Тимошенко зайнялась боргами банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко зайнялась боргами банків

Валюта
5869
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко провела переговори з американською компанією Cargill і радою кредиторів банку "Надра" і Укрпромбанку, на яких обговорювалися питання реструктуризації зовнішніх боргів банків проблемних фінустанов
За відомостями "ЭИ", сторони зійшлися на тому, що Валентині Жуковській слід залишити "Надра", а рада кредиторів Укрпромбанку займеться скуповуванням його боргів у дрібних власників.
Вимога Міжнародного валютного фонду прискорити процес рекапіталізації банків, яка була висловлена під час візиту місії МВФ в Україну на минулому тижні, змусила уряд згадати про свою обіцянку ввійти в статутний капітал ще двох банків: Укрпрому і "Надра".
Як уже писали "ЭИ", основною перешкодою для входження держави в капітали цих банків Мінфін бачило неурегульоване питання зовнішньої заборгованості (від інвесторів зажадали врегулювати питання її реструктуризації до кінця першої декади серпня), а також занадто агресивні дії деяких власників таких боргів (зокрема, компанії Cargill).
Розбиратися із цими проблемами вирішила сама прем'єр Юлія Тимошенко, яка провела зустрічі з Cargill і радою кредиторів банку "Надра" і Укрпромбанку. Як повідомили джерела, близькі до Мінфіну, під час переговорів іноземні інвестори - серед яких Cargill Financial Services, NLB, Rabobank, Fortis, Commerzbank, Bank Nederland, Raiffeisen, Standard Bank і OTP Bank - висловили свої побоювання щодо процесу реструктуризації боргів двох українських банків.
"У випадку з банком "Надра" ми вважаємо, що не одержали адекватних і, головне, реальних пропозицій щодо реструктуризації боргів - ні щодо публічних, ні щодо синдикованих боргів, - повідомив один із представників пулу інвесторів. - Якщо в уряду і НБУ складаються відчуття, що тимчасова адміністрація банку "Надра" і Нацбанк уже давно та плідно ведуть ці переговори з інвесторами, то в нас такого відчуття немає. Більше того, постійний тиск на кредиторів і вимоги в нераціональний термін реструктуризувати заборгованість "Надра" тільки ускладнюють ситуацію".
Говорячи про Укрпромбанк, банкіри повідомили, що, хоча рада кредиторів і схвалила план реструктуризації його боргів, у процесі схвалення плану реструктуризації з окремими інвесторами виникли певні труднощі. "Декілька міноритарних інвесторів відмовилися дати свою згоду на реструктуризацію боргу, у результаті чого процес застопорився", - говорить банкір.
За даними "ЭИ", щоб прискорити реструктуризацію боргів, українська сторона запропонувала кредиторам розглянути варіант викупу частини зовнішніх зобов'язань Укрпромбанку в дрібних власників боргу, натомість пообіцявши "вирішити питання зі зміною тимчасового адміністратора банку "Надра". "Викуповувати борги Укрпромбанку в інших власників буде Cargill, який на сьогодні вже є власником 80% зовнішніх зобов'язань банку. Після того як борги будуть сконцентровані в руках великих банків, згодних на реструктуризацію, буде завершений процес пролонгації боргу і зміни умов його виплати", - повідомив один із членів ради кредиторів Укрпромбанку.
Правда, процес ще може застопоритися, тому що побажання ради кредиторів про відсторонення від управління банком "Надра" Валентини Жуковської так і не було виконано. "Незважаючи на те, що таке рішення підтримано у Нацбанку, із Секретаріату президента надійшла вимога Валентину Борисівну не чіпати", - говорить обізнане джерело в Нацбанку.
У Мінфіні подібні переговори не коментують. "Я нічого не можу сказати із цього приводу (скуповування боргів Укрпромбанку компанією Cargill і ситуація з пані Жуковською.- "i") - у мене немає інформації", - сказав "i" директор департаменту з рекапіталізації і роботи із проблемними банками Мінфіну Теймур Багіров. У банку "Надра" коментувати те, що відбувається, відмовляються.
В експертних колах потенційним кандидатом на посаду голови банку "Надра" називають Ігоря Францкевича (якого спочатку збиралися поставити на чолі банку "Київ"). Сам він від коментарів поки утримується.
Втім, ще не факт, що Укрпромбанк взагалі будуть рекапіталізувати. Учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що міністерство схиляється до переведення коштів вкладників банку в Ощадбанк. "Порятунок приватного бізнесу за рахунок платників податків, а саме погашення збитків у повному обсязі не має сенсу для держави", - сказав він.
Тим часом мораторій на видачу депозитів закінчився, але вклади банк не видає. За даними фінансової компанії "Кредит-Центр", яка займається юридичним супроводом повернення вкладів, станом на 29 липня у зведеному виконавчому провадженні було вимог до Укрпромбанку на загальну суму більше 30 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас