Експерти прогнозують хвилю злиттів і поглинань в українському виноробстві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують хвилю злиттів і поглинань в українському виноробстві

Фондовий ринок
380
Виноробну галузь в Україні очікує збільшення угод злиття і поглинання (M&A), вважають у Центрі досліджень корпоративних відносин.
За словами керівника економічних програм Центру В'ячеслава Бутко, останнім часом в Україні спостерігається певна активізація угод злиття і поглинання, а в низці галузей, зокрема виноробній та коньячній, відзначені передумови до здійснення угод, які можуть суттєво вплинути на галузь у цілому.
Судячи з повідомлень ЗМІ, з ринку може піти кілька великих гравців, що контролювали в докризовий період до 20% продажів коньячної продукції, повідомив Бутко.
Експертів, зокрема, турбує інформація про важке фінансове становище Першого національного виноробного холдингу (ПНВХ), що входить в корпорацію "Логос".
"У компанії є помітні проблеми, вона не може розрахуватися з постачальниками, про що останні активно заявляють у ЗМІ. Це, у свою чергу, може стати провісником фінансової неспроможності компанії. Власник компанії Валерій Шамотій у свій час вважав цей бізнес непрофільним, і приділяв першочергову увагу девелопменту та ресторанному бізнесу. З початком кризи і той, і інший сегмент впали, та й ринок коньяку з початку року впав на 18,5% у вартісному вираженні. Ліквідними активами холдингу залишаються лише коньячне і виноробне виробництво - АПФ "Таврія" і Інкерманський завод марочних вин. Не дивно, що по ринку поповзли чутки про їхній продаж", - відзначають у Центрі досліджень корпоративних відносин.
"В умовах кризи найбільш підданими фінансовим ризикам виявилися компанії, у яких були максимальні кредитні запозичення. Заборгованість торговельних мереж, що різко зросла через загальну кризу неплатежів, поставила їх на грань виживання", - вважають експерти.
"Ситуацію в ПНВХ збільшує конфлікт між акціонерами і трудовим колективом", - відзначає Бутко.
"Сторони вже звернулися в правоохоронні органи і втягли в судові позови, а це, в українських реаліях, часто приводить до того, що в підприємства може змінитися склад власників. Скандали серед виноробів відбиваються на галузі в цілому, знижуючи інтерес інвесторів і покупців до українського ринку", - констатують у Центрі досліджень корпоративних відносин.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас