"Ъ":" Надра" віддасть депозити частинами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ":" Надра" віддасть депозити частинами

Кредит&Депозит
5665
З 10 серпня банк "Надра", який держава поки не зважилася рекапіталізувати, почне повернення 20-50% коштів вкладників. Таким чином, з боргу перед фізичними особами в розмірі 8,305 млрд грн банк планує до кінця року повернути всього 1,6 млрд грн. Вкладники зможуть повернути всі свої кошти, тільки керуючись рішеннями судів, впевнені юристи.
Затягування Кабінетом міністрів і Національним банком ухвалення рішення щодо подальшої долі банку "Надра" - рекапіталізації за рахунок держбюджету, ліквідації або переведення вкладників в один з держбанків - змусили установу розробити план повернення депозитів.
Учора тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська повідомила, що від дня закінчення піврічного мораторію на задоволення вимог кредиторів - 10 серпня - установа почне часткову видачу коштів вкладників. Клієнти одержать від 20% до 50% вкладу - залежно від суми депозиту - з наступним поетапним одержанням залишку.
За цією схемою вже з 10 серпня доступ до вкладів одержать клієнти з депозитами до 50 тис. грн, у вересні - від 50 тис. грн до 150 тис. грн (гарантована державою сума). Клієнти із вкладами в розмірі 150-500 тис. грн отримають кошти поетапно до грудня. "Зараз банк впевнений у своїх можливостях повернути вклади за рахунок надходжень від кредитного портфеля", - повідомила вчора Жуковська.
Клієнти з депозитами понад 1 млн грн можуть розраховувати на те, що в серпні-вересні "Надра" завершить розробку схеми повернення їх заощаджень. У підсумку до кінця року банк обіцяє надати доступ до коштів 85% вкладників з депозитним портфелем в розмірі 5 млрд грн. Із цієї суми банк поверне тільки 1,6 млрд грн. За даними Нацбанку, до 1 липня портфель депозитів фізичних осіб "Надра" становив 8,305 млрд грн, підприємств - 1,937 млрд грн. Нагадаємо, до кризи - до 1 жовтня 2008 року - ці портфелі були більшими - 10,772 млрд грн і 6,300 млрд грн відповідно.
Банк погодився повертати вклади, не маючи підтримки держави. "Рішення про рекапіталізацію банку `Надра` не прийнято. Воно буде розглядатися, коли буде досягнута домовленість про реструктуризацію всіх зовнішніх кредитів", - сказав директор департаменту Мінфіну з рекапіталізації банків Теймур Багіров.
Раніше Жуковська заявляла, що реструктуризація буде проведена до 1 серпня, але зараз у банку не коментують це питання. Часткове повернення коштів банк практикував і дотепер.
Банкіри скептично поставилися до обіцянок "Надра". "Не факт, що після закінчення мораторію всі одержать свої гроші. В Укрпромбанку мораторій закінчився, але кошти не повертають", - говорить тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура. "Складно сказати, яка в них ситуація. Напевно, вони знають щось гарне, тому й починають повертати вклади", - вважає голова правління Родовід Банку (рекапіталізований Кабміном) Сергій Щербина.
Із закінченням терміну дії мораторію, якщо його не пролонгує НБУ, у банку не буде юридичних підстав відмовляти вкладникам і кредиторам у поверненні коштів у повному обсязі за рішенням суду. "Можна накласти арешт на рахунок і зняти кошти, тому повинна бути встановлена якась черговість повернення вкладів", - відзначає Андрій Яцура.
Клієнти банку зможуть забрати свої прострочені вклади на підставі судових рішень, що порушить запропоновану банком схему. "Судові рішення виконуються незалежно від того, що хтось вирішив повертати кошти в певному обсязі, - говорить керуючий партнер юридичної фірми 'Лавринович і партнери' Максим Лавринович. - Але заарештувати рахунки банку нелегко, тому що вони перебувають у НБУ, і він зробить все, щоб не допустити цього. Хоча підстав для відмови у виплаті нема".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас