Рішення уряду про передачу газових мереж "Нафтогазу України" розбалансує ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення уряду про передачу газових мереж "Нафтогазу України" розбалансує ринок

Енергетика
1086
Рішення уряду про передачу газових мереж під контроль Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" не містить механізмів реалізації і може негативно вплинути на надійність газопостачання українських споживачів в осінньо-зимовий період, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
На думку директора центру обробки економічної інформації "Енергобізнес" Олексія Чернявського, рішення про передачу мереж "Нафтогазу" залишає більше питань, ніж містить відповідей, зокрема, воно не містить ні механізмів передачі мереж, ні строків.
"Швидше за все, у Кабміні і "Нафтогазі" усвідомлюють, що реалізувати силовий варіант відбору власності неможливо", - вважає Чернявський.
Він нагадав, що незважаючи на приналежність більшості газових мереж державі, облгази є великими сервісними структурами зі своїми ремонтною та абонентською службами, штатом співробітників, транспортом і технічною документацією на всі газопроводи.
"Чи є в уряду або "Нафтогазу" ресурси (причому не тільки фінансові) для створення альтернативних структур у всіх областях? Очевидно, що немає. Чи погодяться власники облгазів займатися обслуговуванням мереж, якщо "транспортний тариф" буде йти в нову "дочку" НАК? Очевидно, що теж ні", - вважає експерт.
Він також прогнозує масові судові позови на рішення Кабміну і діяльність нової "дочки" Нафтогазу на початку опалювального сезону. "Стабільності в роботі системи це явно не додасть", - підкреслив Чернявський.
Керівник економічних програм Центру системного аналізу та прогнозування В'ячеслав Бутко відзначив, що обл- і міськгази зараз перебувають у вкрай важкому фінансовому становищі. Він нагадав, що у зв'язку з різким зростанням цін на імпортний газ і економічною кризою обсяг транспортування прокачування газу по деяких підприємствах знизився в 2009 році у два рази, що привело до падіння доходів облгазів.
За його словами, значний удар по підприємствах газопостачання завдало різке зростання цін на імпортний газ, що поставляється НАК "Нафтогаз України" для технологічних потреб облгазів - з 934,7 грн до 1757,95 грн за тисячу кубометрів при збереженні колишніх тарифів на постачання і розподіл.
"Середньозважений тариф на розподіл природного газу на сьогодні становить 81,3 грн за тисячу кубометрів, середньозважений тариф на постачання газу - 34,5 грн. Це мінімум на 50 грн нижче від необхідного", - вважає Бутко, оцінюючи загальний рівень недофінансування галузі в першому півріччі 2009 року в понад 1 млрд грн.
Експерт прогнозує, що перехід розподільних мереж під контроль держави не приведе до підвищення тарифів через близькість виборів. "Це означає, що робота облгазів залишиться збитковою, що не зможе не позначитися, зокрема, на показниках аварійності", - відзначив він.
Керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін назвав рішення уряду щодо відбору газорозподільних мереж в обл- і міськгазів елементом тиску на приватних власників газорозподільних компаній.
"Необґрунтована тарифна політика, а тепер і відбір мереж - це ланки одного ланцюга. Власникам облгазів дають зрозуміти: бізнес настав час продавати на користь компаній, на які вкаже уряд", - вважає Бородін.
На його думку, дії уряду не поліпшать ні фінансове становище "Нафтогазу", ні рівень розрахунків за газ, ні показники аварійності при транспортуванні газу.
Бородін нагадав, що попередній уряд уже намагався створити компанію з управління газорозподільними мережами у вигляді "дочки" НАК - "Укргазмережі".
"Але експеримент, проведений на території Чернівецької області, був невдалим. ДК "Укргазмережі" загрузла в судових суперечках з "Чернівцігазом", рівень розрахунків по регіоні знизився, були й аварії. Навряд чи нові спроби виявляться успішнішими", - вважає він.
Бородін також додав, що торік новий менеджмент "Нафтогазу" і уряд Юлії Тимошенко компанію "Укргазмережі" збиралися ліквідувати через неефективність. "З тих пір минуло менше року, а Кабмін, у властивій йому манері, поміняв свою думку на прямо протилежну", - відзначив експерт.
Як повідомлялося, уряд України в газеті "Урядовий кур'єр" 30 липня оприлюднив розпорядження №775 від 10 червня, згідно з яким державні газорозподільні мережі 43 регіональних газопостачальних компаній передаються на баланс "дочки" НАК "Нафтогаз України". Крім того, "дочці" "Нафтогазу" будуть передані також газорозподільні мережі, що перебувають на балансі інших "дочок" НАК: "Газ України", "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз".
Правління держхолдингу вже ухвалило рішення щодо створення дочірньої компанії "Нафтогаз мережі", в управління якої будуть передані державні газорозподільні мережі, експлуатовані в цей час міськ- та облгазами.
Раніше уряд кількаразово заявляв про плани передачі газорозподільних мереж, що залишаються згідно з українським законодавством у державній власності, на баланс "Нафтогазу" для поліпшення його фінансового становища і підвищення контролю над газопостачанням.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас