Мінськ оголосив війну торговельним посередникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінськ оголосив війну торговельним посередникам

Казна та Політика
976
Рада міністрів Білорусії прийняла постанову, що легалізує торговельні обмеження на імпорт. Найближчим часом будь-яким юридичним особам можна буде придбати тільки білоруські товари, повідомляє білоруське агентство АФН.
Постанова, яку проробила Рада міністрів, приведе до згортання таких видів діяльності як посередництво, у тому числі й оптова торгівля, виключить сірий імпорт і реімпорт, повідомляє агентство.
"Установити, що юридичні особи незалежно від організаційної правової форми здійснюють придбання на території Республіки Білорусь товарів (за винятком товарів, придбання яких регулюється іншими правовими актами Республіки Білорусь) за рахунок власних, позикових коштів, а також коштів республіканського і місцевих бюджетів у постачальників, що є виробниками товарів, а також їх офіційних торговельних представників", - говориться в постанові N991.
Це означає, що відтепер будь-який товар на території Білорусі, імпортний або зроблений на території країни, можна буде придбати тільки у виробника або його офіційних торговельних представників (дилерів).
"Переліки зазначених офіційних торговельних представників затверджуються відповідними республіканськими органами державного управління та іншими державними організаціями, підпорядкованими Уряду Республіки Білорусь, облвиконкомами, Мінським міськвиконкомом, Національною академією наук Білорусі на підставі заяв постачальників, що є виробниками товарів, з додатком документів, що підтверджують економічну обґрунтованість придбання товарів в офіційних торговельних представників, за узгодженням із заступниками Прем'єр-міністра Республіки Білорусь згідно з курованими напрямками", - пояснюється в документі.
Переліки офіційних дилерів поки ніде не опубліковані, однак документ набуває чинності з моменту його опублікування.
Очевидно, що найближчим часом будь-яким юридичним особам, незалежно від форми власності, можна буде придбати товар тільки білоруського походження - поки не будуть затверджені списки дилерів-імпортерів, у тому числі товарів з Росії.
На думку чиновників, документ прийнятий, щоб забезпечити ефективну витрату коштів в умовах економічної кризи.
Видання "Хартія 97" нагадало, що 27 липня Олександр Лукашенко заявив, що для розвантаження складів потрібно підключати білоруських бізнесменів.
"Треба активізувати наших бізнесменів, допомогти реалізувати запаси продукції, які назбиралися на складах", - сказав білоруський президент.
Увозити і закуповувати товар з-за кордону ніхто не забороняє, але продати його в Білорусі стане проблематично, оскільки постанова обмежує купівлю товару на території країни, відзначають "Білоруські новини".
Покупець повинен купувати товар або у виробника, або офіційного представника. Імпортер ні першим, ні другим не є. Отже, продати товар він не зможе, будь він навіть ексклюзивним дистриб'ютором закордонної компанії, повідомляє видання.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас