Ринок акцій РФ після ранкових коливань пішов у бічний тренд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ після ранкових коливань пішов у бічний тренд

Фондовий ринок
78
Російський ринок акцій після ранкових коливань у діапазоні 1080-1090 пунктів за індексом ММВБ, у другій половині дня пішов у бічний рух, індекс ММВБ опустився в діапазон 1084-1087 пунктів.
До 15:00 індекс ММВБ знизився на 1,3% - до 1084,63 пункту, індекс РТС опустився на 0,04% - до 1067,58 пункту.
Лідерами падіння серед "блакитних фішок" виступають акції ВТБ (РТС: VTBR), які втрачають на ФБ ММВБ майже 5% стосовно ціни закриття понеділка (ціна стабілізувалася на рівні 4,2 копійки за акцію).
Зниження курсової вартості інших найбільш ліквідних акцій становить у середньому 0,7-3%, за винятком паперів "Ростелекому" (РТС: RTKM), які виросли на 1,52%, "Русгідро" (РТС: HYDR) (+5,49%), "Північсталі" (РТС: CHMF) (+3,03%) і "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (+2,1%).
Зниження котирувань акцій "Татнафти" (РТС: TATN) на ФБ ММВБ до 15:00 мск склало 2,92%, Ощадбанку РФ - 2,03%, "Газпрому" (РТС: GAZP) - 1,49%, "Газпром нафти" (РТС: SIBN) - 2,86%, "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) - 0,88%, "Полюс Золото" (РТС: PLZL) - 1,08%, "Лукойлу" (РТС: LKOH) - 1,54%, "Роснафти" (РТС: ROSN) - 1,34%, "Норильского нікелю" (РТС: GMKN) - 0,67%, "Мобільних Телесистем" (РТС: MTSS) - 0,66%.
У середині дня зовнішнє тло продовжує залишатися негативним, не даючи російському ринку акцій продовжити рух вгору.
До 15:00 основні європейські фондові індекси втратили близько 0,7-1,2%.
Нафтові ф'ючерси після значного зростання в понеділок корегуються вниз на очікуваннях збільшення запасів сировини в США. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI в електронній системі Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) на 15:00 становила $70,4 за барель, що на 1,2% нижче підсумкового котирування 3 серпня.
Продовжують знижуватися і ф'ючерси на основні фондові індекси США, які до цього часу втратили близько 0,7%.
Однак, на думку експертів, зовнішній негатив був відіграний учасниками ринку на початку торговельної сесії й зараз інвестори зайняли вичікувальну позицію перед виходом статистики зі США, що визначить подальший рух російського ринку акцій.
"Зараз на російському ринку акцій спостерігається невелика корекція після зростання останніх 3 торговельних сесій. Індекс ММВБ знижується на 1%. У межах 1% знижуються і європейський фондові індекси, і ціни на "чорне золото". Ринки зробили "технічну зупинку" у рамках збільшуваного руху", - відзначає аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клєщев.
За словами провідного аналітика ІФ "ОЛМА" Антона Старцева, "у вівторок до середини дня блакитні фішки в середньому понизилися - припинення зростання на світових сировинних і фондових ринках призвело до скорочення активності покупців і на російському ринку".
Лідером падіння на ринку акцій залишаються папери ВТБ, що вранці відчутно подешевшали, після публікації фінансового звіту банку по МСФО за перший квартал 2009 року, що виявився гірше очікувань аналітиків. Удень сильне падіння призупинилося.
Відповідно до звіту ВТБ у першому кварталі 2009 року одержав 20,5 млрд рублів чистого збитку по МСФО. Консенсус-прогноз аналітиків, опитаних агентством "Інтерфакс-АФІ", становив 12,7 млрд рублів. Банк пояснює збиток зростанням відрахувань у резерви під знецінення в розмірі 49,2 млрд рублів, а також разовим збитком у розмірі 10,3 млрд рублів від рекласифікації процентних свопів з хеджових інструментів у торговельні.
"Негатив від фінансового результату банку в найважчому тимчасовому інтервалі поточного року не повинен переважити за своїм впливом середньостроковий драйвер у вигляді розміщення допемісії акцій і визначення її ціни, яка за нашими розрахунками виявиться вищою ринкових котирувань на 20-30%", - вважає Клєщев.
"На тлі в цілому легкого зниження на ринку особливо виділяється сьогоднішнє зростання за акціями компаній електроенергетики. Акції "Русгідро" (+6,5%) позитивно відреагували на піврічні результати діяльності компанії по РСБУ, але, проте, обґрунтованість цього підйому в нас викликає сумніви, з огляду на можливість інвесторів придбати акції компанії в рамках допемісії за ціною на 20% нижче поточних ринкових котирувань. Слідом за "Русгідро" рвонули вгору і акції іншої енергетичної "фішки" - ФСК (+3,8%). Можливо, звичайно, що ліквідні папери сектора просто наздоганяють ринок, який останнім часом стрімко виріс. У плюсі торгуються також акції "Ростелекому" (як звичайні, так і привілейовані), триває підйом і в акціях "Північсталі" (+1,2%)", - пише аналітик ВТБ 24 у своєму огляді.
Аналітики ІК "Максвелл Капітал" відзначають, що російський фондовий ринок відкрився корекцією вниз після зростання напередодні, найбільше зниження демонструють найліквідніші акції, сигналом для продажів слугувало невелике зниження цін на нафту, а також негативна динаміка ф'ючерсів на американські індекси.
"Проте, перед відкриттям ринку вийшло досить багато позитивних новин. Потішили європейські банки, зокрема, прибуток французького BNP Paribas виявився вищим очікувань аналітиків. Крім того, збитки Toyota Motor виявилися меншими очікувань, у зв'язку із чим найбільший виробник автомобілів скорегував убік підвищення прогноз своїх фінансових показників на кінець року. Динаміка сьогоднішніх торгів буде визначатися в основному рухом закордонних ринків. У центрі уваги у вівторок будуть червневі дані за особистими доходами і витратами американців, які будуть опубліковані о 16:30 мск. Крім того, о 18:00 вийдуть дані про незавершені продажі будинків у США за червень", - відзначають аналітики.
"Сьогодні ввечері ми чекаємо публікації даних за доходами і, у першу чергу, витратам споживачів у США. Очікується, що зростання споживчих витрат залишиться на рівні 0,3% до рівня попереднього місяця. Якщо ж вони виявляться негативними, то це здатно викликати різку активізацію продажів на ринку, так само як і перегляд попередніх даних убік зниження. Показник відкладених продажів будинків у США (18:0 мск) уже навряд чи вплине на настрої інвесторів, з огляду на масштабний обсяг позитивної статистики за ринком житла в останні два тижні, у тому числі після вчорашніх даних з витрат на будівництво, які продемонстрували абсолютне зрстання у червні (усього другий раз із вересня минулого року)", - вважає Клєщев.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС до 15:00 склав $2,252 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $157,28 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 33,869 млрд рублів (у лідерах - Ощадбанк Росії (РТС: SBER) - 13,467 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас