ЦБ Китаю впевнений у правильності своєї грошово-кредитної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Китаю впевнений у правильності своєї грошово-кредитної політики

376
Центральний банк Китаю пообіцяв зберегти ліберальну грошово-кредитну політику для підтримки економіки і заявив, що забезпечення стійкого зростання кредитного ринку можливо без звертання до жорстких норм стримування кредитної активності.
"ЦБ продовжить неухильне застосування доречної і вільної грошово-кредитної політики, а також зміцнення темпів економічного підйому", - говориться в офіційній заяві банку, яка з'явилася на сайті ЦБ КНР після падіння китайського фондового ринку на 5%. Це стало найбільшим обваленням індексу Шанхайської біржі за останні 8 місяців, що викликало занепокоєння із приводу можливого обмеження обсягів банківського кредитування.
Експерти опитані Reuters говорять про те, що є якісь сигнали і натяки на поступове зрушення ЦБ до нової політики, коли він буде "точно регулювати" ситуацію з готівкою і тримати ціни "у межах розумного та контрольованого рівня". Не виключається можливість договору з банками, або ж введення штрафів за надмірні позики. Побоювання китайських чиновників викликає величезний обсяг кредитування за останні півроку в розмірі 7,37 трлн. юанів ($1,08 трлн.), тоді як за весь 2009 рік банки країни видали 4,91 трлн. юанів.
Китай у минулому активно використовував систему стримування кредитної активності за допомогою квот для банків, які не могли вийти за межі зазначених обсягів кредитування. Це стало ключовим моментом при жорсткості грошово-кредитної політики ЦБ КНР в 2008 році. Трохи пізніше, багато економістів звинуватили подібне втручання з боку держави в різкому уповільненні темпів зростання в IV кварталі 2008 року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас