Fitch знизило рейтинг Індустріалбанку до рівня "CCC", підтвердило рейтинги ПриватБанку, банків "Південний" і "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинг Індустріалбанку до рівня "CCC", підтвердило рейтинги ПриватБанку, банків "Південний" і "Хрещатик"

944
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Індустріалбанку (Запоріжжя) з рівня "B-" до "CCC", повідомило агентство в середу.
Згідно з повідомленням, прогноз за рейтингом - "негативний".
У повідомленні також вказується, що одночасно агентство підтвердило довгострокові РДЕ ПриватБанку (Дніпропетровськ) на рівні "B", банку "Хрещатик" (Київ) і банку "Південний" (Одеса) "B-" і національний довгостроковий рейтинг Діамантбанку "B+(ukr)".
Прогноз по зазначених рейтингах - "негативний".
"При аналізі зазначених п'яти приватних банків, що мають українських власників, Fitch брало до уваги різке погіршення якості активів протягом першого півріччя 2009 року, викликане знецінюванням гривні в четвертому кварталі 2008 року та різким економічним спадом, а також ураховувало ймовірне подальше збільшення відрахувань під знецінювання кредитів", - говориться в повідомленні.
За даними Fitch, кожен з п'яти розглянутих банків повідомив про істотне зростання проблемних кредитів (із простроченням більше 90 днів) і/або пролонгацію та реструктуризацію кредитів у першому півріччі-2009.
Згідно з повідомленням, цим банкам може знадобитися підтримка капіталу.
"Ситуація з ліквідністю залишається складною, хоча відтік депозитів ослаб у другому кварталі 2009 року як у секторі в цілому, так і в розглянутих банках (за винятком Індустріалбанку) після значного відтоку в четвертому кварталі 2008 року - першому кварталі 2009 року", - відзначається в повідомленні.
Відносно Індустріалбанку в повідомленні вказується, що зниження рейтингу пов'язане з різким погіршенням якості активів у банку в комбінації з високими ризиками по зв'язаних сторонах: рівень проблемних кредитів фінустанови збільшився з 2,5% кредитного портфеля наприкінці 2008 року до 7,2% до кінця червня-2009, а кредити із простроченням від одного дня збільшилися майже у два рази - до 21,1%.
При цьому 51% кредитного портфеля припадало на реструктуровані і пролонговані кредити.
За оцінкою Fitch, резерви і капіталізація банку забезпечують істотну здатність абсорбувати збитки, але вона все-таки розцінюється як помірна з урахуванням ступеня погіршення активів. Агентство також відзначає, що на 20 найбільших вкладників за підсумками червня припало 42% усіх пасивів банку.
У повідомленні також відзначається, що підтвердження РДЕ ПриватБанку відбиває керовані рівні знецінювання кредитів, систему керування ризиками, яка має якість вищу від середньої для українського ринку, більш високу здатність абсорбувати збитки за кредитами (щодо більшості порівнянних українських банків) і обмежені ризики рефінансування.
Рейтинги банку також підтримуються широкою клієнтською базою банку в країні, значними частками ринку і потенціалом одержання в майбутньому підтримки ліквідності від регулятора, якщо буде потреба. За оцінкою агентства, можлива також підтримка капіталу з боку акціонерів, однак на неї не можна покладатися з урахуванням недостатньої прозорості фінансової ситуації у власників.
У той же час рейтинги ПриватБанку враховують підвищення рівня проблемних кредитів згідно зі звітністю (8,8% кредитів на неконсолідованій основі до кінця травня-2009) і пролонгованих/реструктурованих кредитів (8,5%) і помітні рівні концентрації кредитів.
"Погіршення якості активів і істотна ймовірність того, що будуть потрібні подальші внески в капітал, привели до зниження індивідуального рейтингу банку з рівня D до D/E", - говориться в повідомленні.
При цьому, відзначає агентство, до липня 11% пасивів ПриватБанку було сформовано запозиченнями від НБУ. "Короткострокові виплати за закордонними запозиченнями (переважно торговельне фінансування та амортизація існуючих угод сек’юритизації) є помірними, а погашення по єврооблігаціях ПриватБанку в обсязі $500 млн наступає не раніше 2012 року", - говориться в повідомленні.
Агентство також відзначає, що проблемні кредити в банку "Південний" наприкінці першої половини 2009 року як і раніше перебували на низькому рівні 2,5% кредитного портфеля, але такий показник відбиває політику фінустанови з управлінн простроченнями: пролонговані та реструктуровані кредити збільшилися до високого рівня - 33% портфеля.
"Невелика емісія субординованих боргових зобов'язань у розмірі 100 млн грн (що еквівалентно лише 7,6% регулятивного капіталу до кінця першої половини 2009 року) очікується в другому півріччі 2009 року, однак у цей час немає планів залучення капіталу, що розцінюється Fitch як негативний фактор", - додається в повідомленні.
Щодо банку "Хрещатик" агентство відзначає, що проблемні кредити в нього становили лише 2% усіх кредитів на кінець травня, але пролонговані і реструктуровані кредити перебували на високому рівні - 48%. У той же час Fitch вважає позитивними для якості активів банку "Хрещатик" помірний за українськими мірками рівень валютного кредитування та обмежені ризики із незабезпеченого роздрібного кредитування (менше 1%), а також участь у державних і муніципальних програмах кредитування, що мають низькі ризики. Зокрема, згідно з повідомленням, кредитування міста Києва, профінансоване Нацбанком, становить 12% кредитного портфеля.
Згідно з повідомленням, банк має тільки обмежену здатність абсорбувати збитки, і ця здатність зміцниться лише незначно після запланованих у другій половині 2009 року субординованих запозичень і внесків у капітал. "Ситуація з ліквідністю є складною, тому що високоліквідні активи становили тільки 10% клієнтських коштів на кінець першого півріччя", - відзначається в повідомленні.
За даними Fitch, до липня в Діамантбанку проблемні кредити досягли 4,2%, але пролонговані та реструктуровані кредити перебували на високому рівні 24% портфеля. При цьому ризики по сектору нерухомості (не менше 27% кредитів на кінець першого кварталу 2009 року) залишаються високими, і відзначається істотний рівень кредитування пов'язаних сторін (10% портфеля до квітня). Кошти від Нацбанку, згідно з повідомленням, становлять високу частку на рівні 23% позикового фондування банку.
Найближчим часом Fitch має намір розглянути рейтинги українських банків, що перебувають у державній власності, а у вересні планує провести аналіз по банках України з іноземними власниками.
Список проведених рейтингових дій (дані Fitch):
Індустріалбанк
Довгостроковий РДЕ знижений з рівня "B-" до "CCC", прогноз "Негативний"
Короткостроковий РДЕ знижений з рівня "B" до "C"
Індивідуальний рейтинг знижений з рівня "D/E" до "E"
Рейтинг підтримки підтверджений на рівні "5"
ПриватБанк
Довгостроковий РДЕ підтверджений на рівні "B", прогноз "Негативний"
Пріоритетний незабезпечений борг: довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні "B", рейтинг повернення активів "RR4"
Короткостроковий РДЕ підтверджений на рівні "B"
Індивідуальний рейтинг знижений з рівня "D" до "D/E"
Рейтинг підтримки підтверджений на рівні "5"
Рівень підтримки довгострокового РДЕ підтверджений як "немає рівня підтримки".
Банк Хрещатик
Довгостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "B-", прогноз "Негативний"
Короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "B"
Довгостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні "B-", прогноз "Негативний"
Індивідуальний рейтинг підтверджений на рівні "D/E"
Рейтинг підтримки підтверджений на рівні "5"
Рівень підтримки довгострокового РДЕ підтверджений як "немає рівня підтримки"
Національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні "BBB-(ukr)", прогноз "Негативний".
Банк Південний
Довгостроковий РДЕ підтверджений на рівні "B-", прогноз "Негативний"
Пріоритетний незабезпечений борг: довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні "B-", рейтинг повернення активів "RR4"
Короткостроковий РДЕ підтверджений на рівні "B"
Індивідуальний рейтинг підтверджений на рівні "D/E"
Рейтинг підтримки підтверджений на рівні "5"
Рівень підтримки довгострокового РДЕ підтверджений як "немає рівня підтримки".
Діамантбанк
Національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні "B+(ukr)", прогноз "Негативний".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас