АУБ: Новий порядок формування резервів банків негативно позначиться на кредитуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Новий порядок формування резервів банків негативно позначиться на кредитуванні

993
Новий порядок формування обов'язкових резервів банків негативно позначиться на процесі поновлення кредитування економіки, повідомляється на веб-сайті Асоціації українських банків (АУБ).
"Банки відзначають, що новий порядок формування обов'язкових резервів буде мати негативний вплив як на банківську діяльність, так і на поновлення кредитування економіки… АУБ запропонувала скасувати порядок часткового формування всіма банками обов'язкових резервів на спеціальному рахунку в Нацбанку України, залишивши цей порядок як захід впливу на банки, що систематично порушують банківське законодавство", - вказується в повідомленні.
Як повідомлялося, Нацбанк прийняв рішення протидіяти девальвації гривні шляхом зарахування на окремі спеціальні рахунки в центральному банку 40% суми обов'язкових резервів банків. Відповідну постанову центробанку затверджено 21 липня. Вона набуває чинності 3 серпня.
За оцінкою АУБ, виконання вимог цієї постанови НБУ приведе до погіршення ліквідності багатьох банків і підвищення ставок на міжбанківському кредитному ринку.
Як альтернативний варіант АУБ пропонує Нацбанку передбачити сплату відсотків за коштами, які будуть перераховані банками на спецрахунок, або можливість рефінансування банків без сплати відсотків під заставу коштів обов'язкових резервів на спецрахунку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас