Ринок акцій РФ наприкінці дня втратив понад 1,5% після виходу негативних даних щодо економіки США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ наприкінці дня втратив понад 1,5% після виходу негативних даних щодо економіки США

Фондовий ринок
112
Російський ринок акцій, що почав день зростанням більшості "блакитних фішок" і досяг в другій половині торгів рівня 1130 пунктів за індексом МВВБ, спікірував униз слідом за фондовими індексами США та нафтою після виходу негативних даних щодо економіки Сполучених Штатів.
За підсумками дня індекс ММВБ упав на 1,63% - до 1084,16 пункту, а індекс РТС, що закрився до виходу негативної статистики, додав у середу 1,84% - до 1094,26 пункту.
Серед лідерів за оборотами на ММВБ за підсумками дня в плюсі залишилися тільки акції "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,29%) і "Русгідро" (РТС: HYDR) (+1,16%).
Інші "фішки" показали зниження від 0,2% до 4,2%. Так, котирування акцій "Уралкалія" (РТС: URKA) за підсумками дня на ФБ ММВБ упали на 4,19%,"Северстали" (РТС: CHMF) - на 3,3%, Сбербанку РФ - на 2,37%, "Роснафти" (РТС: ROSN) - на 1,87%, "Мобільних Телесистем" (РТС: MTSS) - на 0,18%, "Газпрому" (РТС: GAZP) - на 1,51%, ВТБ (РТС: VTBR) - на 3,03%, "Норильського нікелю" (РТС: GMKN) - на 1,61%, "Ростелекому" (РТС: RTKM) - на 1,26%, "Лукойла" (РТС: LKOH) - на 1,31%, "Татнафти" (РТС: TATN) - на 3,12%, "Полюс Золота" (РТС: PLZL) - на 2,62%.
Російський ринок акцій у середу відкрився невеликим зниженням "блакитних фішок", однак незабаром на тлі різноспрямованого зовнішнього тла швидко відіграв нагору, піднявшись до 16:00 до рівня 1130 пунктів за індексом ММВБ, завдяки високим цінам на нафту і невеликій перевазі позитиву на торгах, що відкрилися у Європі.
Однак після цього інвестори вирішили неагресивно зафіксувати прибуток напередодні відкриття ринку США, де фондові ф'ючерси весь день торгувалися в "червоній зоні", а також напередодні виходу статистики щодо економіки США, яка повинна була визначити подальший рух російського ринку.
Американські фондові майданчики, що відкрилися в невеликому мінусі, на даних про більш значне, ніж очікувалося, скорочення кількості робочих місць у США минулого місяця не сильно вплинули на динаміку російського ринку акцій, інвестори чекали статистику.
О 18:00 вийшов індекс ділової активності в сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing), який у липні неочікувано знизився до 46,4 пункту в порівнянні з 47 пунктами місяцем раніше, у той час як експерти прогнозували збільшення цього показника до 48 пунктів. Це викликало обвал не тільки на фондових майданчиках США і падіння цін на Brent майже на 1%, але й падіння російського ринку акцій, і індекс ММВБ спікірував в "червону зону".
Навіть дані, що виявилися кращими від очікувань, про замовлення промислових підприємств США, які в червні несподівано виросли на 0,4% у порівнянні з попереднім місяцем (при прогнозах експертів зниження цього показника на 0,8%), не змогли заглушити негатив від публікації індексу ділової активності в сфері послуг США.
Ситуацію погіршили дані про запаси нафти США, що вийшли о 18:30 мск та обвалили котирування "чорного золота" майже на 2% і чинили додатковий тиск на російський ринок акцій, який втратив за підсумками дня більше 1,5% .
Комерційні запаси нафти в США минулого тижня виросли на 1,67 млн барелів (0,5%) - до 349,51 млн барелів. Експерти очікували збільшення запасів нафти на 600 тис. барелів, зниження запасів бензину на 800 тис. барелів і зростання запасів дистилятів на 1,23 млн барелів.
Як відзначає аналітик ГК "АЛОР" Ганна Люканова, "російський фондовий ринок відкрив сесію в мінусі, чому головним чином сприяло зниження ф'ючерсів на індекси США, негативна динаміка на азіатських майданчиках, зокрема, зниження китайського індексу, а також близькість потужних технічних опорів і відсутність приводів для їхнього пробиття перед стартом торгів".
"Протягом дня серйозних приводів для покупок у ринку не було, а європейська макроекономічна статистика, навпаки, сприяла продажам, але вітчизняні інвестори ігнорували дані і зберігали висхідний тренд аж до публікації даних у США", - додала вона.
На думку заступника начальника аналітичного управління Бінбанку Михайла Гонопольського, "російський ринок акцій упевнено ріс більшу частину торговельної сесії, індекс ММВБ упевнено рухався в напрямку поточних максимумів 2009 року до моменту публікації індексу ділової активності в секторі послуг США".
"Дані по індексу ділової активності в секторі послуг США стали головним приводом для довгоочікуваної корекції на світових фондових майданчиках", - резюмував він.
На тлі зниження наприкінці дня основних "блакитних фішок" варто відзначити зростання котирувань акцій "Русгідро", що додали в середу 1,16%.
Як відзначає начальник відділу управління активами ІК "Енергокапітал" Олександр Павлов, "по акціях "Русгідро" видні дуже гарні обсяги на тлі позитивного звіту та інтересу західних інвесторів до цього паперу. Також на зростання впливає й очікувана додемісія".
"У четвер торговельна сесія не буде поступатися останнім двом торговельним дням за волатильністю, а близькість ключової статистики тижня може стримувати учасників ринку від покупок", - вважає Люканова.
"У першій половині сесії увагу варто приділити даним про замовлення промислових підприємств Німеччини в червні. Середина дня підвищить волатильність на валютному ринку, оскільки очікується прийняття Банком Англії та ЄЦБ рішень щодо ставок. Особливо цікавими стануть коментарі голови ЄЦБ, які традиційно впливають на валютний ринок, де пара EUR/USD торгується в потужного опору в районі $1,45, від якого може відбутися технічний розворот униз. Це приведе і до корекції в цінах на сировину", - вважає аналітик.
"Фініш торговельної сесії в четвер за традицією визначать дані про кількість заявок на допомогу у зв'язку з безробіттям у США минулого тижня. Тому в четвер найкращою знову залишиться спекулятивна стратегія. Середньостроковим інвесторам пізно відкривати позиції на настільки перегрітому ринку - варто дочекатися корекції", - додає вона.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за підсумками середи склав $7,330 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $273,445 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 84,576 млрд рублів (у лідерах - Сбербанк Росії (РТС: SBER) - 38,794 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас