Білоруський Нацбанк не прогнозує банкрутства банків у найближчому майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруський Нацбанк не прогнозує банкрутства банків у найближчому майбутньому

Казна та Політика
177
Нацбанк не прогнозує банкрутства білоруських банків у найближчому майбутньому.
Про це заявив перший заступник голови правління Національного банку Білорусі Павло Каллаур сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент БЕЛТА.
За словами Павла Каллаура, зараз частка проблемних активів у банках Білорусі перебуває в межах 2,5%, що є гарним показником у порівнянні із сусідніми країнами. Очікується, що до кінця року питома вага таких активів не перевищить 5%. Щоб не стимулювати банки приховувати свої проблеми, в 2010 році планується збільшити частку проблемних активів до 10%.
Перший заступник голови правління відзначив, що банківська система Білорусі функціонує стабільно: показники з безпеки виконуються практично всіма банками, всі працюють із прибутком, за винятком двох невеликих банків. Якщо і є порушення, то вони є короткостроковими і пов'язані з поточною ліквідністю, що не загрожує інтересам вкладників.
Павло Каллаур повідомив, що 31 липня набули чинності зміни в закон про гарантоване відшкодування вкладів населення. У Білорусі завершено формування законодавства, яке спрямовано на створення додаткових гарантій вкладникам і забезпечення схоронності коштів. При настанні страхового випадку, приміром, відкликання ліцензій Національним банком на роботу із вкладами громадян, компенсувати потенційні втрати громадян буде Агентство з гарантованого відшкодування банківських депозитів фізосіб. При цьому гарантується 100-процентне відшкодування в іноземній і національній валютах. У той же час вкладник має ризик не одержати відсотки за вкладами. Справа в тому, що відшкодування доходів у вигляді відсотків не покладено на агентство. У вкладника залишається право одержати відсотки від банку, оскільки відкликання ліцензій ще не означає, що банк став банкрутом. "Якщо банк все-таки буде визнаний неплатоспроможним або оголошений банкрутом, то далі йде порядок задоволення вимог, а вкладники належать до першої групи для задоволення вимог, і в міру того, як буде розпродане майно банку, вкладник може одержати свої відсотки", - пояснив перший заступник голови правління.
При цьому Павло Каллаур додав, що ризик недоодержання доходу за відсотками залишається за вкладником. "Це правильне рішення, я не знаю жодного прецеденту, де при гарантуванні схоронності вкладів гарантували відсотки. Це робиться усвідомлено, щоб не формувати ризики несумлінної поведінки: вкладник при виборі банку повинен аналізувати його фінансове становище", - відмітив представник Нацбанку.
Говорячи про подальшу політику Національного банку в сфері залучення вкладів населення, він відзначив, що до кінця року нові рекомендації з'являтися не будуть. Ставки за депозитами в іноземній валюті не повинні перевищувати 8% річних. Діючі ставки по рублевих депозитах забезпечують привабливість вкладів у національній валюті. Павло Каллаур нагадав, що це усвідомлені дії Національного банку, максимально пророблені під час місії Міжнародного валютного фонду і схвалені МВФ.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас