США звинуватили спекулянтів у завищених цінах на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США звинуватили спекулянтів у завищених цінах на нафту

402
У Вашингтоні СFTC почало відкриті слухання щодо обговорення різних варіантів жорсткості регулювання сировинних ринків. Комісія погодилася з тим, що спекулянти відігравали істотну роль у розгойдуванні нафтових цін (повний текст дослідження CFTC опублікує в серпні). Тепер вона має намір посилити норми інвестування в нафтові ф'ючерси для фінансових компаній, зокрема встановити ліміти на вкладення в товарні похідні.
При адміністрації президента Джорджа Буша висновки комісії були прямо протилежними. Британському фінансовому регулятору FSA торік також не вдалося знайти доказів зловживань. Аналіз проводився на неповноцінній статистиці, пояснює Барт Чилтон з CFTC.
Торік стрибки цін були безпрецедентними: у липні був зафіксований пік $147,5 за барель, у грудні — мінімум $36,2. "Нафтовими цінами маніпулювали трейдери найбільших банків протягом декількох років: за останні два роки я три рази свідчив перед конгресом США з цього приводу, — сказав керуючий директор Oppenheimer & Co. Фадель Гейт. - Регулятори знали, що це відбувається, але тільки публічний пресинг змусив їх почати говорити правду".
У липні 2008 р. $300 млрд були вкладені в товарні ф'ючерси, підрахувало Міжнародне енергетичне агентство. Це майже в чотири рази більше, ніж у січні 2006 р. У числі найбільших гравців нафтового ринку були Goldman Sachs і Morgan Stanley, відзначав раніше в інтерв'ю Bloomberg колишній головний радник CFTC Ден Уолдман.
Цього року ціни теж кинулися вгору і виросли вдвічі за п'ять місяців — з мінімуму $39,35 за барель до максимуму $73,5 — і зараз перевищують $69.
В умовах глобальної фінансової та економічної нестабільності нафта перетворилася в інвестиційний товар: фінансові гравці шукають способи збереження своїх інвестицій і нарощують вкладення в нафтові ф'ючерси, відзначає представник "Лукойла" Геннадій Красовський. Але нафтові компанії перебувають осторонь від спекуляцій: сильна волатильність невигідна виробникам, продовжує він.
Розслідування CFTC може довести наявність масштабної змови і маніпулювання ринком, що приведе до порушення кримінальних справ, відзначає Гейт, але навряд чи система торгів сильно зміниться.
Просте посилення регулювання може спровокувати трейдерів на переведення операцій на тіньові схеми або викличе перетікання коштів на інші нерегульовані ринки, вважає Крейг Донахью з GME. Жорсткість регулювання може підстьобнути винахідливість фінансових гравців і ускладнити схеми похідних контрактів і тоді довести зловживання буде складно, вважає консультант ОЕСР Олександр Мартусевич.
Усе закінчиться рекомендаціями, які реальної ситуації не змінять, оскільки держава по-різному оцінює дії спекулянтів, вважає Валерій Нестеров з "Трійки діалог". Розмови про регулювання ринку велися і торік під час надування бульбашки, згадує він, вплив спекулятивного фактора на вартість нафти оцінювався в 30-50%. "Але розмови ні до чого не привели, а бульбашка луснула", — констатує Нестеров.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас