Шукачі снів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шукачі снів

1407
Не дивно, що більшість, намагаючись знайти роботу під час кризи, звертаються до спеціалізованих ресурсів. Аудиторія таких сайтів зростає, що неминуче залучає до них різноманітних аферистів. “За час кризи на сайтах з працевлаштування збільшилася кількість вакансій від шахраїв.
Так, із загальної кількості пропозицій про роботу від компаній з українських міст-мільйонників, зокрема Києва, Харкова, Дніпропетровська, шахрайські вакансії становлять 10-15%. Найчастіше їх дуже складно розпізнати, оскільки шахраї вміло маскують свої “вакансії” під звичайні оголошення”, - заявляє Віра Ткаченко, головний редактор сайту з працевлаштування JOB.ukr.net. За твердженням Ткаченко, 5-6 афер у цій сфері вже можна вважати класичними. Здебільшого способи обдурення громадян не дуже оригінальні. І проти них уже існують кілька перевірених контрзаходів.
Капкани від бліх
“Найпростіше захиститися від аферистів, правильно вибираючи сайти з працевлаштування. Великі, відомі портали з пошуку роботи ретельно відслідковують зареєстрованих роботодавців і розміщені вакансії, тому що вони зацікавлені в збереженні своєї репутації”, - підказує Олексій Захаров, президент рекрутингового порталу SuperJob. Захаров радить уважно вивчати текст вакансії. Не вірити позахмарним цифрам зарплат при мінімальних вимогах. Відсутність в оголошенні посадових обов'язків, вимог до кваліфікації (або нечіткі їхні формулювання) повинно насторожити - швидше за все, це афера. Повинно насторожити й те, що передбачуваний роботодавець відмовляється відповідати на питання, що цікавлять, по телефону, пропонуючи все обговорити при зустрічі. Крім того, якщо відразу просять заплатити гроші за щось, наприклад, за навчання або виготовлення зарплатної картки, - це стовідсоткова афера. “У всіх електронних табло оголошення є один незаперечний плюс - кількість вакансій та оперативне їх оновлення. Цей же плюс практично докорінно знищується мінусом - недосконалістю захисту від афери”, - визнає Андрій Степченко, директор агентства з працевлаштування “Елана”. І тому, мовляв, у цей час повністю довіряти інтернет-ресурсам, нехай і спеціалізованим, не можна. Можливо, настільки невтішні відгуки обумовлені тим, що деякі сайти з працевлаштування закривають очі на існування лжевакансій, намагаючись залучити користувачів розміром своєї бази оголошень.
Проте рекрутери, що поважають себе, все-таки намагаються, щоб надавана ними інформація відповідала дійсності, заявляючи, що перевіряють ще раз інформацію. Але, очевидно, не всю, тому що вакансії із сумнівними пропозиціями все-таки з'являються. Деякі інтернет-ресурси намагаються впроваджувати різні методи боротьби із шахраями. Наприклад, використовують спеціальні коди доступу (так званий “капч” - перекручені букви і цифри у вигляді картинки), після заповнення яких роботодавець і кандидат зможуть побачити контактні дані один одного. Завдяки цій системі програми-роботи не зможуть зчитувати електронні адреси кандидатів і розсилати листи із проханням про переведення грошей і дзвінки на номери телефонів за спецтарифами.
Крім того, обов'язково залучають модераторів (і не одного) на сайті - чим більше опублікованих оголошень, що перевіряються, тим менше серед учасників аферистів. Модератори складають так звані “чорні списки” людей і фірм, помічених в “нечистоплотній” поведінці. Із цими списками відразу на сайті може ознайомитися будь-хто.
Більш-менш надійний спосіб - це спілкування між роботодавцем і кандидатом тільки через сайт працевлаштування. Інакше електронна адреса однієї зі сторін може потрапити в руки аферистів, а вони вже швидко цим скористаються. Наприклад, у відповідь на листи здобувачів за допомогою спеціальної програми-робота зробити розсилання повідомлень із проханнями переказати гроші, відправити SMS вартістю 5-10 грн. або подзвонити за номером з вартістю 1 хв розмови 9-10 грн., щоб одержати додаткову інформацію про вакансії. У боротьбі з подібним шахрайством портал JOB.ukr.net, зокрема, зробив так, щоб усі резюме фахівців приходили роботодавцеві не на пошту, а безпосередньо в блокнот (персональний розділ користувача) на сайті. У цьому випадку на “закриту” для сторонніх очей пошту роботодавця надходить тільки повідомлення про появу нового резюме.
Таким чином, роботи не можуть довідатися адреси електронної пошти кандидата і роботодавця. “За великого бажання зловмисників можна навіть знайти, вступивши з ними в переписку. Але робити це безглуздо "не варта гра свічок, тому що суми, які вимагають аферисти, з погляду Кримінального кодексу, мізерні”, - говорить київський адвокат, що практикує в сфері трудового законодавства, Аліна Новак.
Кадровики-витівники
Але бувають і ситуації, коли в ролі шахраїв виступають самі шукачі роботи. Наприклад, співробітник влаштовується на роботу в компанію з метою одержання доступу до інформації, яка є комерційною таємницею. Або ж матеріально відповідальна особа свідомо планує зробити розкрадання матеріальних цінностей. “Захистити себе від подібних здобувачів досить складно, а часом і зовсім нереально”, - говорить Захаров.
Новак, зокрема, наводить приклад шахрайства, пов'язаного, як не дивно, з тим, що кандидат знає Кодекс законів про працю набагато краще від роботодавця. А саме - влаштувавшись на роботу, людина шукає дрібні порушення КЗпП з боку роботодавця і у випадку їх виявлення подає в суд. На думку адвоката, такі наймані робітники дуже небезпечні, тому що подібний аферист може частково паралізувати або повністю порушити роботу компанії. Наприклад, одна російська компанія прийняла на роботу менеджера, але той попросив роботодавця почекати з офіційним працевлаштуванням, мовляв, потрібен час, щоб ліпше вивчити робочий процес.
Роботодавцеві така пропозиція припала по душі (і на податках економія, і звільнити, якщо що, простіше). Але менеджер виявився тертим калачем - він знав, що, відповідно до Трудового кодексу РФ, роботодавець зобов'язаний укласти зі співробітником трудовий договір у писемній формі. Якщо ж компанія цього не зробить, то договір вважається укладеним у той момент, коли працівник фактично розпочав роботу.
Неважко здогадатися, що новоявлений співробітник через якийсь час, зібравши всі необхідні докази своєї причетності до роботи на цьому підприємстві, почав шантажувати компанію, звинувативши керівництво в тому, що воно незаконно використало його працю і збирається привласнити зароблені гроші. У судовому позові аферист (інакше і не назвеш) зажадав виплатити йому крім зарплати ще $16 тис. І в нього є всі шанси одержати задоволення своїх вимог, як говорять російські юристи.
В Україні трудовий договір укладається, як правило, у писемній формі, але може й не складатися письмово (згідно ст.24 КЗпП). І тому вищевказана схема шахрайства цілком можлива і в українських компаніях. “Український працівник може намагатися відновити “справедливість”, навіть якщо його трудова книжка лежить у нього вдома, а не у відділі кадрів роботодавця, і трудовий договір не був складений у письмовій формі. Для цього йому необхідно зібрати докази виконання своїх посадових обов'язків. А тут уже низка нюансів, що саме вважати доказом. В ідеалі це повинні бути свідчення свідків, тому що фотографії, зняті, наприклад, на цифрову фотокамеру, доказами в нас у суді не є. Розходження з Росією у вищезазначеному випадку тільки одне - різні номери статей Кримінального кодексу і Кодексу законів про працю, формулювання яких означають на практиці те саме”, - пояснює Новак.
У кожному разі дії подібних “кадрових” шахраїв " це сигнал для представників Держкомітету України з нагляду за охороною праці, які можуть оштрафувати керівників таких організацій на суму до 850 грн. (до 50 нмдг). А так як співробітники Держкомітету мають право безперешкодно в будь-який час відвідувати підприємства для перевірки дотримання законодавства про охорону праці, то накопати інформації на великий штраф буде не важко - як правило, порушення є всюди.
Заміщення вакансії
Обробка електронної пошти
Здобувач відправляє резюме на вакансію, підтверджуючи тим самим, що вона його зацікавила. У відповідь йому приходить повідомлення з описом майбутнього завдання - обробки якоїсь електронної кореспонденції.
Але перш ніж одержати перше замовлення, кандидат повинен оплатити створення електронного гаманця з багаторівневою реєстрацією. Як правило, мова йде про 17-18 у.о. (на ресурсі WebMoney.ru реєстрація такого гаманця дійсно стільки коштує.). Але після того, як здобувач переказує гроші на зазначений рахунок, зв'язок з “роботодавцем” обривається.
Перегляд сайтів
Грошей від здобувача не вимагають, але використовують його як дешеву робочу силу. Пропонують переглядати певні сайти або заповнювати на них анкети. За перегляд одного посилання обіцяють 0,002 у.о., за заповнення анкети - трохи більше. Тобто, щоб заробити 2 у.о., потрібно переглянути 1000 посилань. Але, як правило, на один перегляд сайту йде 30 сек, на заповнення анкети - 2-3 хв. А одному такому сайту за день потрібно забезпечувати не більше 30-40 переглядів. Тому реальний заробіток переглядача сайтів становить 2-3 цента на день. У той же час ті, хто пропонують таку роботу, продають власникам сайтів послуги з перегляду інтернет-посилань у десятки, а то й сотні разів дорожче.
Робота вдома
Найчастіше вдома пропонують: склеювати конверти, виготовляти наклейки, обробляти зображення, складати бази даних і набирати тексти. За першу партію комплектуючих потрібно внести передоплату. Після того як кандидат перераховує гроші, “роботодавець” зникає, або матеріали все-таки приходять, але забирати готову продукцію ніхто не збирається. Часто, щоб одержати докладну інформацію про вакансії “Робота вдома”, здобувачеві пропонують подзвонити за номером телефону, вартість хвилини розмови по якому становить 6-180 грн. (вони, як правило, починаються із цифр 8-703), або відправити SMS вартістю 5-10 грн.
Робота в американських сім'ях
Як правило, пропонують подружнім парам працювати як обслуговуючий персонал: чоловік - садівник, дружина - нянька або домробітниця. Здобувач відправляє своє резюме, і американці йому з радістю повідомляють, що на їхнє оголошення відгукнулося 80 претендентів, але вони вибрали саме його. Висилають перелік документів, які нібито необхідно зібрати для оформлення візи в США. У тому числі пропонують зареєструвати пластикову картку, за допомогою якої можна здійснювати платежі в інтернеті, і покласти на електронний рахунок $200-300. Незабаром американці під приводом прискорити оформлення візи просять здобувача вислати їм копії всіх зібраних документів, у тому числі й платіжної картки із двох сторін, електронною поштою. Після цього “американці” знімають із неї гроші й зникають.
Працевлаштування в Норвегії
Представники норвезьких компаній з видобутку нафти і газу дуже дивуються, коли дізнаються про подібні оголошення, і запевняють, що ніякого відношення до них не мають. Робота на бурових платформах - одна із найбільш високооплачуваних у Норвегії. Місцеві фахівці чекають на неї декілька років. Працювати на вахті дозволяється тільки раз на три роки, щоб дати можливість попрацювати іншим. І взагалі одержати робочу візу в Норвегію вкрай складно. У країні діє програма захисту власних безробітних. Перед тим як звернутися із запитом про робочу візу для іноземця, підприємець-норвежець повинен протягом трьох місяців публікувати в загальнонаціональних газетах оголошення про вакансію, на яку може претендувати “варяг”. Тільки якщо місцевий претендент не знайдеться, підприємець може почати тривалу процедуру збору всіх необхідних документів для працевлаштування іноземця.
Віддалений бухгалтер
Здобувач висилає резюме на вакансію. У відповідь приходить лист, у якому йому пропонують зробити грошовий переказ для одержання спеціального програмного забезпечення з бухобліку і якоїсь первинної документації. Після того як гроші переведені, зв'язок з “роботодавцем” обривається.
Кандидат
У поточній ситуації фінансової і кадрової нестабільності в людей з'являється цілком природне бажання схопитися за будь-яку соломинку. Люди розгублені і готові повірити кожному, хто запропонує їм навіть найфантастичнішу можливість, яка вирішує хоча б частину проблем. І тому деякі не особливо законослухняні здобувачі іноді закликають собі на допомогу різні фірми, які за певну суму можуть імітувати привабливу трудову історію нібито своїх колишніх співробітників. Таким “поручителям” не важко, наприклад, зробити липовий запис у трудовій книжці, або, грубо кажучи, “навішати локшини на вуха” роботодавцеві, що перевіряє рекомендації з попереднього місця роботи. “Оптимальне вирішення такої проблеми - перевірка декількох останніх місць роботи кандидата”, - підказує Роман Кряж, директор ТОВ “Тюльпан”.
HR "про проблему лжевакансій
Оксана Коваленко, керівник відділу по роботі з персоналом юридичної фірми “Саєнко Харенко”
- Останнім часом здобувачі все частіше відзначають, що пошук вакансій через інтернет стає більш витратним за часом і менш ефективним. Причини низької ефективності on-line ресурсів - це значна кількість “порожніх” оголошень (старі вакансії, набір у кадровий резерв і т.п.), а також оголошень, спрямованих на одержання вигоди від здобувача. На співбесіді одна зі кандидаток розповіла, що при відсиланні резюме на вакансії, що її цікавлять, вона зіштовхнулася з тим, що оголошення прямо або побічно передбачали оплату послуги пошуку роботи. Фактично відрізнити “мильні бульки” від реальних вакансій іноді буває практично неможливо, внаслідок того, що перші складені з урахуванням поведінкової психології здобувача. Щоб пошук роботи не перетворився на “ходіння по муках”, необхідно пам'ятати про можливі підступи, завжди наводити довідки про потенційного роботодавця в інтернеті.
Дмитро Демченко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас