АМКУ: Лібералізація Оптового енергоринку приведе до зниження вартості електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ: Лібералізація Оптового енергоринку приведе до зниження вартості електроенергії

Енергетика
337
Реформування Оптового ринку електроенергії з метою його більшої лібералізації, яка дозволить споживачам укладати прямі договори з енергогенеруючими компаніями, підвищить конкуренцію між організаціями та приведе до зниження вартості електроенергії для споживачів, вважає виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олександр Мельниченко.
"Антимонопольний комітет наполегливо відстоює концепцію лібералізації енергоринку України, впровадження якої підвищить рівень конкуренції між енергогенеруючими компаніями за рахунок прямих взаємин зі споживачами, що обов'язково приведе до зниження цін на електроенергію", - наведені слова О.Мельниченка в прес-релізі АМКУ.
На думку керівництва комітету, з переходом українського енергоринку на більш ліберальну модель підвищиться роль взаємодії АМКУ і Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) у частині створення правил і забезпечення контролю їх дотримання суб'єктами енергоринку для підтримки та подальшого розвитку сумлінної конкуренції.
Як відзначено в прес-релізі, таку позицію розділяють представники НКРЕ, а також кілька європейських експертів.
АМКУ має намір взаємодіяти з урядом і НКРЕ в питаннях регулювання енергоринку та забезпечення права споживачів самостійно вибирати енергопостачальника.
Як повідомлялося, заступник міністра палива та енергетики України Володимир Макуха в листопаді 2008 року заявляв про плани перевести в 2009 році близько 10% ринку електроенергії з існуючої моделі оптового ринку електроенергії на прямі договори. Він відзначав, що така схема почне діяти не раніше середини 2009 року і зажадає внесення змін у багато законодавчих та нормативних актів.
Разом з тим, за словами В.Макухи, Мінпаливенерго ще остаточно не вирішило, хто саме з виробників електроенергії буде укладати прямі договори.
Перехід від існуючої моделі оптового ринку електроенергії до схеми укладання прямих двосторонніх контрактів між виробниками та енергопостачальними компаніями передбачений Енергетичною стратегією України на період до 2030 року, затвердженою урядом у березні 2006 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас