Експерти: Долар зростатиме в декілька етапів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Долар зростатиме в декілька етапів

Валюта
18325
Різке зростання курсу долара закінчилося ближче до кінця минулого тижня.
Однак аналітики попереджають, що стабільною гривня буде лише в короткостроковому періоді, після чого відбудеться зниження курсу національної валюти до 8,5-9 грн за долар.
У п'ятницю, 31 липня, міжбанківський валютний ринок закрився на рівні UAH/USD 7,9485-7,9730, гривня відвоювала в долара ще 0,85%. Експерти стверджують, що Нацбанку довелося вживати заходів щодо зниження курсу долара в Україні не через високий попит на валюту США з боку українців. Головними причинами зростання курсу долара проти гривні зараз називають попит на валюту для оплати імпортного газу і для погашення зовнішніх боргів українськими компаніями.
Найбільші валютні платежі припадають поточного року саме на кінець літа - початок осені, говорять валютники. А припливу свіжих доларів очікувати не варто. "Попит на валюту виріс, а пропозиція залишилася на колишньому рівні. Я вважаю, що це пов'язано і з забезпеченням нормальної діяльності "Нафтогазу", і не виключаю, що на ринок вийшли деякі банки і корпорації, які хочуть погасити свої борги", - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Дії регулятора
Що робить у такій ситуації НБУ? По-перше, дістає з "заначки" долари. А по-друге, "притискає" хвоста тим, у кого долари є, або тим, хто хотів би долари купити, щоб заробити на майбутньому зростанні курсу.
Саме тому Нацбанк натякнув найбільшим банками, що тим варто було б трохи розпродати накопичену валюту. НБУ зробив це досить витончено: з 3 серпня він почне блокувати 40% сформованих банками гривневих резервів. У перекладі на розмовну мову це означає: гривні в банків залишаться, але грати ними на валютному ринку вони не зможуть. У Нацбанку розраховують, що гривневий голод змусить банки почати продаж валютних запасів, що дещо здешевить долар.
Захід цей - обопільний. Він не тільки підтримає гривню, але й створить банкам додаткові труднощі - довше будуть проходити платежі, частіше будуть "тимчасово не працювати" банкомати.
Але Нацбанку подітися нікуди: він має право витрачати на підтримку гривні не більше 680 млн. доларів на місяць. Причому фактично єдиним джерелом доларів для нього залишився Міжнародний валютний фонд. НБУ було від чого турбуватися - експорт зростає повільно, а літо на валютному ринку виявилося незвично тривожним. "Ажіотаж дещо зріс під час літнього періоду - це нас не дуже тішить. Якщо метал, хімія, машинобудування, металургія оживляться, будемо раді... А про одержання чергового траншу будемо говорити, коли це питання розгляне менеджмент МВФ", - за день до засідання ради МВФ говорив керівник департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик. Він, схоже, до останньої хвилини не був упевнений у позитивному рішенні Фонду.
Можливості НБУ обмежені, припливу валюти немає, курсовий флюгер смикається від будь-якого вітерцю. "На дуже слабкому ринку кожна з дій, які вживаються, може змінити ситуацію в будь-який бік. Удасться обдурити МВФ - це буде один тренд, удасться домовитися Стельмаху щодо чергової емісії та закриття паперів з рефінансування і рекапіталізації - це тренд інший", - підкреслює екс-заступник голови правління НБУ Сергій Яременко.
Коли колишній головний валютник країни давав цей коментар, про рішення ради директорів МВФ ще не було відомо. Але 28 липня МВФ погодився видати черговий транш - це значить, що в Україну прийде на початку серпня 3,3 мільярдів доларів.
Але особливого щастя ця сума не принесе. "Всі ці транші призначені тільки на підтримку зовнішніх платежів, тому вони економіки, по суті, не торкнуться, а самі умови траншів будуть приводити до погіршення стану корпоративного сектора", - обурюється Яременко.
Що буде з курсом
Має рацію консерватор Сергій Яременко, звичайно, але оптимізму додає та обставина, що економіка вже досягла дна, імпорт скоротився, попит на долари не дуже підкріплений наявністю в кишенях українців вільних гривень.
От і банкіри запевняють, що обґрунтованих причин для переходу межі 8-9 гривень за долар просто немає, але подальший рух курсу буде дуже сильно залежати від настроїв у суспільстві й від припливу коштів з-за кордону. "На рівному місці йде роздмухування паніки. Восени почнеться виборча кампанія, піде істотний обсяг валюти в країну. Крім того, економіка і Євросоюзу, і США поступово виходять із депресії, ми теж дно пройшли, люди понесли депозити в банки. Тому економічного базису в зростанні курсу немає, є виключно політичний", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
На стабільність щиро сподіваються й імпортери, які сильно залежать від коливань курсу, а деякі страждають і від 13% надбавки на імпорт, яку Кабмін скасував лише частково. "Ми очікуємо, що до кінця літа 2009 року ситуація стабільності курсу гривні залишиться незмінною. Говорити про подальшу перспективу складно. Імовірність девальвації гривні цілком можлива", - міркує Олена Дуніна, генеральний директор офіційного імпортера Mazda і Suzuki в Україні ДП "АВТО Інтернешнл".
Рівновага дійсно хитка. Попит на валюту з боку імпортерів упав: порівняно із травнем 2008 року, у травні поточний імпорт скоротився більш ніж на 50%. Але і припливу валюти не спостерігається: інвестицій у країну практично немає - за перші 5 місяців 2009 року в Україну надійшло близько 1,8 млрд. доларів, що в 2,4 рази менше, ніж за цей же період минулого року. Легше хіба що банкам з іноземним капіталом, які продовжують підтримувати іноземні акціонери. Буквально за останній місяць отримали допомогу від власників БМ Банк (10,7 млн євро), Сведбанк, Сведбанк Інвест (33 млн доларів) і банк "Форум" (80 млн доларів).
Реальний же сектор сподівається на осінь і на приплив грошей в Україну "під вибори". "Зараз інвестиції приходять в основному в банківський сектор, що пов'язано із процесом рекапіталізації. Припливу закордонних грошей у реальний сектор економіки практично немає", - підкреслює економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.
Та й черговий транш МВФ, як би не лаяли Фонд, зіграє свою роль у стабілізації національної валюти - і не тільки психологічну. Адже НБУ і без того змушували видавати валюту на погашення зовнішніх боргів. А прийде транш - Нацбанк одержить можливість витрачати резерви не тільки на розрахунки із зовнішніми кредиторами, але й на підтримку гривні навіть на готівковому ринку.
Однак не варто забувати, що є песимістичні прогнози щодо динаміки ВВП - той таки МВФ прогнозує -14% за підсумками 2009 року, тоді як ще зовсім нещодавно зниження прогнозувалося "усього" на 8%. Свою частку в курсові хитання внесе гривня, яка вливається в банки, що рекапіталізуються - так чи інакше, але ці гроші валютний ринок отримає.
Але найсерйознішою загрозою курсу гривні є бюджетні проблеми: до осені уряду доведеться так чи інакше почати друкування "порожніх" грошей. Звичайно, при цьому Кабмін почне викручувати руки Нацбанку, щоб той хоча б до дати голосування витрачав валютні резерви на підтримку курсу. У кого в тій суперечці виявляться аргументи міцнішими, зараз не ризикує сказати ніхто.
Песимісти говорять про 10-12 гривень за долар під кінець року. Оптимісти - про 8,5. Авторам більш реалістичним здається курс 9,3 гривень за долар у грудні, причому сягати цього рівня курс буде, швидше за все, у кілька ривків з можливим нетривалим послабленням позицій.
Павло Харламов, Олександр Крамаренко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас