Тимошенко: Уряд України починає викуп недобудованих житлових будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Уряд України починає викуп недобудованих житлових будинків

Нерухомість
831
Кабінет міністрів України на засіданні в середу прийме перше рішення про викуп недобудованих об'єктів житлового будівництва на загальну суму 73,5 млн грн для наступної їх передачі пільговикам, повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Ми починаємо масштабну програму загальною вартістю 2 млрд грн", - сказала вона відкриваючи засідання уряду в середу.
Тимошенко уточнила, що ці кошти вже акумульовані в Державній іпотечній установі (ДІУ).
За її словами, у число перших об'єктів увійшли "недобуди" у Запоріжжі, Дніпропетровську, Чернігові і Бобровиці (Чернігівської обл.).
У перших трьох випадках об'єкти купуються за ціною 3,2 тис. грн або $415 за квадратний метр, в останньому - 2,95 тис. грн, або $383 за кв. м, уточнила Тимошенко.
Вона додала, що все житло буде здаватися з обробкою і буде введено в експлуатацію до кінця року.
Прем'єр підкреслила, що уряд буде приймати подібне рішення на кожному засіданні, при цьому ціна викупу житла не буде перевищувати $500 за кв. м.
За її словами, така схема дозволить будівельним компаніям поповнити обігові кошти і поліпшити своє фінансове становище в умовах кризи.
Як повідомлялося, уряд у липні змінив статут ДІУ. Якщо раніше ця установа фактично була іпотечною установою другого рівня, надаючи кошти банкам для роботи на іпотечному ринку, то тепер Кабмін дозволив йому прямо купувати об'єкти на ринку житла.
Проти такої схеми виступив президент країни Віктор Ющенко, який уже призупинив постанову уряду.
Президент України указом президента (№ 565/2009) від 22 липня призупинив дію постанови Кабінету міністрів №684 від 17 червня поточного року "Про заходи щодо забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його одержання", а також готельного положення постанови Кабінету міністрів №1094 від 3 серпня 2006 року, зміни в яке були внесені документом від 17 червня.
Згідно з указом, постанова уряду від 17 червня, згідно з якою Державна іпотечна установа (ДІУ) повинна здійснювати цього року фінансування завершення житлових об'єктів зі ступенем готовності понад 70% і зі строком здачі не пізніше 25 грудня 2009 року за рахунок коштів, залучених ДІУ під держгарантії в 2007-2008 роках, а також внесена цим документом зміна в окреме положення постанови від 3 серпня 2006 року, не відповідають конституції України.
В указі, зокрема, відзначається, що Кабмін зазначеною постановою взяв на себе повноваження Верховної Ради, як єдиного законодавчого органу країни, і спробував вирішити питання фінансування будівництва житлових об'єктів з високим ступенем готовності шляхом, не передбаченим в законі "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" (№800-VI).
Так, згідно із зазначеним законом, фінансування будівництва таких об'єктів повинне здійснюватися шляхом пільгового кредитування банками забудовників під заставу цінних паперів, майнових прав та інших активів. Разом з тим, постанова уряду передбачає, що це фінансування може здійснюватися шляхом придбання недобудованого житла, а також викупом готових житлових об'єктів Державною іпотечною установою за рахунок коштів, залучених під держгарантії в 2007-2008 роках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас