Шість місяців втрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шість місяців втрат

Казна та Політика
1084
Другий квартал видався для українських банків багатим на події. Навіть минулої осені заголовки ЗМІ не рясніли такою великою кількістю новин про вітчизняні фінустанови. Особливо багато було різноманітних "-цій": націоналізацій, рекапіталізацій, докапіталізацій і реструктуризацій. В результаті, за даними Національного банку України, банки завершили півріччя з результатом мінус 10,2 млрд. грн.
Порівняно з попереднім квартальним збитком у розмірі 7 млрд. грн. ситуація погіршилася на 45%. Банкіри спокійно сприйняли оприлюднені регулятором дані: мовляв, більшість й так знали про прийдешні збитки. Якщо ситуація буде розвиватися такими ж темпами, за підсумками 2009 року банківський сектор може показати збитки в розмірі 22 млрд. грн.
Виправдання прогнозів
"Враховуючи піврічні результати роботи українських банків, варто зазначити, що банківська система країни перебуває у важкій ситуації, поліпшення якої в найближчі півроку не передбачається", - виніс вирок аналітик ІГ "ТАСК" Вадим Ємець. За оцінками компанії, в 2010 році у вітчизняних банків у найкращому разі не буде необхідності подальшого нарощування резервів і збільшення регуляторного капіталу. Про погіршення ситуації у фінансовій сфері свідчать як загальні показники за банківською системою, так і фінрезультати окремих банків, які продовжували погіршуватися в другому кварталі 2009 року.
Так, офіційний рівень проблемних позик досяг у липні показника 5,4%. "Частка резервів у кредитному портфелі на кінець червня склала 10,8%, продовжуючи наближатися до наших позначок реального рівня безнадійних кредитів (15%). Ми підтверджуємо нашу думку про те, що значне погіршення офіційної статистики банків щодо якості кредитного портфеля за останні три місяці свідчить лише про наближення офіційного рівня проблемних кредитів до їх реального рівня, який становить 15% і з березня майже не змінився. Ми пояснюємо різницю між офіційним показником обсягу проблемних банківських кредитів і його реальним рівнем політикою банків, які не відразу визнають кредити "безнадійними", а намагаються продовжити або рефінансувати більшість із них, очікуючи, що платіжна дисципліна позичальників незабаром покращиться", - говориться у звіті ІНГ Банку Україна.
Експерти також звертають увагу на те, що збільшення безробіття і девальвація національної валюти ускладнили і без того непросту ситуацію на банківському ринку. Велику небезпеку становить також невизначеність із Укрпромбанком і Надра Банком , ліквідація яких формує умови для чергового витка кризи в секторі та соціальну напругу. Минулого тижня почала активно мусуватися інформація про прийдешню ліквідацію Укрпромбанку з переведенням рахунків клієнтів в Ощадбанк. Подібна інформація з'являлася і про Надра Банк. Навіть без офіційних заяв експерти схиляються до того, що ліквідувати ці фінустанови буде набагато простіше і дешевше, ніж оздоровити фінансово.
За словами Вадима Ємця, експерти оптимістичніше оцінювали значення рекапіталізації для банківської системи країни. "Нашою помилкою стала недооцінка неузгодженої політики ключових держструктур, що вилилося у втрачений час для рекапіталізації і повернення довіри міжбанківського співтовариства і населення, а також під час відсутності кредитів в економіку", - виправдує прогнози на другий квартал Ємець.
У компанії "Трійка Діалог Україна" настрої оптимістичніші. "Позитивом є те, що банки почали активно усвідомлювати проблеми, які накопичилися в їх кредитних портфелях, і формують під них резерви. Вважаю, що великі банки з розвиненим системним підходом до ризик-менеджменту пройдуть процес ідентифікації проблемних активів і формування резервів протягом ще двох кварталів і почнуть 2010 рік із чистого аркуша", - впевнений старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. Експерт говорить, що приблизно те ж саме рік тому робили американські банки, які залишити всі проблеми в 2008 році.
Приміром, американський JPMorgan Chase & Co. отримав у першому півріччі $4,86 млрд. чистого прибутку. Банк очолив список найстійкіших банківських установ світу і вже з наступного року планує істотно збільшити зарплати своїм співробітникам. Крім того, JPMorgan Chase & Co. планує заробити на "токсичних активах" поглиненого ним торік Washington Mutual близько $29 млрд. Прибуток утвориться завдяки різниці між ціною, за якою враховуються ці активи, і реальним грошовим потоком, який генерується іпотечними позичальниками, які обслуговують свої кредити.
Потішив ринок і Goldman Sachs, чистий прибуток якого в другому фінансовому кварталі склав $3,44 млрд., що в півтора разу перевищило очікування експертів. У червні Goldman Sachs повернув Мінфіну США кошти у розмірі $10 млрд., а за вісім місяців інвестування компанія виплатила привілейовані дивіденди в обсязі $318 млн. "Ми тішимося, що виплата дивідендів і викуп варрантів на загальну суму $1,4 млрд. є річною прибутковістю у розмірі 23% для американських платників податків. Така прибутковість свідчить, що державна підтримка пішла на користь фінансовій системі, нашій фірмі й нашим акціонерам", - пишається глава Goldman Sachs Ллойд Бленкфайн.
Ще більше сюрпризів виявилося у звітності Citigroup, чистий прибуток якого за підсумками другого кварталу склав $4,3 млрд. Однак тішитися щодо цього поки зарано. Як і припускали експерти з Уолл-стріт, банк отримав чистий операційний збиток у розмірі $2,3 млрд., однак завдяки продажу частини підрозділів Citi все-таки вдалося вийти в плюс. Тим часом не у всіх американських банків настільки позитивна картина. Приміром, чисті збитки Morgan Stanley за перше півріччя 2009 року склали $345 млн., тоді як за аналогічний період роком раніше фінустанова отримала чистий прибуток у розмірі $2,08 млрд.
В цілому настрій у бізнес-центрах Нью-Йорка куди оптимістичніший, ніж в офісах українських банків. До кінця цього року очікується, що більшість американських фінустанов віддадуть державі кошти і повернуться до стабільної роботи, незважаючи на те що, за оцінками Moody's Investors Service, списанню підлягають ще $470 млрд.
Українські експерти не настільки однозначні: у найкращому разі банківська система повернеться до генерування прибутку лише в першому кварталі 2010 року. Причому основні надії покладають на великі системні банки, прибуток яких, можливо, буде перекривати збитки дрібніших фінустанов ще весь наступний рік.
Піврічні підсумки
Так вже повелося, що в другому кварталі в українській банківській системі сформувалися якісь "парні" тенденції. Приміром, два державних банки Ощадбанк і Укрексімбанк завдяки підтримці свого основного акціонера впевнено переміщаються вгору за розміром капіталу, активів і прибутку. За підсумками півріччя Укрексімбанк отримав чистий прибуток у розмірі 11,2 млн. грн. Ощадбанк, за словами заступника голови правління Сергія Подрєзова, зумів заробити в першому півріччі 754 млн. грн., що відповідає запланованому обсягу. "Стан банківської системи в цілому в першому півріччі був важким, але є надія на стабілізацію ситуації в другому півріччі", - констатує Сергій Подрєзов. Тим часом ринкові експерти скептично оцінюють позитивні результати держбанків, обвинувачуючи останніх в обігу для фінрезультату ще неодержаних платежів за кредитами "Нафтогазу".
Більшості українських банків нема чим потішити ринок. За підсумками півріччя Промінвестбанк показав збиток у розмірі 375,2 млн. грн., банк "Форум" - 283,3 млн. грн., Альфа-Банк (Україна) - 192,8 млн. грн., банк "Фінанси та Кредит" - 187,4 млн. грн. ВТБ Банк (Україна) і Сведбанк Інвест хоч і отримали збитки в другому кварталі, але за результатами півріччя залишилися в плюсах: 1,7 млн. грн. і 162 тис. грн. відповідно.
Найбільшій українській фінустанові ПриватБанку вдалося в першому півріччі не тільки заробити 405,3 млн. грн., але й наростити активи. "Зростання активів Приватбанку на тлі зниження загальних активів банківської системи України цього року підтверджує нашу думку про те, що завдяки значній частці банку на ринку і підтримці з боку його акціонерів вплив економічного спаду на цю фінустанову було не настільки істотним, як на інші банки", - вважають експерти ІНГ Банку Україна. Тим часом проблеми можуть ще виявитися в наступних звітних періодах. Протягом другого кварталу співвідношення резервів на покриття збитків від кредитних операцій до загального обсягу кредитів збільшилося з 14,6 до 15,5%, що істотно перевищує середній рівень в українській банківській системі (10,8% у червні) і може означати, що якість кредитного портфеля банку перебуває на рівні нижче середнього за сектором.
Цікава ситуація сформувалася в Райффазен Банку Аваль і Укрсоцбанку. Ці дві фінустанови мають значну різницю у фінансовому результаті за результатами першого півріччя: "мінус" 1,1 млрд. грн. і "плюс" 61,7 млн. грн., відповідно, хоча обидва є великими мережевими банками національного масштабу з іноземним капіталом, які піддані загальним системним ризикам. За другий квартал Райффайзен Банк Аваль наростив 716,0 млн. грн. збитків, у той час як Укрсоцбанк отримав 7,5 млн. грн. прибутку. "Якщо опиратися на припущення про єдині стартові умови входження в кризу, а також перебування в однакових умовах, банки з більшою ймовірністю будуть демонструвати синхронність динаміки фінансових результатів. У випадку цих двох банків ми спостерігаємо діаметрально протилежний рух показників", - констатує Вадим Ємець.
Частково пояснює сформовану ситуацію те, що Райффайзен Банк Аваль протягом другого кварталу істотніше наростив активи під знецінювання кредитів. За другий квартал на ці цілі банк направив 1,3 млрд. грн. (з 9 до 12% кредитного портфеля), у той час як Укрсоцбанк - тільки 580,6 млн. грн. (з 6 до 7% кредитного портфеля), при тому, що кредитний портфель Укрсоцбанку на 24,1% менший, ніж у Райффайзен Банку Аваль.
"Райффайзен Банк Аваль направив істотні кошти на резервування навіть із урахуванням різниці кредитних портфелів. Також ми можемо допустити, що існують розходження в процедурах обліку, які сприяють значнішим списанням у Райффайзен Банку Аваль", - впевнений Ємець. Тим часом у старшого аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Євгена Гребенюка думка інша. "Укрсоцбанк завжди був одним із найприбутковіших банків на ринку. Така бізнес-модель і зараз дозволяє їм залишатися прибутковими", - впевнений експерт, рекомендуючи не робити висновків за півріччя, а дочекатися результатів усього року. За оцінками аналітичного департаменту ІГ "ТАСК", найімовірніше третій і четвертий квартали будуть збитковими і для Укрсоцбанку, оскільки необхідність збільшувати резервування залишається актуальною, а фінансового результату банку не вистачить, щоб сформувати необхідний обсяг резервів. Експерти також вважають, що РБА буде продовжувати формування резервів у наступному кварталі й, імовірно, доведе їх до рівня 15%.
Курсові доходи
Оскільки можливостей для заробітку в другому кварталі в українських банків залишалося мало, більшість фінустанов продовжували спекулювати на валютному курсі. Керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький уже висловив щодо цього своє невдоволення, вказавши на перспективу відсутності допомоги регулятора у випадку, якщо його підопічні зіштовхнуться із проблемами. "Ми дивуємося, що деякі фінустанови працюють на короткий спекулятивний результат і не бачать свого інтересу в тому, щоб курсова стабільність допомогла їм упоратися із ситуацією з валютними кредитами. Разюча недалекоглядність, - говорить Литвицький. - Тому хотів би закликати банки, які захопилися спекулятивними операціями, до того, щоб вони не рубали гілляку, на якій сидять: якщо вони не зупиняться, то можуть сісти на кілок, з якого їх уже і Нацбанк не витягне".
Минулого тижня НБУ "потішив" банкірів новою постановою №414. Із третього серпня банки будуть зобов'язані перелічити 40% від суми обов'язкових резервів на спеціальний рахунок у Нацбанк. На відміну від коштів на кореспондентському рахунку, кошти, перераховані банками на спеціальний рахунок, не будуть для них доступні. НБУ вважає, що такі заходи зменшать можливості фінустанов спекулювати на валютному ринку і знизять девальваційний тиск. На думку експертів ІГ "Сократ", Нацбанк може досягти своєї мети і послабити один з девальваційних факторів, зменшуючи можливості банків за короткотерміновими спекуляціями валютою за рахунок використання обов'язкових резервів. Очікується, що це рішення НБУ буде мати незначний ефект на ставки кредитування на міжбанківському ринку, тому що деякі фінустанови можуть відчути дефіцит коштів для проведення платежів. Також через нульову ставку резервування для банків це рішення ще більше підвищує привабливість гривневих депозитів порівняно з валютними.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас