Що буде з українськими банками? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з українськими банками?

Кредит&Депозит
2115
Законом передбачено кілька варіантів розвитку подій навколо банків з тимчасовою адміністрацією (ТА)
"У проблемні банки можуть бути залучені кошти інвесторів, як у випадку із Промінвестбанком, вони можуть бути викуплені державою, як "Укргазбанк", "Родовід Банк" і "Київ", або ліквідовані, як банк "Причорномор'я" або "Одеса-банк", - говорить директор департаменту роздрібного бізнесу БТА Банку Олександр Сотник.
Зрозуміло, що доля 3-х рекапіталізованих банків вирішена - вони будуть жити. А от доля решти 13 поки вирішується.
Деякі з них будуть ліквідовані. Наприклад, наприкінці минулого тижня НБУ оголосив про ліквідацію "Одеса-Банку". Не виключено, що будуть ліквідовані банки "Європейський", "Національний стандарт" і "Володимирський", які поголоска пов'язує одним акціонером.
У нас народилася підозра, що якщо основний акціонер один за одним "здає" на милість НБУ свої банки, нічого гарного в цьому немає, і навряд чи хтось захоче рятувати ці банки. Але є серед цих 13-ти банків і ті, для яких уже знайдені нові інвестори або ведуться переговори про продаж. Така доля, наприклад, очікує банки "Національний кредит" і "Арма" - НБУ вже затвердив нових інвесторів банків.
Що стосується Укрпромбанку, то Мінфін заявив про ліквідацію фінустанови. НБУ вже запропонував Кабміну схему передачі депозитів в "Ощадбанк" (і збільшити на таку ж суму капітал держбанку).
Необхідність такої схеми пояснюється тим, що у Фонді гарантування може не вистачити грошей для розрахунків із вкладниками банку "Укрпромбанку" - у Фонді на сьогодні всього 4,53 млрд. грн, а борги банку перед фізособами - близько 6,9 млрд. Так що, впадати у відчай вкладникам не варто: гроші їм однаково повернуть.
Доля банку "Надра" повністю у руках Уряду. На думку експертів, у фінустанови є шанси отримати підтримку держави.
"Ми очікуємо, що держава почне максимальні зусилля для рекапіталізації банку", - вважає аналітик інвестиційно-банківського департаменту компанії Astrum Investment Management Владислав Криклій.
Експерти вважають, що уряд не відмовиться від рекапіталізації банку "Надра", тому що в нього стабільніше фінансове становище, ніж в "Укрпромбанку", і до того ж більше живих кредитів, за рахунок погашення яких банк продовжує виплачувати гроші вкладникам.
Чи вистачить у Фонді гарантування грошей для виплат вкладникам у випадку ліквідації декількох банків?
Опитані експерти вважають, що, незважаючи на те, що у Фонді накопичено лише 4,53 млрд. грн., а в банках з ТА лежить близько 28 млрд., проблем у вкладників не буде.
"Якщо припустити, що банк "Надра" все-таки отримає підтримку держави, а внески фізосіб в Укрпромбанку при його ліквідації будуть переведені в Ощадбанк, Фонду залишиться розрахуватися із вкладниками тільки 12 банків (16 банків з ТА за винятком "Надра", "Укрпромбанку" і 3-х капіталізованих банків, але з урахуванням ліквідованого "Одеса-Банку"), які заборгували своїм вкладникам 4,7 млрд. грн. З огляду на те, що Фонд покриває тільки до 150 тис. грн., грошей повинно вистачити", - вважає Владислав Криклій.
У крайньому разі, Фонд скористається підтримкою НБУ: у червні Нацбанк затвердив процедуру кредитування Фонду гарантування, якщо тому не буде вистачати грошей для розрахунку із вкладниками.
Як сьогодні вибрати банк для зберігання депозиту?
Якщо раніше ми вибирали банки за прибутковістю, швидкістю приросту вкладів і кредитів, то сьогодні аналіз результатів роботи фінустанов без спеціальної підготовки марний.
Наприклад, зараз більшість банків показують збитки, але експерти говорять, що це не свідчить про те, що вони на межі банкрутства.
"Іноді прибутковий банк перебуває в гіршому становищі, ніж той, який тимчасово демонструє збитки", - впевнена заступник голови правління Ерсте Банку Світлана Черкай.
Адже сьогодні всі банки зіштовхнулися із проблемою зниження прибутків і, до того ж, змушені формувати більший, ніж раніше, обсяг резервів за кредитами, тому що збільшилася кількість неповернень.
Звідси й збитки, хоча банк може стабільно працювати і вчасно видавати вклади. Також не варто розраховувати і на рейтинги: рейтингові агентства не можуть поставити банку вищу "оцінку", ніж країні.
Але самостійно вибрати банк все-таки можна. І, мабуть, єдиний орієнтир для визначення стабільності його роботи - це акціонери. Адже те, чи буде банк "жити", залежить від того, чи є можливість в акціонерів підтримувати його "життя".
"Найменший ступінь ризику на сьогодні мають вклади в державних банках, включаючи нещодавно націоналізовані, і в більшості великих банків з іноземним капіталом", - говорить економіст інвесткомпанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.
Секрет надійності держбанків - у державній матеріальній підтримці.
"Міцність іноземних банків пояснюється "підживленням" з боку материнських банків і накопиченим запасом ліквідності", - пояснив голова правління OTP Bank Дмитро Зіньков.
Але, який би банк ви не вибрали, однаково потрібно тримати руку на пульсі. Якщо ваш вибір припав на банк із іноземним капіталом, потрібно стежити за тим, як себе почуває материнський банк за кордоном.
Якщо обраний вами банк належить великій фінансово-промисловій групі, довідайтеся, як вона себе почуває. Добре - можна на час довірити цьому банку гроші. Як тільки з'являться погані новини, забирайте з банку гроші. Ну й, звичайно, перед тим як відкривати депозит, подивіться на форумах відгуки, зокрема, чи не затримує банк виплати за вкладами сьогодні.
Банки сьогодні приймають вклади під вищі відсотки, ніж до кризи. На чому вони сьогодні заробляють, якщо можуть їх платити?
За останній рік джерела банківських прибутків перекроїлися. Так, за даними НБУ, якщо торік відсоткові прибутки (фактично платежі за кредитами) становили приблизно 75% всіх банківських прибутків, то сьогодні - близько 85%.
Тобто банки фактично стали менше заробляти на обміні валют, проведенні платежів і грошових переказів, обслуговуванні платіжних карток, а живуть в основному за рахунок погашення старих кредитів.
Це змушує більшість банків скорочувати витрати за рахунок закриття філій і відділень та звільнення персоналу.
Але найголовніше, банкам практично ніде взяти гроші для відновлення ліквідності, і високі ставки за депозитами (до 25% у гривні і до 15-16% у валюті) - чи не єдина можливість залучити ресурси.
"У невеликих банків зростає діра в ліквідності. Вони бачать, що гроші в принципі є, але через місяць їм не буде чим платити вкладникам, от і приймають під відсотки, вищі за середньоринкові", - вважає Віталій Шапран.
Ризики вкладень у такому випадку високі, саме тому ми давно радимо не робити вклади в банки, які пропонують дуже високі відсотки, віддаючи перевагу середнім ставкам - до 18-21% річних у гривні, до 12-13% у доларах і євро.
Сьогодні все частіше говорять, що восени нас чекає друга хвиля кризи. Чи постраждають від неї банки? Що буде із вкладами?
Експерти підтвердили, що ймовірність другої хвилі кризи восени велика.
"На жаль, економічна і політична ситуація в Україні не поліпшуються, тому прогнози на осінь дійсно невтішні", - вважає Світлана Черкай.
"Ситуація в економіці і банківському секторі буде залежати в основному від стабільності курсу гривні. Якщо різких стрибків курсу не буде, то ситуація збережеться на поточному рівні, інакше можна чекати погіршення якості кредитних портфелів банків і, як наслідок, платоспроможності низки банків", - вважає аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Віталій Ваврищук.
"У деяких банків також можуть виникнути проблеми з погашенням зовнішніх боргів", - говорить Дмитро Зіньков. Подібні труднощі цілком здатні піддати ризику і вклади населення.
"Восени дійсно виникнуть проблеми, насамперед у тих банків, які залучали депозити за дуже високими відсотками", - вважає Вікторія Кернеш.
Тут виходить своєрідна піраміда: щоб завтра розрахуватися за відкритим сьогодні дорогим депозитом, їм доведеться залучити більше грошей і так за наростаючою.
Ясна річ, що в умовах кризи наростити обсяг вкладів, що залучаються, вийде не у всіх, а це загрожує проблемами.
"Очевидно, що ще 10-20 банків віддадуть тимчасовим адміністраціям", - припустив Віталій Шапран. Експерти вважають, що під контроль НБУ будуть потрапляти тільки малі і середні банки, тому що великі вже адаптувалися до ситуації на ринку і далі будуть працювати стабільно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас