Точка зору: Девальвація гривні напередодні виділення траншу МВФ - ознака валютних ігор близької до НБУ команди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Девальвація гривні напередодні виділення траншу МВФ - ознака валютних ігор близької до НБУ команди

Валюта
3227
Симптоми девальвації гривні в Україні напередодні виділення чергових траншів від МВФ дуже нагадують контрольовані валютні ігри, які здатна вести лише команда, що має підтримку з боку регулятора – Нацбанку. Про це заявив директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.
"Безумовно, свідомі ігри з курсом гривні напередодні виділення чергових траншів МВФ є свідченням погодженості позицій фінансових спекулянтів і регулятора. Складно собі уявити, що Нацбанк не в змозі третій раз підряд передбачити "нечесні ігри" з боку низки нібито "невідомих" фінансових спекулянтів", - вважає В.Бала.
При цьому, на думку експерта, це є зайвим доказом боротьби між урядом і НБУ, хоча якнайшвидше врегулювання цих проблем неминуче позитивно відіб'ється на стані економіки і приведе до соціальної стабільності. Крім того, В.Бала заявляє: "Той факт, що НБУ в окремих моментах займає вкрай деструктивну позицію стосовно уряду, зводячи нанівець всі зусилля економічного блоку щодо фінансової стабілізації, свідчить про наявність підтримки з боку глави держави".
У той же час, говорячи про позицію Секретаріату Президента відносно траншу МВФ, експерт відзначив, що критикують виділення кредиту ті, хто не може віднести його до своїх заслуг. На його думку, такі деструктивні методи комунікації не приведуть до електоральних придбань, а лише продемонструють ступінь роз'єднаності українського політикуму.
"Безсумнівно, увесь позитив від результативної роботи із МВФ перебере на себе уряд", - заявляє В.Бала, відзначаючи, що спікери СП і опозиція "не можуть не скористатися ситуацією і попіаритися на критиці Ю.Тимошенко". При цьому, вважає експерт, головною причиною такої критики є саме їх непричетність до одержання траншу, а не конструктивна змістовна позиція щодо подолання кризи без залучення кредитних ліній.
У той же час, В.Бала заявляє, що опозиції, замість необґрунтованої критики відносно політики запозичень, варто було б запропонувати адекватну схему громадського контролю над використанням залучених коштів.
"Ніхто з основних кандидатів у Президенти так і не зміг продемонструвати свою цілісну стратегію розвитку України, ніхто не має наміру вести змістовну ідеологічну боротьбу, воліючи зосередитися на деструктивній критиці, боротьбі компромату і тотальному популізмі", - заявив директор АМС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас