Україна - лідер економічного спаду в Центральній і Східній Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна - лідер економічного спаду в Центральній і Східній Європі

Казна та Політика
788
Як і очікувалося, Україна відчула на собі найбільший економічний спад серед країн Центральної та Східної Європи в 1 кв. 2009 р. ВВП знизився на 20,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Найбільший спад валової додаткової вартості спостерігався в секторі будівництва та склав 54,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Аграрна промисловість була єдиним сектором, у якому спостерігалося зростання на рівні 1,3%. З боку споживання попит домогосподарств знизився на 11,6%. Реальний експорт знизився на 15,9%, при зниженні реального імпорту на 35,6% у порівнянні з попереднім роком.
Ґрунтуючись на даних показниках, аналітики Ерсте Банку прогнозують зниження ВВП на 12% до кінця 2009 року
Індекс споживчих цін виріс на 1,1% у червні в порівнянні з минулим місяцем, піднявши рівень інфляції до 15% у порівнянні з минулим роком. Поточна динаміка рівня інфляції відображає зусилля уряду стабілізувати поповнення і видатки бюджету шляхом підвищення акцизних зборів. Не дивлячись на це, показники впевненості споживачів поступово поліпшуються. Останні дослідження Gfk Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень свідчать, що впевненість і позитивні очікування споживачів виросли в травні 2009 до рівня жовтня 2008 р. Це вже четвертий підряд місяць із тенденцією зростання, що відбилося на збільшенні припливу депозитів у банківську систему.
Темпи скорочення обсягів промислового виробництва знизилися до 27,5% у порівнянні з падінням у розмірі 31,9% за перші п'ять місяців 2009 року.
Також зафіксовано перші позитивні тенденції експортно-орієнтованих секторів, хоча ще немає ознак зростання зовнішнього попиту.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас