Жеваго будує меткомбінат в Угорщині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жеваго будує меткомбінат в Угорщині

974
Угорська влада дозволила побудувати підконтрольній Костянтину Жеваго компанії Vorskla Steel AG металургійний завод. Напередодні Vorskla Steel AG була виділена земельна ділянка площею 170 га в прикордонному з Україною селищі Захонь. На узгодження документації та одержання дозволів у компанії Жеваго пішло майже два роки.
Як заявили в прес-службі компанії, після позитивного вирішення земельного питання з угорською владою повинні початися переговори з постачальниками обладнання і будівельниками. Вартість проекту оцінюється приблизно в 650 млн. євро.
Як відомо, Костянтин Жеваго контролює гірничодобувну компанію Ferrexpo, основним активом якої є Полтавський гірничозбагачувальний комбінат. Логічно, що маючи власну залізорудну сировину, група прагне побудувати власний металургійний комплекс. Саме із цією метою Жеваго почав три роки тому будувати завод у м. Комсомольськ (Полтавська область).
Завод в Угорщині повинен завершити створення єдиного технологічного ланцюжка. Згідно із проектом, український комбінат буде виробляти сляби з окатишів виробництва Полтавського ГЗК. Потім на угорському підприємстві полтавські сляби будуть перекатані на плоский прокат. Щорічно сталепрокатний комбінат буде приймати більше 2,5 млн. тонн слябів з України і виробляти 2,5 млн. тонн готової продукції для ринків Східної та Південної Європи, України, Туреччини і Греції. На думку аналітика інвестиційної компанії Astrum Investment Management Юрія Рижкова, це дозволить поставляти прокатну продукцію прямо на ринок Європейського Союзу в обхід обмежень, що існують для вітчизняного прокату.
Однак реалізувати "угорський" проект Жеваго буде складно через гостру нестачу коштів. До речі, саме із цієї причини затягується будівництво заводу в Полтавській області, що почалося в 2006 році. На даний момент, як заявили на підприємстві, на промисловому майданчику як і раніше ведуться підготовчі роботи. Подальше будівництво буде можливо тільки після придбання дорогого металургійного обладнання компанії Siemens VAI. "Зараз ідуть переговори як з постачальниками обладнання, так і з представниками консорціуму світових банків про зниження вартості устаткування і пільгове кредитування його купівлі", - заявив директор з корпоративних зв'язків і зв'язків із громадськістю "Ворскла Сталь" Юрій Силованюк.
Однак коли переговори завершаться, прогнозувати ніхто не береться. Не вирішене питання і внутрішнього фінансування. Так, Костянтину Жеваго довелося закласти свою частину акцій гірничодобувної компанії Ferrexpo, у результаті чого він втратив контроль над 20% акцій компанії.
Як вважає аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Сергій Гайда, проект "Ворскла Сталь" у найближчі рік-півтора розвиватися не буде. "Проблема відсутності вільних коштів і невизначеність у галузі - це головні стримуючі фактори для компаній Жеваго", - вважає Гайда.
Експерт Astrum Investment Management Юрій Рижков бачить єдиний шлях реалізації проекту - пошук партнера. Однак і це завдання аж ніяк не з легких. "Зараз набагато вигідніше будувати виробничі потужності в країнах, що розвиваються, таких як Китай, Бразилія та Індія, де триває стабільне зростання попиту на сталеву продукцію", - вважає Юрій Рижков.
Меткомбінат повинен стати основою технопарку "Захонь". На його створення Євросоюз має намір виділити 13,5 млн. євро.
Сергій Андрющенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас