Курсові ігри з гривнею будуть новим передвиборним подразником — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курсові ігри з гривнею будуть новим передвиборним подразником

Валюта
4660
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький вважає, що курсові ігри із гривнею будуть новим передвиборним подразником для електорату.
Про це сказано в переданому УНІАН коментарі Голобуцького із приводу листа Президента України Віктора Ющенка на адресу голови Національного банку Володимира Стельмаха.
За словами експерта, українські топ-політики не стримаються від спокуси використовувати курсові ігри навколо національної валюти під час передвиборної кампанії.
На думку Голобуцького, електоральна апатія українського виборця досягла того рівня, коли "традиційні подразники" перестають бути ефективними. Тому, вважає експерт, адміністративний ресурс у його класичному уявленні буде не настільки ефективний, як у минулі роки.
"Виборцеві потрібна мотивація, здатна в короткий термін мобілізовувати його до ухвалення рішення. Такою мотивацією і подразником стануть курсові ігри навколо національної грошової одиниці. І, судячи з останніх подій, Президент і його команда мають намір скористатися своїми можливостями впливати на процеси в цьому сегменті ринку", - вважає Голобуцький.
На його думку, публічне звернення Ющенка до Стельмаха стане "черговим безпрецедентним політичним неологізмом" у сучасній українській історії. За словами Голобуцького, таку "переписку" складно оцінювати з погляду формальної логіки.
"Ющенко як Президент безпосередньо відповідає за дії Стельмаха, про відставку якого говорили як представники влади, так і опозиції. Цим же листом він, фактично, намагається максимально дистанціюватися від відповідальності за дії фінансового регулятора", - заявляє Голобуцький.
Як повідомляв УНИАН, учора, 3 серпня, Президент Ющенко направив голові НБУ Володимиру Стельмахові лист, у якому зажадав термінового реагування Національного банку на низку невідкладних проблем у банківській сфері.
Глава держави в першу чергу звернув увагу керівника НБУ на значне збільшення загрози стабільності національної валюти.
Також Ющенко констатував, що несвоєчасне виконання банками своїх зобов'язань перед клієнтами перешкоджає належному функціонуванню банківської системи і стримує відновлення довіри до неї.
Президент окремо відзначив, що здійснення рекапіталізації банків, що зобов'язалися провести її власними силами, відбувається вкрай повільно.
Крім того, Ющенко зажадав від голови НБУ негайно вжити заходів з ліквідації заборгованості банківської системи за платежами клієнтів (у першу чергу, за депозитами громадян), термін яких закінчився, а також платежів у бюджети всіх рівнів.
Нацбанк повинен "вжити виняткових заходів" для забезпечення дотримання графіка капіталізації (у розрізі кожного банку), який був визначений за підсумками проведеного діагностичного обстеження цих банків, наполягав Президент.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас