Податкова отримала прибуток від тютюнових акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова отримала прибуток від тютюнових акцизів

Казна та Політика
859
Минуло рівно три місяці від дня набрання чинності (з 1 травня) нових, істотно підвищених, акцизів на тютюнові вироби.
Газета "ДЕЛО" отримала оперативні дані (станом на 30 липня) Державної податкової адміністрації (ДПАУ) про суму акцизного збору від реалізації тютюнової продукції за травень-липень 2009 року.
План не виконаний
За три місяці виробники тютюну переказали в загальний фонд бюджету у вигляді акцизного збору понад 2 млрд. грн., повідомляють у ДПАУ. Для порівняння, у травні-липні 2008-го податківці зібрали на 163% менше акцизу від реалізації тютюнових виробів - 761 млн. грн.
Нагадаємо, 31 березня Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби (щодо позапланових надходжень до держбюджету)", істотно підвищивши акциз для виробників тютюну. В результаті розмір мінімального податкового зобов'язання найбільш затребуваного товару - цигарок з фільтром - був збільшений з 47 до 100 грн. на 1 тис. цигарок або на 1,06 грн. на пачку.
Підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби, за оцінками авторів відповідного закону, додатково принесе в бюджет цього року 3,7 млрд. грн. Ініціатори закону прогнозують, що всього в 2009-му надходження від "тютюнового" акцизного збору в бюджет складуть 10,6 млрд. грн.
Очікується, що з них 9,1 млрд. грн. надійде до бюджету в період з 1 квітня і до кінця року. З огляду на те, що підвищення акцизу відбулося на місяць пізніше, ніж розраховували автори закону, можна "урізати" план до 8 млрд. грн. Якщо взяти за основу цей показник і допустити, що сплата акцизного збору з реалізації тютюнових виробів у бюджет буде здійснюватися відносно рівномірно, можна сказати, що поки план щодо акцизу не виконується.
Так, у травні-липні виконано 25% плану на травень-грудень замість програмних 36%. "План дійсно не виконується, - підтверджує директор Спілки оптовиків і виробників алкоголю і тютюну (СОВАТ) Володимир Демчак. - Ми попереджали Мінфін, що виставлений план (10,6 млрд. грн) є нездійсненним. Наш прогноз на 25% нижчий - 7-8 млрд. грн. за підсумками року".
Курять так само
У Коаліції громадських організацій та ініціатив за вільну від тютюнового диму Україну відзначають, що, незважаючи на різке підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби, їх виробництво впало несуттєво. За останнім даними Коаліції, виробництво цигарок у першому півріччі знизилося порівняно із січнем-червнем 2008 усього на 11% - до 54,9 млрд. од., що говорить про ефективність підвищення акцизу.
Однак експерти ринку тютюнових виробів з таким підходом категорично не згодні. "Оцінювати ефективність підвищення акцизних ставок потрібно не за рівнем виробництва, а за рівнем споживання. Адже завданням введення нових акцизів було не тільки наповнення бюджету, але й боротьба з курінням. У мене немає під рукою показників, але я поки не бачу скорочення споживання тютюнових виробів у країні", - відзначає директор Спілки оптовиків і виробників алкоголю і тютюну (СОВАТ) Володимир Демчак.
Депутати, які готували закон про підвищення акцизу на тютюнові вироби, не згодні з думкою, що такий крок є неефективним. "Я не вважаю, що оцінювати користь від підняття ставок акцизу можна простим шляхом додавання-вирахування, - говорить народний депутат (фракція БЮТ) Олег Ляшко. - У першому півріччі ми залучили до бюджету від підвищення акцизу на тютюнові вироби 3,3 млрд. грн., що в 2,3 рази більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Крім того, знизилася кількість курців у результаті падіння обсягів виробництва. Це головне".
За словами депутата, у вересні він буде ініціювати нове підвищення ставок акцизу. "Я бачу можливість підняти ціну, наприклад, на пачку Parliament, з 11 грн. до 15", - заявляє депутат.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас