Економічне зростання у країнах БРІК підтримає ралі на ринках акцій emerging markets — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічне зростання у країнах БРІК підтримає ралі на ринках акцій emerging markets

Фондовий ринок
245
Фондові ринки країн, що розвиваються, можуть продовжити ралі після підвищення на 52% з початку року за рахунок гарних перспектив економічного зростання країн БРІК (Бразилії, Росії, Індії і Китаю), повідомило агентство Bloomberg з посиланням на прогноз голови підрозділу цінних паперів emerging markets Schroder Investment Management Аллана Конвея.
"Циклічний підйом забезпечить країнам, що розвиваються, більш швидке зростання, ніж на інших ринках, - вважає Конвей. - У недалекому майбутньому на частку еmerging markets буде припадати від 70% до 75% світового зростання".
Індекс MSCI Emerging Markets, що враховує показники 22 країн, що розвиваються, виріс у понеділок до найвищого значення за 11 місяців, повністю відігравши падіння, що почалося після банкрутства американського інвестбанку Lehman Brothers у вересні минулого року.
Відношення котирувань акцій до оголошеного прибутку компаній у рамках індексу становить 17,8 і перебуває на найвищій позначці з жовтня 2007 року.
Ціни на акції країн, що розвиваються, виправдані перспективами економічного зростання, стверджує Конвей. Найбільш привабливими з ринків БРІК експерт вважає Китай і Індію.
"Я б не назвав ринки дорогими, тому що рівень котирувань співвідноситься із середньостатистичними даними", - відзначив аналітик.
Конвей оцінює російські і китайські акції "вище ринку", а індійські та бразильські - на "нейтральному" рівні.
Російські акції зараз недорогі, вважає експерт. Індекс ММВБ підскочив на 78% цього року, однак котирування цінних паперів усього в 8,65 рази перевершують прибуток компаній, що наполовину нижче від середнього для emerging markets рівня.
"Росія надзвичайно перепродана, - сказав Конвей. - Навіть після цього ралі Росія залишається одним з найбільш привабливих ринків, що розвиваються".
Китайський індекс Shanghai Composite додав з початку року 91% і займає за темпами зростання друге місце у світі після перуанського.
Акції індійських компаній аналітик вважає занадто дорогими. Індійський Sensitive Index (Sensex) підскочив в 2009 році на 64%, співвідношення котирувань акцій і прибутків на акцію становить 18,8.
Бразилія, на думку Конвея, як і раніше занадто залежна від "сировинних ігор", і ралі Bovespa, що виріс цього року на 50%, може сповільнитися у випадку "стабілізації цін на сировину".
Експерт прогнозує, що ВВП США почне рости в 2010 році, і це підтримає економічне зростання багатьох країн, що розвиваються, що залежать від експорту в США, у тому числі Південної Кореї. Конвей поліпшив рейтинг південнокорейських акцій з "нижче ринку" до "вище ринку".
"Ми очікуємо стриманого зростання в США протягом декількох років, - додав аналітик. - Emerging markets будуть рости, незалежно від того, що відбувається в США".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас