Над банком "Європейським" нависла загроза ліквідації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над банком "Європейським" нависла загроза ліквідації

Фондовий ринок
2281
Одним з найбільш імовірних претендентів на ліквідацію є банк "Європейський".
Про це "Делу" повідомило джерело в Національному банку. "Відновити платоспроможність цього банку не видається можливим.
Тому найближчим часом може бути почата процедура ліквідації", - повідомили в НБУ. Очікують початку процесу ліквідації й у самій фінустанові, це неофіційно підтверджують співробітники банку.
Нагадаємо, НБУ ввів тимчасову адміністрацію в "Європейський" 15 травня, призначивши керуючим Романа Кудрицького. "Тимчасовий керуючий проводить аналіз фінансового стану банку, оцінює, скільки коштів необхідно для того, щоб поставити банк на ноги. Якщо власники банку не в змозі влити гроші, а інвесторів, зацікавлених у купівлі банку, нема, то НБУ на основі звіту тимчасового адміністратора може ухвалити рішення щодо ліквідації", - говорить член правління Національного банку Віктор Кравець.
Якщо рішення про ліквідацію банку буде затверджено, то "Європейський" стане вже третьою фінустановою, якій не допомогло введення тимчасової адміністрації. Так, наприкінці травня була почата процедура ліквідації банку "Причорномор'я", а 23 липня - Одеса-Банку.
Про серйозні проблеми в "Європейському" заговорили ще наприкінці лютого 2009 року, коли банк перестав виплачувати відсотки за вкладами і повертати депозити, термін яких уже минув. Втім, менеджмент банку тоді запевняв вкладників, що це тимчасові труднощі, пов'язані із процесом об'єднання банків "Європейський" і "Національний стандарт". Обидві ці фінустанови, а також банк "Володимирський", контролюються бізнесменом Павлом Борулько.
Втім, об'єднанню фінструктур не судилося завершитися - у банках "Національний стандарт" і "Європейський" одночасно була введена тимчасова адміністрація. Через два місяці до них приєднався і банк "Володимирський", у якому Нацбанк увів антикризовий менеджмент 17 липня.
Про масштаб труднощів у банку "Європейський" говорить той факт, що фінустанові не допомогли навіть виділені НБУ 460 млн. грн. рефінансування (за даними "Української правди" на початок липня 2009 року). Ця сума становить майже п'яту частину активів банку (на початок червня - 2,35 млрд. грн.) і, на думку експертів, повинна була як мінімум допомогти протриматися банку на плаву протягом 3-4 місяців.
"Швидше за все, держава давала гроші з метою повернення фізичним особам або на завершення процесу об'єднання банків. Але, імовірно, кошти "пішли" на закриття боргів не перед фізичними особами, а перед якимись афілійованими з банком структурами або зацікавленими особами, які мають вплив на НБУ або Кабмін", - ділиться думками голова правління великого банку.
Не наслідувати приклад "Європейського" дружні йому банки "Національний стандарт" і "Володимирський" можуть тільки в тому випадку, якщо на них знайдеться покупець. Але ймовірність цього досить невисока. "Середнім бізнес-групам потрібні такі банки як свої розрахункові центри. Крім того, бізнес-групи зараз купують невеликі банки з метою їх майбутнього перепродажу за вищою ціною. Але це, на жаль, не стосується банків з тимчасовою адміністрацією. Вони вже досить "важкі" з погляду якості портфелів", - говорить заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Кравець. Солідарний з колегою і голова ради директорів Дельта Банку Микола Лагун: "Зараз мало кого цікавлять великі банки, не кажучи вже про невеликі фінустанови, тим більше проблемні".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас