"Ъ": При ДПАУ створюється спеціальна рада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": При ДПАУ створюється спеціальна рада

Казна та Політика
702
Сьогодні уряд розгляне проект про створення міжвідомчої експертної ради при Державній податковій адміністрації (ДПАУ), який повинен буде вирішувати спірні питання між відомством і підприємцями. Раду очолить голова ДПАУ Сергій Буряк. Експерти здивовані такій пропозиції, тому що в цьому випадку важко буде очікувати від нової ради об'єктивності.
Як розповіли в Держкомітеті з питань підприємництва та регуляторної політики, сьогодні на засідання Кабміну буде винесений проект постанови про створення міжвідомчої експертної ради при ДПАУ для вирішення спірних питань застосування податкового законодавства . Згідно із проектом постанови, рада повинна буде реагувати на скарги підприємців щодо неправомірних дій податкових органів, трактувати норми і виключати колізії та невідповідності в законодавстві. Усі звернення до ради повинні будуть розглядатися на засіданнях не рідше одного разу на місяць.
Ідея створення незалежного органу для досудового врегулювання суперечок між підприємцями та податковою адміністрацією висувалася головою Держкомпідприємництва Олександрою Кужель ще в травні. Тоді пропонувалося створити обласні комісії за аналогією з експертно-апеляційною радою з питань ліцензування. Пізніше було вирішено створити всього одну раду.
У консультаційний орган повинні ввійти 18 людей – представники Мінфіну, Мінекономіки, Мінюсту, Антимонопольного комітету, ДПАУ та інших держструктур. Бізнес буде представлений профільними громадськими організаціями. Очолить раду голова ДПАУ Сергій Буряк. "Згідно з податковим законодавством, ДПАУ має систему апеляційного розгляду. Для того, щоб рішення ради мали силу, вона створюється при податковій адміністрації і, відповідно, головою ради пропонується пан Буряк", - розповіла глава Ради підприємців при Кабміні Оксана Продан (кандидат на посаду замголови податкової ради). Хоча, за словами одного з рекомендованих асоціаціями представників у раду, Сергій Буряк відмовлявся керувати новим експертним органом і брати на себе відповідальність за прийняті на ньому рішення. Учора зв'язатися із головою ДПАУ не вдалося.
Експерти вважають, що рада створюється у зв'язку із надходженням численних скарг підприємців на дії податкових органів. Хоча замголови Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів Валентина Легка побоюється, що рада не зможе бути об'єктивною і підприємцям однаково доведеться звертатися в суди. "Було б правильно, щоб очолив раду не голова ДПАУ", - говорить вона.
Втім, член Союзу аудиторів України Тетяна Зацерковна вважає, що, незважаючи на те, що раду очолить Сергій Буряк, бізнес через представників асоціацій у раді одержить доступ до прийнятих рішень і контролю над діями податківців. Це дасть можливість звертатися до правоохоронних органів для притягнення чиновників до відповідальності. Крім того, на думку юриста юркомпанії "Домініон" Михайла Гончарука, звернення підприємства в експертну раду дозволить відстрочити виконання податкового рішення, наприклад щодо нарахування штрафних санкцій.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас