НБУ заборонив збитковим банкам надавати бланкові кредити і купувати акції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив збитковим банкам надавати бланкові кредити і купувати акції

Кредит&Депозит
1365
Національний банк України (НБУ) заборонив банкам, що мають збитки, надавати бланкові кредити, здійснювати активні операції з інсайдерами в частині надання нових кредитів і гарантій, викуповувати власні акції та купувати недержавні цінні папери від свого імені.
Відповідні норми закріплені постановою НБУ №421 від 22 липня "Про окремі питання про діяльність банків у період фінансово-економічної кризи".
Згідно з постановою, збитковим банкам також заборонено достроково погашати свої боргові цінні папери за винятком випадків, коли вони погашаються за ціною нижче 50% номіналу і таке погашення не веде до істотного погіршення ліквідності банків.
Крім того, Нацбанк зобов'язав органи управління банків зі збитками зупинити виплату дивідендів акціонерам або розподіл капіталу в будь-якій іншій формі, зупинити виплату бонусів, премій та інших матеріальних винагород працівникам банків.
При цьому керівники збиткових банків зобов'язані у випадку виділення коштів на спонсорство інформувати в триденний термін дирекцію банківського регулювання та нагляду, не збільшувати обсяги капітальних інвестицій і нематеріальних активів, не здійснювати витрати по консультативних послугах фінансового характеру, а також не відкривати нові філії і відділення.
"Постанова набуває чинності від дня підписання і діє до прийняття Національним банком України окремого рішення", - говориться в документі.
Станом на 1 квітня 2009 року в Україні був 41 збитковий банк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас