Світовий банк та ЄБРР можуть надати Україні кредит для закачування газу до ПГС у жовтні ц.р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк та ЄБРР можуть надати Україні кредит для закачування газу до ПГС у жовтні ц.р.

Кредит&Депозит
263
Україна наблизилася до отримання позики від європейських фінансових інституцій для закачування газу в підземні сховища.
Про це заявив представник Єврокомісії Марк Грей, передає "Радіо Свобода". Deutsche Presse-Agentur (DPA) із посиланням на джерела у Євросоюзі, повідомляє, що деталі угоди стануть відомі вже у понеділок, 3 серпня ц.р., а кредит від Світового банку та Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Україна зможе отримати у жовтні.
Із проханням надати кредит на суму понад 4 млрд дол. для закачування газу у підземні сховища, Україна звернулася до Росії та Європейського Союзу на початку літа. Під час спільних консультацій європейська сторона висунула низку вимог Україні щодо реформування газового ринку. Листа з графіком відповідних реформ від прем"єр-міністра Юлії Тимошенко Європейська комісія отримала у середу, 29 липня. Зважаючи на це, а також на те, що МВФ ухвалив рішення про виділення Україні третього траншу кредиту, зазначає представник Єврокомісії Марк Грей, Київ наблизився до отримання позики від європейських фінансових інституцій.
Водночас радник прем"єра з енергетичних питань Олександр Гудима зазначив у інтерв'ю радіо "Свобода", гроші для закачування російського газу у підземні сховища Україні потрібен вже зараз, "Кредит вона (Україна) має отримати у серпні. Інше, вже буде смішним", - зауважив він.
Що ж стосується реформування газового ринку, то, як зазначає Гудима, головною вимогою європейців є розподіл функцій на внутрішньому ринку газу. "Вона (європейська сторона) хоче бачити розподіл функцій у "Нафтогазі", видобутку газу, у нас цим займається дочірня компанія "Укргазвидобування". І що найголовніше, вона хоче, щоб та структура, яка фактично і є оператором транспортування російського газу - це дочірня компанія "Укртрансгаз" - стала самостійною, і не залежала від фінансового стану "Нафтогазу", - коментує радник прем"єра. Але, для того, щоб провести цю реформу необхідно вносити зміни до законодавства, зазначив Гудима, а зважаючи на наближення президентських виборів та бездіяльний парламент, зробити це у цьому році неможливо. Подібні реформи, каже радник прем"єра, можуть бути здійснені у 2010-12 рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас