Ощадбанк РФ буде забирати майно без рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк РФ буде забирати майно без рішення суду

Кредит&Депозит
840
Російські банкіри з початку року можуть стягувати з несумлінних боржників закладене за кредитом майно і без рішення суду. Одним з піонерів став Ощадбанк РФ, що вже домовився про таку можливість із декількома позичальниками, пише газета "Ведомости".
Видання відзначає, що в січні набули чинності поправки в Цивільний кодекс, закони Про іпотеку і Про заставу, що дозволили банкам-кредиторам стягувати закладене позичальниками майно без рішення суду.
Так, сайти арбітражних судів уже повні позовів банків до позичальників, і банки раді одержати заставне майно швидше і не чекати, поки суд визнає правоту кредитора: суди іноді тягнуться по декілька місяців.
Заставу не завжди вдається повернути навіть за судовим рішенням. Щоб знизити ризики, кредитори скористалися змінами в законі і почали доповнювати кредитні угоди пунктом про позасудовий порядок стягнення застави. Одним з перших цю практику ввів Ощадбанк .
Зокрема, як пише видання, в Ощадбанку вирішили використовувати відновлення законодавства, оскільки це дієвий і універсальний інструмент, що дозволяє сторонам суттєво скоротити часові та грошові витрати, пов'язані з проведенням стягнення на закладене майно, пояснює представник Ощадбанку: новий порядок позасудового проведення стягнення надійно захищає права, як заставоутримувача, так і кредиторів, зокрема, передбачає вільне волевиявлення сторін.
Право позасудового стягнення заставного майна, якщо воно закріплене в законі або договорі, безсумнівно, дисциплінує позичальників, впевнений аналітик рейтингового агентства Fitch Володимир Маркелов.
Втім, у випадку з безнадійним позичальником нічого не працює, зітхають банкіри. При роботі з іншими боржниками позасудове стягнення допоможе заощадити час, потрібний для повернення та продажу застави, сподівається Ретюнський: "Розгляди в суді можуть тягтися роками, а тут банк одержить якісь гроші відразу".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас