Пропуск на вибори президента коштує 2,5 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропуск на вибори президента коштує 2,5 млн грн

Казна та Політика
1521
Депутати прийняли новий закон про вибори президента. Тепер кандидатам доведеться сплатити заставу 2,5 млн грн. Діючий глава держави вже заявив, що накладе вето на цей закон і заперечить його в Конституційному Суді.
У п'ятницю Верховна Рада на позачерговій сесії прийняла закон про вибори президента. Над документом працювали юристи двох найбільших фракцій парламенту - БЮТ і Партії регіонів. Відповідно до нових правил, виборча кампанія буде скорочена до трьох місяців замість чотирьох, як передбачалося раніше в законодавстві.
Крім того, на наступних виборах президента буде впроваджений новий порядок оскарження результатів роботи виборчих комісій. Нардепи, лояльні до президента, і сам глава держави вже назвали закон кон'юнктурним і приготувалися до правової війни в Конституційному Суді.
Півтисячі виправлень
При розгляді закону в другому читанні на спеціально скликаній позачерговій сесії депутатам довелося розглянути й проголосувати за кожне з 469 виправлень до документа. Через це розгляд тривав майже три години.
Безпрецедентну кількість зауважень до документа висловив нардеп з "НУ - НС" Іван Заєць. Якщо інші депутати, які мають зауваження до закону, зрештою на них не наполягали, то Заєць змушував колег розглядати кожне своє виправлення і голосувати за нього. Разом з тим "регіонали" і "бютівці" на його зауваження не реагували і за виправлення не голосували. У зв'язку із цим перший віце-спікер і один з авторів закону Олександр Лавринович, який вів більшу частину засідання, вступив із Зайцем у словесну суперечку.
"За виправлення народного Зайця проголосував один депутат Верховної Ради", - не без сарказму відзначив Лавринович. На що Іван Заєць реагував стримано і продовжував наполягати на голосуванні за всі його виправлення, яких було більше половини із загальної кількості.
Після того як за законопроект проголосувало 316 нардепів (крім комуністів і частини фракції "НУ - НС"), виступив "бютівець" Володимир Яворівський. Він запропонував назвати день голосування за закон "днем Зайця". У свою чергу, Заєць побачив у словах "бютівця" ноту сарказму, попередив, що сміється той, хто сміється останнім, і демонстративно залишив залу засідань.
"Це недемократичний, кон'юнктурний і рейдерський закон, який припускає ув'язнення на два роки членів виборчкомів, якщо вони не будуть виконувати волю Партії регіонів і БЮТ. Крім того, закон передбачає проведення президентських виборів без держреєстру виборців", - вважає Заєць.
У той же час "бютівець" Андрій Портнов, який виступав одним зі співавторів законопроекту, вважає, що його колега з "НУ - НС" "неуважно читав документ".
"Реєстр виборців обов'язково буде", - гарантує Портнов. За його словами, не пізніше ніж за 30 днів до початку виборчої кампанії ЦВК передає засвідчену цифровим підписом електронну копію бази даних Держреєстру виборців фракціям, а кандидатам на посаду президента - невідкладно після їхньої реєстрації ЦВК.
Виходячи з тексту прийнятого законопроекту, тервиборчкоми формуються кандидатами в президенти, а не фракціями парламенту, як це передбачалося споконвічно. Для реєстрації кандидатами вноситься грошова застава в розмірі 2,5 млн. грн. Хоча в остаточній версії порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, ця сума була на рівні 0,5 млн. грн. Гроші повертаються лише тим кандидатам у президенти, які вийдуть у другий тур виборів.
Верховний Суд поза справами
Каменем спотикання під час обговорення документа став порядок оскарження результатів виборів. Відповідно до прийнятої редакції, питанням оскарження результатів виборів буде займатися Вищий адміністративний суд, хоча раніше це питання регулювали члени Верховного Суду.
Своє ставлення до цієї норми вже висловив постпред Віктора Ющенка в парламенті Ігор Попов. "Є багато зауважень до механізму оскарження, до того, у якому суді це буде відбуватися. На жаль, під час підготовки законопроекту йшла мова про те, хто на який суд має вплив, тому вибрали саме адмінсуд", - відзначив "Ділу" Попов. Однак Андрій Портнов відзначив, що Вищий адмінсуд обрали як головний орган для оскарження відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, прийнятого ще в 2005 році.
Разом з тим Попов уже заявив, що президент веде консультації із приводу визнання закону й всієї позачергової сесії парламенту неконституційними. "При скликанні позачергової сесії Верховної Ради повинен публікуватися порядок денний, а не його проект. Саме тому всі прийняті сьогодні рішення сумнівні з юридичної точки зору", - підкреслив Попов.
У той же час член Партії регіонів Олена Лукаш вважає, що витівка Ющенка безнадійна. "Це процедурне питання, і Конституційний Суд вважає, що всі процедурні питання парламенту - це не предмет його розгляду. Ці питання може вирішувати тільки сама Рада за регламентом", - сказала вона.
Вибори глави держави призначені на 17 січня 2010 року. Виборча кампанія відповідно до нового закону про вибори президента стартує 17 жовтня.
Ольга Василевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас