Укргазбанк не поспішає гасити свої облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк не поспішає гасити свої облігації

1974
На 3 серпня призначена дата оферти (дострокового викупу) за облігаціями серії "C" Укргазбанку. Папери були випущені в жовтні минулого року на суму 300 млн. грн. За інформацією газети "Діло", більшість інвесторів пред'являть їх до дострокового погашення, але Укргазбанк відмовляється викуповувати свої облігації в передбачений термін.
З огляду на те, що із середини липня понад 80% акцій фінустанови належить уряду, можна говорити про можливий дефолт за зобов'язаннями держбанку.
Укргазбанк уже оголосив про реструктуризацію заборгованості на жорстких умовах - виплату пропонують розстрочити на три роки. Укргазбанк готовий запропонувати бонус, підвищивши прибутковість облігацій з початкових 16% до 17% річних.
Така поступка з боку емітента навряд чи потішить інвесторів, оскільки прибутковість за більшістю реструктуризованих бондів зараз перевищує 25%. Основні суми платежів Укргазбанку припадуть на серпень цього року (20% загального боргу) і 2010 рік (36%). Учасники ринку відзначають, що запропоновані Укргазбанком умови реструктуризації є дуже жорсткими.
"Фінустанова пропонує погашати свої зобов'язання протягом трьох років. В Україні ще не було таких умов реструктуризації - максимум півтора року. Фактично Укргазбанк хоче зробити новий випуск", - розповідає старший аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Укргазбанк уже допустив технічний дефолт за своїми обов'язками: 16 липня банк не виконав оферту за облігаціями серії А на 100 млн. грн. і також зараз проводить реструктуризацію.
Мільярда не вистачає
Минулого тижня Національний банк викупив облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), внесені Кабінетом Міністрів у статутний фонд Укргазбанку, забезпечивши фінустанову 1 млрд. грн. ресурсів (усього в рамках рекапіталізації банк повинен отримати від уряду 3,1 млрд. грн.). Проте фінустанова не поспішає розплачуватися із власниками облігацій.
"Ці гроші мають особливе призначення, а саме погашення зобов'язань перед вкладниками - фізичними особами за депозитами. Крім того, Укргазбанк змушений реструктуризувати кредити своїх позичальників. В умовах, коли банківські зобов'язання мають коротший термін, ніж борги позичальників, існує розрив за термінами залучення між пасивами і активами банку. Щоб уникнути такого дисбалансу, банк вибрав триваліший термін реструктуризації - три роки", - пояснює Лариса Применко, директор з корпоративних фінансів інвесткомпанії Arta Investments.
Ця фірма, одним із засновників якої є глава департаменту Міністерства фінансів з участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров, обрана Укргазбанком консультантом з питань реструктуризації заборгованості (другий радник - ING Bank (Україна)).
Кожному не дадуть за потребами
Власники облігацій Укргазбанку прогнозовано не погоджуються на запропоновані умови реструктуризації. Їх турбує як зазначена винагорода, так і термін виплати боргу.
"Прибутковість 17% річних не є адекватною, коли сьогодні по ОВДП інвестори можуть отримати до 28%, - пояснює директор департаменту консалтингу компанії "Конкорд Капітал" Андрій Герус. - Крім того, Укргазбанк пропонує дуже непривабливий термін виплат. Інші емітенти погашають свою заборгованість протягом 0,5-1,5 років".
За інформацією газети "Діло", ще одним незадоволеним умовами реструктуризації власником облігацій є ОТП Банк, що також висунув свій блок вимог до Укргазбанку. Однак й ING Bank (Україна) і Arta Investments заявляють, що емітент непохитний у своїх намірах задовольняти вимоги всіх інвесторів рівною мірою.
"Банк всім своїм кредиторам пропонує однакові умови, що виключає надання преференцій окремим кредиторам. Крім цього, банк у серпні повинен завершити реструктуризацію заборгованості за зовнішнім синдикованим кредитом у розмірі $23 млн. Таким чином, банк має ресурси в тих розмірах, які відповідають пропонованим умовам реструктуризації", - відзначає Применко.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас