Аграрні підприємства мають величезний потенціал для виробництва біопалива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрні підприємства мають величезний потенціал для виробництва біопалива

Енергетика
440
Багато хто, вирощуючи сільськогосподарські культури, навіть не підозрюють про наявність джерела додаткового доходу, який сьогодні вони просто утилізують. Мова йде про використання відходів (бадилля) сільгоспрослин для виробництва біопалива.
В останні роки, коли альтернативна енергетика набула активного розвитку, Україна почала вирощувати спеціальні олійні культури, які є сировиною для виробництва біодизеля і біоетанолу. Посівні площі, зайняті ріпаком, стрімко росли. Однак, непродумана експансія завжди має негативні наслідки: якщо дотримуватися пріоритетів виробництва біопалива з олійних культур, то можна чекати скорочення посівних площ під інші культури, що приведе до дефіциту продовольства.
Наприклад, за оцінкою ОЕСР, щоб 5,75% моторного палива припадало на біопаливо, вироблене зі спеціалізованих олійних культур, їх посівні площі повинні становити до 40% усіх посівних площ ЄС. А для забезпечення 10% частки біопалива в загальному балансі (ціль Єврокомісії на 2025 рік), їхня частка складе до 75%. Виробництво біопалива з нехарчової сировини, насамперед водоростей і целюлози частково вирішує питання скорочення посівних площ: целюлоза складає основу всіх рослин (солома сільськогосподарських і технічних культур, деревина), тому немає необхідності вирощувати спеціальні культури. Однак побудова бізнесу з виробництва біоетанолів із сільськогосподарських культур має досить високу вартість. Основна складність полягає в пошуку ензимів для її розщеплення. Крім того, в Україні діяльність з виробництва біоетанолів підлягає обов'язковій сертифікації та ліцензуванню, що створює деякі перешкоди бюрократичного характеру.
Багато сільськогосподарських підприємств розглядають варіанти виробництва біоетанолів з відходів виробництва сільськогосподарських культур, переважно з кукурудзи, через незнання, що є альтернативні варіанти. Виробництво і використання твердого біопалива з кукурудзяних відходів має значні переваги перед виробництвом біоетанолу. Тверде біопаливо не завдає шкоди навколишньому середовищу ні в процесі виробництва, ні в процесі використання, при цьому економічно технологія більш ефективна.
Наприклад, вартість обладнання для виробництва біоетанолу з олійних культур становить від 30 млн. євро і вище, при цьому строк окупності проекту складе близько 5 років. Для невеликого виробництва (300 000 літрів/день) інвестиції в будівництво та запуск заводу становлять 40-50 млн. євро. Термін будівництва заводу з виробництва біоетанолу складе 18-24 міс.
Завод же з виробництва твердого палива (пеллет або брикетів) може бути побудований і введений в експлуатацію за період від 3 місяців до півроку. Вартість устаткування відрізняється в рази, а окупність проекту на сьогоднішній день становить 8-16 місяців. Що важливо, європейські країни охоче купують українські паливні кукурудзяні пеллети.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас