"Нафтогаз" вимагає жертв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вимагає жертв

Енергетика
1585
Багаторічне штучне стримування цін на газ для кінцевих споживачів при неухильному зростанні цін на його закупівлю зробили свою справу: НАК "Нафтогаз України" більше не може розплачуватися з постачальниками. Після відмови Росії кредитувати компанію Олега Дубини, єдиним виходом залишається залучення позики від європейських кредиторів. Однак вони готові позичити кошти лише в тому випадку, якщо будуть упевнені в платоспроможності НАКу.
Гроші закінчилися
Серйозні фінансові проблеми в "Нафтогазу" виникли в середині квітня, коли Україна почала підготовку до майбутнього опалювального сезону. Вона вимагає щомісячного накачування в газові сховища близько 3 млрд куб. м блакитного палива. Дотепер підтримувати платоспроможність компанії вдавалося за рахунок залучення мільярдних кредитів. За даними Рахункової палати, заборгованість "Нафтогазу" за кредитами перевищує 35 млрд грн. Поточного року йому буде потрібно 17,5 млрд грн. тільки на погашення і обслуговування раніше позичених коштів. Нещодавно уряд затвердив рішення щодо збільшення статутного фонду НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд грн. (до 24 164,714 млн грн.).
На цю суму Міністерство фінансів погодилося випустити ОВДП спеціально під викуп їх Нацбанком. Отримані кошти підуть на збільшення стабфонда держбюджету, а відтіля - на капіталізацію компанії. І за рахунок цього вона може сплатити борг перед Ощадбанком. Ще одним джерелом коштів для НАКу була передоплата "Газпромом" послуг із транзиту блакитного палива в Європу. Однак російський газовий монополіст уже заявив про те, що більше не має наміру використовувати цю схему розрахунків, оскільки вона суперечить положенням контракту "Про обсяги і умови транзиту газу на період з 2009 по 2019 роки".
Відповідно до цього документа ставка на прокачування російського газу нашою територією наступного року буде відома тільки наприкінці 2009 р., оскільки вона прив'язана до ціни газу для України.
"Ми оплатили транзит нашого газу в Європу українським партнерам до початку 2010 року. По суті це кредит в обсязі $2,2 млрд. Надалі у взаєминах з Україною ми будемо виходити з того, що всі сторони повинні неухильно виконувати підписані в січні контракти", - зазначив російський прем'єр Володимир Путін. Ресурсу вітчизняних держбанків і бюджету явно недостатньо, щоб задовольнити фінансові запити "Нафтогазу". Тому уряду знову доводиться йти із протягненою рукою на Захід.
"Зараз у "Нафтогазу" недостатньо власних коштів, щоб повністю розрахуватися за газ, необхідний для внутрішнього споживання (близько 21 млрд куб. ред.). Тому українська сторона просить представників країн європейського співтовариства про допомогу в отриманні кредиту від міжнародних фінансових організацій і установ на загальну суму $4,2 млрд", - повідомив заступник глави НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко. Представники Єврокомісії, попередньо порадившись із потенційними кредиторами, обнадіяли уряд: Європа готова позичити кошти, але тільки після того, як Україна проведе масштабні реформи вітчизняного газового сектору, які дозволять підвищити платоспроможність потенційного позичальника.
Домашнє завдання
Висунуті Брюсселем умови не нові: установлення жорсткого контролю над витратою коштів "Нафтогазу" і також збільшення його доходів. Для цього Україна повинна скласти чіткий графік підвищення цін на газ внутрішнього видобутку до рівня цін імпортованого блакитного палива. Виконання цього зобов'язання найболючіше вдарить по населенню. Оскільки весь газ, що добувається нами, (близько 20 млрд куб. м/рік) спалює ця група споживачів. Але це дозволить "Нафтогазу" заробити сотні мільйонів гривень, тоді як зараз продаж газу приватним споживачам має нульову рентабельність.
Крім цього Київ повинен ужити аналогічних заходів і щодо ціни на газ для підприємств комунальної теплоенергетики. Реалізація цього завдання скоротить витрати компанії Олега Дубини на мільярди гривень. Сьогодні НАК закуповує газ в "Газпрому" по $198 за 1 тис. кубометрів (більш ніж 1,5 тис. грн.), а продає його українським теплокомуненерго приблизно по 600 грн./тис. куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування). Якщо врахувати, що щорічно ТКЕ споживає близько 13 млрд кубів газу, то збиток компанії Олега Дубини від цієї діяльності зараз становить більше 11 млрд грн. на рік.
Щоб самі комунальники не опинилися на мілині, Європа вимагає підвищити ціни на їхні послуги. Зараз це питання стосується компетенції місцевих рад. Тому, щоб поставити це питання під контроль, ЄС пропонує змінити механізм установлення тарифів. "Є два варіанти. Перший: надання права встановлювати і регулювати тарифи облдержадміністраціям. Другий: залишити його за місцевими органами виконавчої влади, але зобов'язати їх розраховувати плату за комунальні послуги за спеціальною формулою, що враховує зміну ціни на імпортований Україною газ", - зазначається в заяві Єврокомісії.
Крім вищевказаних реформ, європейці вимагають від Києва підвищити платіжну дисципліну комунальників, створивши централізовану систему збору грошей, що надходять від кінцевих споживачів. Відтіля гроші автоматично будуть розподілятися між теплокомуненерго (за надані послуги) і НАКом (за поставлений комунальникам газ).
Діюча дотепер схема (коли споживачі теплової енергії оплачують послуги ТКЕ, а ті у свою чергу переводять кошти "Газу України" як розрахунки за спожите блакитне паливо) призвела до того, що на кінець березня загальна заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики перед ДК "Газ України" за спожитий протягом 2008-2009 р. газ перевищила 5 млрд грн. Крім того, європейці пропонують наділити "Нафтогаз" довгостроковими повноваженнями на використання трубопровідної інфраструктури (замість поточних умов, відповідно до яких НАКу необхідно укладати договір на використання ГТС щорічно).
Головна ж вимога: реструктуризувати компанію Олега Дубини, надавши незалежність її "донькам" - "Укртрансгазу" і "Укргазвидобуванню". Нагадаємо, що аналогічні умови Європа висунула Україні в березні: тільки у випадку їхнього виконання Київ міг розраховувати на отримання кредиту під модернізацію газотранспортної системи. Турбота європейців про добробут "Нафтогазу" цілком логічна: компанія повинна показати свою можливість обслуговувати майбутні кредити.
Кабмін пішов на поступки
Фінансовий стан "Нафтогазу" настільки жалюгідний, що Юлія Тимошенко зважилася на безпрецедентний крок. В умовах передвиборної кампанії, яка практично стартувала, вона, на шкоду своєму іміджу захисниці простих українців, наважилася на підвищення цін на газ (до речі, аналогічну умову висунув Україні й МВФ для отримання чергового траншу кредиту stand by). 18 липня офіційно оприлюднене розпорядження Кабміну №795 "Про затвердження плану заходів на 2009 рік щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України", яким НКРЕ рекомендовано з 1 жовтня переглянути ціни на газ для населення "з метою приведення їх до економічно обґрунтованого рівня, що включає в повному обсязі інвестиційну складову для нарощування власного видобутку газу".
Крім того, у липні-серпні Нацкомісія разом з Мінпаливенерго повинні надати уряду графік підвищення цін на блакитне паливо для теплокомуненерго. Відомства спрацювали оперативно: вже з 1 вересня на 20% зросте вартість газу для населення, а з 1 жовтня - для теплопостачальних підприємств.
Трохи раніше Кабмін змінив і схему розрахунків комунальників з "Нафтогазом". 22 червня внесені виправлення в його постанову №1082 від 3 грудня 2008 р. "Питання вдосконалення схем розрахунків за використану електроенергію і природний газ", згідно з яким підприємства теплової комунальної енергетики до 22 липня повинні були відкрити спецрахунки в Ощадбанку. З них гроші, які надходять від споживачів, будуть автоматично списуватися на користь НАКу в рахунок оплати за поставлений газ. Відкритим залишається лише питання щодо реструктуризації "Нафтогазу".
Очікується, що остаточне рішення щодо виділення кредиту європейці приймуть до середини серпня (на цей час запланована чергова нарада за участю представників Єврокомісії та міжнародних фінансових організацій). Якщо Київ отримає позитивну відповідь, то можна не сумніватися, що "Нафтогаз України" моментально використає ці кошти для формування максимально можливих резервів газу. Адже в третьому-четвертому кварталах поточного року ціна на імпортне блакитне паливо для України буде максимально привабливою (у межах $198-210/тис. куб. м), тоді як уже з наступного року прогнозується її зростання до більш ніж $290/тис. кубів.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас