НБУ: Стрибок курсу гривні наприкінці липня пов'язаний зі збільшенням платежів за зовнішніми боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Стрибок курсу гривні наприкінці липня пов'язаний зі збільшенням платежів за зовнішніми боргами

Валюта
1544
Стрибок курсу гривні наприкінці липня пов'язаний зі збільшенням платежів за зовнішніми боргами українських корпорацій, говориться в повідомленні на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
"У липні спостерігалося збільшення планових платежів вітчизняних підприємств і банків за їхніми зовнішніми борговими зобов'язаннями. Оскільки при цьому обсяги надходжень іноземної валюти за зовнішніми кредитними угодами залишилися практично незмінними, це спричинило збільшення чистого валютного попиту на міжбанківському ринку", - відзначається в документі.
Згідно з ним, зростання попиту на валюту нівелювалося переважно валютними інтервенціями Нацбанку і курсовими коливаннями гривні: чистий валютний попит за зовнішньоторговельними операціями при цьому залишався мінімальним.
"Готівковий сегмент ринку традиційно демонстрував підвищену чутливість до таких курсових рухів, у результаті чого в липні гривня знецінилася до готівкового долара США на 4,0% (до 8,0436 грн/$)", - відзначається в повідомленні.
Нацбанк також підкреслює, що активізація валютних інтервенцій центробанку дозволила суттєво знизити курсову напругу на готівковому сегменті: уже на початку серпня спостерігалося зниження котирувань готівкового долара.
У повідомленні вказується, що протягом липня Нацбанк також провів 10 цільових аукціонів із продажу іноземної валюти для задоволення потреб фізичних осіб - позичальників. На аукціонах здійснювався продаж доларів, євро та швейцарських франків: усього було продано $76,68 млн (в еквіваленті) проти $8,39 млн у червні.
Нацбанк також нагадує, що в липні в Україні працювала місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка здійснила другий перегляд виконання дворічної угоди stand-by. "Усі її умови, які стосуються розвитку валютно-курсової сфери, Україна виконує належним чином. За результатами згаданого перегляду рада директорів МВФ ухвалила рішення щодо невідкладного надання Україні третього траншу позики в обсязі SDR2,12 млрд (приблизно $3,3 млрд)", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас