Експерти не очікують значної зміни котирувань облгазів після їх передачі в активи "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не очікують значної зміни котирувань облгазів після їх передачі в активи "Нафтогазу України"

Енергетика
411
Розпорядження Кабінету міністрів про передачу державних газорозподільних мереж 42 регіональних газопостачальних компаній (обл- і міськгази) на баланс дочірньої компанії Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" не вплинуло на котирування компаній на фондовому ринку у зв'язку їх низькою ліквідністю, говорять опитані експерти.
"Котирування облгазів мають мінімальну ліквідність на ринку, тому ніяких змін у вартості паперів на біржі ми не очікуємо", - сказав керівник аналітичного відділу інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
Експерти інвесткомпанії "Сократ", у свою чергу, також відзначили, що поки рухів по котируваннях зазначених компаній не було, оскільки акції облгазів неліквідні.
У той же час експерти вважають, що в цілому таке розпорядження Кабінету міністрів негативно відіб'ється на котируваннях, оскільки НАК "Нафтогаз України", по суті, повертає собі активи, які орендували облгази, і в такий спосіб "убиває їхній бізнес".
Як повідомлялося, в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" 30 червня опубліковане розпорядження уряду №775 від 10 червня, згідно з яким державні газорозподільні мережі 42 регіональних газопостачальних компаній (обл- і міськгази) передаються на баланс "дочки" "Нафтогазу України".
Газорозподільні мережі втрачають ВАТ "Вінниця-", "Волинь-", "Гадячгаз", "Дніпропетровськгаз", "Дніпрогаз", "Донецькміськгаз", "Донецькоблгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Кіровоградгаз", "Коростишевгаз", "Кременчукгаз", "Криворіжгаз", "Кримгаз", "Львівгаз", "Луганськгаз", "Лубнигаз", "Макіївкагаз".
У список також увійшли "Маріупольгаз", "Мелітопольгаз", "Миколаївгаз", "Одесагаз", "Полтавагаз", "Рівнегаз", "Севастопольгаз", "Сумигаз", "Тернопільгаз", "Тернопільміськгаз", "Тисменицягаз", "Уманьгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Херсонгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Черкасигаз", "Чернігівгаз", "Шепетівкагаз", "Козовагаз і "Києво-Святошинськгаз".
Крім того, дочірньому підприємству "Нафтогазу" будуть передані також газорозподільні мережі, що перебувають на балансі інших "дочок" НАК: "Газ України", "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз".
За словами джерела в держхолдингу, правління "Нафтогазу України" ухвалило рішення щодо створення дочірньої компанії "Нафтогаз мережі", в управління якої і будуть передані державні газорозподільні мережі, експлуатовані в цей час міськ- і облгазами, повідомило джерело в держхолдингу.
За словами співрозмовника агентства, відповідні документи вже направлені на узгодження в Міністерство палива та енергетики України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас