Євробонди України завершили тиждень на мажорній ноті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євробонди України завершили тиждень на мажорній ноті

Фондовий ринок
556
Ринок євробондів України на поточному тижні продовжував відігравати новину про надання третього траншу кредиту МВФ, а в п'ятницю настрої інвесторів підігріло підвищення S&P прогнозу зміни рейтингу країни з "негативного" до "позитивного".
За даними аналітика інвестгрупи "Сократ" Михайла Сальникова, котирування кредитно-дефолтних свопів знизилися з 1531 б.п. до 1496 б.п. (падіння - 35 б.п.). "Незважаючи на інформацію про збільшення дефіциту платіжного балансу і зростання держборгу, ринком рухав оптимізм на тлі новин про рішення МВФ надати Україні третій траншу кредиту stand by на суму $3,3 млрд", - сказав він.
За даними інвесткомпанії "Сократ", суверенні єврооблігації вирізнилися практично нульовою ринковою активністю.
Як відзначив Сальников, ціна на випуск євробондів з погашенням 5 серпня поточного року не змінювалася вже більше тижня - 98,97 від номіналу.
"Схоже, інвестори не бажають продавати папери і будуть чекати погашення. У зв'язку з наближенням строку погашення прибутковість підскочила з 58% до 371%, що, однак є лише технічною зміною, що не відображає настрої інвесторів", - повідомив він.
За даними трейдера інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександра Ублінських, євробонди Україна'11 і Україна'13 користувалися деяким попитом, показавши за тиждень зростання на 1% кожна.
На відміну від суверенних євробондів, папери квазі-державного сектору були досить ліквідні і продемонстрували різноспрямовану динаміку.
Трейдер інвесткомпанії "Драгон Капітал" Федір Багненко говорить, що в цілому всю увагу ринку протягом тижня було прикуто до євробондів НАК "Нафтогаз України".
"Повідомлення, що з'явилися в понеділок, про те, що уряд може ініціювати реструктуризацію боргу держхолдингу привело до падіння ціни купівлі облігацій Нафтогаз09 з $93/95 на відкритті ринку до $83/85 на закритті. Вівторок почався із продажу по $83, падіння бондів продовжилося до рівня $70", - сказав він.
При цьому, як підкреслив експерт, більшість заяв представників влади із цього приводу були досить суперечливими, і виглядали, скоріше, як спроба перевірити реакцію ринку, що дозволяє припустити: остаточне рішення про реструктуризацію ще не прийнято.
"Крім того, враховуючи часові обмеження, ми не думаємо, що уряд або "Нафтогаз України" зможуть підготувати пропозицію про реструктуризацію і заручатися підтримкою 75% власників облігацій до моменту погашення - до 30 вересня. До кінця тижня облігації "Нафтогазу" підтяглися до рівня $83/85", - повідомив Багненко.
За даними Сальникова, на тлі новини про третій транш МВФ, яка звела ризик суверенного дефолту по коротких паперах до мінімуму, папери державного Укрексімбанку показали зниження прибутковості: облігації з погашенням в 2009 році - з 42% до 34%, папери з погашенням в 2011 році - з 18,7% до 17,0%.
За словами експерта, у сегменті єврооблігацій банків із західним капіталом торги по паперах "Форуму" і УкрСиббанку проходили при середній ринковій активності, у той час як по паперах Укрсоцбанку спостерігалася практично нульова активність.
Відповідно до його даних, прибутковість по паперах продовжила зниження: на цілих 13 п. п. - по паперах банку "Форум" (з 26,4% до 13,5%), на 1 п. п - по паперах УкрСиббанку (15,9% до 14,8%). Бонди Укрсоцбанку підвищили прибутковість із 26,1% до 26,6% через зниження дюрації паперу.
Крім того, Сальников відзначає відсутність торгів по паперах Альфа-Банку з погашенням в 2009 році: інвестори чекають їхнього обміну на новий випуск із погашенням в 2012 році. Прибутковість цих паперів трохи виросла - з 82,5% до 84,8%.
"Торги по паперах банку "Фінанси та Кредит" не проходили, ціна залишалася на рівні 36 п. Як результат - прибутковість підвищилася з 391% до 400%. На тлі невизначеності про подальшу реструктуризацію торги по паперах банку ПУМБа закінчилися підвищенням прибутковості з 177,5% до 197,6%", - повідомив він.
На наступному тижні "Сократ" не очікує серйозних змін на ринку українських єврооблігацій. Інвестгрупа допускає можливість того, що суверенні папери з погашенням в 2011, 2012, 2013 рр. покажуть невелике падіння прибутковості, оскільки в порівнянні з випуском Укрексімбанку вони є відносно дешевими.
"Швидше за все, ринок продовжить відігравати новину про рішення щодо надання третього траншу кредиту МВФ і сьогоднішнього підвищення прогнозу зміни рейтингу України S&P з "негативний" до "позитивний", що приведе до падіння прибутковості суверенних і квазі-суверенних паперів з погашенням цього року", - вважають експерти "Сократа".
Крім того, вони відзначають високу ймовірність зміни прибутковості євробондів "Нафтогазу України" на наступному тижні на тлі запропонованого плану реструктуризації: напрямок руху по цих паперах буде залежати від конкретних умов, на основі яких буде запропоновано реструктуризувати заборгованість.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас