Польща залишила нафтопровід Броди-Плоцьк у списку ключових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща залишила нафтопровід Броди-Плоцьк у списку ключових

Енергетика
163
Польща залишила будівництво нафтопроводу "Броди-Плоцьк" у списку ключових енергетичних проектів, співфінансованих за кошти Європейського Союзу в рамках програми "Інфраструктура і навколишнє середовище" до 2013 року.
За даними Міністерства регіонального розвитку Польщі, які має агентство УНІАН, проект, вартість якого оцінено в 1,8 млрд. злотих (440 млн. євро за нинішнім курсом 4,1), може одержати дофінансування з коштів Євросоюзу в обсязі близько 120 млн. євро.
Добудовування нафтопроводу з українських Бродів у польський Плоцьк посідає друге місце серед 13 записаних в основному списку ключових енергетичних проектів за рівнем дофінансування після "енергомоста" між Польщею і Литвою, для якого зарезервовано 170 млн. євро (за поточним курсом).
Ще 4 енергетичні проекти записані в резервні.
Загальна вартість енергетичних проектів, записаних у програмі, становить 2,25 млрд. євро, близько 640 млн. євро з яких надасть Євросоюз.
Куратором проекту "Броди-Плоцьк", названого в описі "стратегічним", виступає Міністерство економіки Польщі, а реалізатором - польсько-українсько-азербайджансько-грузинсько-литовська компанія "Сарматія".
"Сарматія" зможе скористатися коштами, зарезервованими для проекту, в 2012-2014 роках.
У Міністерстві регіонального розвитку Польщі повідомили, що наступна перевірка стану реалізації проектів, на підставі якої приймаються рішення про те, залишити або виключити проект зі списку ключових, буде через півроку.
У міністерстві не уточнили, що до цього часу повинна зробити "Сарматія" для того, щоб проект не був виключений зі списку.
Як повідомлялося, у червні ц.р. польська Gazeta Wyborcza написала, що Польща може виключити проект "Броди-Плоцьк" з переліку ключових у рамках програми "Інфраструктура і навколишнє середовище" через те, що автор проекту - польська нафтотранспортна компанія Pern Przyjazn не встигає підготувати всі необхідні документи. Рішення із цього приводу повинно було бути прийнято до кінця липня.
Для того, щоб не втратити дофінансування, відповідну заявку подала "Сарматія", яка фактично замінила Pern як автора проекту.
Диверсифікованість енергоносіїв є одним із пріоритетних напрямків програми "Інфраструктура і навколишнє середовище" з бюджетом на проекти в цій сфері в розмірі 1,7 млрд. євро з 37,6 млрд. євро, передбачених на всі проекти до 2013 року.
Ідея проекту будівництва Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ виникла в середині 90-х років. Вона передбачала будівництво нового транспортного коридору нафти, який дозволив би поставляти каспійську нафту в країни Західної і Центральної Європи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас