Ющенко врятував Укрпромбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко врятував Укрпромбанк

11642
Це трапилося лише в п'ятницю. Уже через декілька днів НБУ зможе продовжити мораторій на виплату внесків ще на півроку.
21 липня минув мораторій на виплату внесків в Укрпромбанку. "Перші два дні було тихо. На третій день в банк прийшли люди з рішеннями судів або виконавчими листами. Але навіть їм складно щось отримати, тому що рахунки банку арештовані, а грошей немає взагалі",- розповіло джерело в банку.
Аналогічна доля могла спіткати "Надра Банк", у якому мораторій минає через тиждень, 10 серпня. Обидві установи уряд дотепер відмовлявся рекапіталізувати, причому, у випадку з Укрпромбанком мова може йти про ліквідацію. Ситуація в банку "Надра" прозоріша, стверджує директор департаменту з питань участі держави в капіталізації банків Мінфіну Теймур Багіров.
"Будь-яке рішення, яке розглядає уряд, буде передбачати, що всі вкладники-фізособи Укрпромбанку і банку "Надра" будуть захищені, і їхні депозити будуть повернуті",- підкреслив він минулої п'ятниці в інтерв'ю одному з видань.
Минулої п'ятниці пан Багіров підтвердив, що рішення щодо Укрпромбанку буде прийнято після набуття чинності закону про оздоровлення банків. "24 липня Верховна Рада прийняла закон, який регулює фінансове оздоровлення банків. До набуття чинності цього закону уряд не буде приймати остаточного рішення щодо Укрпромбанку, яким би воно не було. Ми просто не розуміємо, якою є реальна ситуація в цьому банку... Ми розглядаємо всі варіанти, зокрема ті, які дозволять у повному обсязі захистити всіх вкладників банку, якщо він не буде рекапіталізований",- підкреслив він.
За словами джерела в банку, швидше за все, буде продовжений мораторій на виплату внесків. Чинне законодавство забороняє вводити його на більший термін, але підписаний президентом закон пом'якшує цю заборону. "Ще декілька днів піде на повернення закону в парламент і підписання спікером. Після цього він буде опублікований. У НБУ вже заготовлена постанова про продовження мораторію", - сказав він.
Цей сценарій підтвердила і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Минулої п'ятниці вона заявила, що уряд не має фінансових ресурсів для рекапіталізації Укрпромбанку, однак визначиться з можливістю надання допомоги його вкладникам протягом найближчого тижня. "Щоб Укрпромбанк привести в нормальний стан, необхідно близько 9 млрд. грн. Сьогодні держава не може ввійти в цей банк, оскільки такого обсягу грошей немає",- сказала вона. Найімовірніше, Кабмін скористається пропозицією Нацбанку про переведення депозитів населення з Укрпромбанку в Ощадбанк.
У той же час, відзначила прем'єр, щодо банку "Надра" рішення може бути прийняте вже цього тижня. При цьому вона зробила чергову голосну заяву. Виявилося, що олігарх Дмитро Фірташ вивів гроші не тільки з банку "Надра", але і з "Родовiд Банку". Нагадаємо, у липні спливли факти масштабного виведення коштів з "Надра Банку" його колишніми акціонерами. Проте Тимошенко стверджує, що виведення зробили структури Фірташа.
У випадку з "Родовідом" прем'єр обвинуватила олігарха в тому ж самому. "Щойно почалася криза, навколо цих банків (стан яких погіршився) почалися масштабні зловживання. Наприклад, із цього банку ("Родовiд Банку") групою компаній, які належать до кримінальних кіл, і очолюються паном Фірташем - 21 компанія,- було взято без забезпечення 2,5 млрд. грн. Ці гроші не повернуті, вони не обслуговуються і борги за їхнім обслуговуванням становлять більше 300 млн. грн.",- сказала прем'єр на зустрічі із вкладниками "Родовід Банку".
При цьому 1,283 млрд. грн. із цих грошей були видані за рахунок рефінансування НБУ, що склало 3,2 млрд. грн. Юлія Тимошенко заявила, що МВС уже порушило низку кримінальних справ щодо цього.
Прем'єр побачила кримінал і у діяльності іншої купленої державою установи - Укргазбанку. "Саме Партія регіонів подбала про те, щоб рефінансування, яке надали Укргазбанку, а це мільярди гривень, було переведено в їхній маленький банк під мінімальний відсоток - 1% річних",- сказала вона. Пані Тимошенко пообіцяла, що "усі будуть сидіти", але "після виборів".
Колишній почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль назвав обвинувачення вигадкою. "Бурхлива фантазія є відмінною рисою тієї політичної сили. Впевнений, що подібні обвинувачення всі вкладники і клієнти Укргазбанку сприймуть, як завжди, з іронією та посмішкою - не більше. І завжди будуть віддані Укргазбанку, у стабільності роботи якого я на 100% упевнений",- сказав він. Горбаль додав, що не має сенсу звертатися в суд на ці обвинувачення, тому що Тимошенко все рівно не вибачиться: "Представники держави повинні вкрай акуратно ставитися до висловлень, які іноді дуже некоректні та не підтверджені".
Щоб заспокоїти вкладників "Родовiд Банку", прем'єр розповіла про намір НБУ виділити установі додаткове рефінансування на 1,8 млрд. грн. Уже із цього понеділка, за словами Тимошенко, клієнти банку одержать доступ до своїх грошей через каси і банкомати. "Це надійні живі гроші і якщо сьогодні борги перед вами становлять 2,2 млрд. грн., то реально ми дали 2,8 млрд. грн.",- сказала вона.
Крім того, банку додадуть фінансові потоки, зробивши зарплатний проект для працівників Кабміну. "Ми переводимо рахунки з виплати заробітної плати чиновникам Кабінету Міністрів в "Родовiд Банк". Це ми зробимо з понеділка",- сказала прем'єр. Зараз ці зарплати виплачуються через Укрексімбанк, "Райффайзен Банк Аваль" і ПриватБанк.
Третім послабленням стане продовження до семи років рефінансування, виданого банкам "Надра", "Київ", "Фінанси та кредит", Укрпромбанку, "Родовід Банку", Укргазбанку та Імексбанку. Це рішення значиться в постанові НБУ №438 від 28 липня. Процентна ставка за ними буде дорівнювати дисконтній ставці НБУ плюс 0,5%, тобто 11,5%.
Таким чином, НБУ визнав той факт, що всі ці банки не в змозі повернути видані їм гроші, і підтвердив аналогічні висновки Рахункової палати, які він сам назвав вигаданими. Більше того, минулої суботи директор дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник допустив, що слідом Нацбанк може продовжити видане рефінансування й іншим банкам.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас