцій банку, але покладе додаткове навантаження на бюджет. Також можливий ризик використання СК коштів не на виплати", - говориться в листі.
Найбільш реальним варіантом вирішення проблеми в НБУ вважають створення картотеки вимог до проблемних банків. "СК надає банку, у якому введена тимчасова адміністрація, документи на страхову виплату і відповідне платіжне доручення.
Інформація заноситься в картотеку, згідно з якою і буде здійснюватися задоволення вимог СК. Цей варіант не передбачає додаткового навантаження на бюджет, але має часовий лаг між внесенням у картотеку та одержанням страхового відшкодування. Схема не поширюється на депозити, термін виплати по яких настав до введення тимчасової адміністрації", - стверджують фахівці НБУ.
У цілому в НБУ запевняють, що проблема заморожених депозитів не є ключовою в проблемі неплатоспроможності СК. Проблеми викликані розміщенням 6,5 млрд. грн. у нелістингові папери та проведенням виплат не за рахунок резервів, а за рахунок нових платежів.
Опитані страховики згодні з тим, що найбільш реалістичним є варіант створення картотеки проблемних банків, але й він має чимало підводних каменів.
"Цей варіант здається найбільш прозорим для розуміння та контролю. Він трохи полегшить роботу службам урегулювання збитків страхових компаній, оскільки тиск незадоволених страхувальників трохи спаде. Але необхідно встановити максимальний термін виплати, наприклад, два-три місяці від дня одержання банком пакета документів. Можна зробити обмеження щодо виплати з депозитних коштів тільки фізособам", - говорить Олена Ковальова, головбух СК "Наста".
Крім того, страховики вважають неприпустимим обмеження на виплати за депозитами, що закінчилися до введення тимчасової адміністрації.
Але головне питання – чи вистачить в проблемних банках коштів для проведення виплат страховикам. "Якщо в банку немає грошового потоку, така картотека може тривати місяцями. Тому необхідно одержувати в НБУ рефінансування на такі цілі.
Крім цього, ми хотіли б бачити чіткі критерії розміщення та задоволення платіжних доручень страховиків у картотеці. Важливо також, щоб це були не тільки страхові виплати, але й можливість сплати податків з таких депозитів проблемних банків", - пояснив Олександр Завада, президент Української федерації страхування.
А от у Держфінпослуг не вірять у цей варіант. "НБУ знає, що одночасно з тимчасовими адміністраціями введений і мораторій на здійснення виплат, і виплати не проводяться. Якби вони проводилися, то страховикам уже виплатили б кошти з депозитів. Але ніхто не платить, цей варіант тупиковий", - говорить Суслов.
Страховики також наполягають на інших сценаріях, зокрема, на створенні фонду гарантування. Але на відміну від запропонованого раніше варіанта зараз пропонується створити фонд гарантування депозитів за участю банків, до яких будуть застосовані підвищені вимоги.
"Для покриття страхових резервів Держфінпослуг буде враховувати (вимагати від страховиків) депозити в банках, які є членами такого фонду, замість вимог по банках з національними рейтингами. А вимоги до банків, які можуть стати членами такого фонду, установить НБУ. Такий фонд потрібний для страховиків, тому що немає працюючих інструментів інвестування коштів", - пропонує Олена Машаро, віце-президент СК "АСКА".
Реґіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас