Ціни на круп'яні культури підвищаться восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на круп'яні культури підвищаться восени

415
Невисокий попит на круп'яні культури змусив аграріїв скоротити площі під гречку, просо, жито та овес. Однак цього року попит на ці дешеві культури може підвищитися, тому що доходи громадян суттєво знизилися.
У порівнянні з минулим роком площі під гречку скоротилися на 10 тис. га з 290 тис. до 280 тис. га. Під овес торік було виділено 440 га цього року в порівнянні з 460 тис. га в минулому. Площі під просо також скоротилися з 145 тис. га до 136 тис. га. Зниженню загального збору круп'яних культур будуть також сприяти не дуже сприятливі погодні умови.
Експерти пов'язують зниження попиту на круп'яні культури з поширенням сої та переведенням скотарства на нові технології вигодовування, у результаті чого замість вівса, проса і відходів гречки стали використовувати фуражну кукурудзу та соєвий шрот. Що стосується продовольчого ринку, ці крупи не користувалися великим попитом в українців. Правда, пекарі і виробники мюслі купували овес і жито.
Тим часом, аграрії, що скоротили площі під великі культури, не пошкодували про це, тому що в порівнянні з минулим роком ціни на крупи знизилися. Якщо торік за зерно гречки господарствам давали 2200 гривень за тонну, то зараз - 1980 гривень за тонну. Жито за рік упало в ціні на 200 гривень до 660 гривень за тонну. Найменш ходові ячну, перлову групи продають по 1,4 тис. гривень за тонну.
Однак експерти вважають, що вже восени ці крупи будуть більш затребувані. Враховуючи зниження доходів громадян, ці крупи будуть користуватися попитом через свою невисоку вартість. Крім того, у зв'язку з подорожчанням рису покупці будуть віддавати перевагу гречці, тому що ці крупи замінні. Збільшення попиту приведе до подорожчання цих продуктів до 30-40% до середини наступного року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас