"Ъ": Кількість перевірок ДПАУ скоротилась всього на 2,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кількість перевірок ДПАУ скоротилась всього на 2,5%

Казна та Політика
355
Заступник голови Державної податкової адміністрації Наталя Рубан відзвітувала про результати контрольно-перевірочної роботи в січні-червні, відзначивши, що податкові органи скоротили кількість планових перевірок до 13,08 тис. Це всього на 330 –або 2,5% – підприємств менше, ніж в I півріччі минулого року. Нагадаємо, в 2008 році голова ДПАУ Сергій Буряк обіцяв зменшити число перевірок до кінця цього року на 70%.
Пані Рубан підкреслила, що зараз в основному контролюються ризикові групи платників податків – з 2008 року в план-графік документальних перевірок включаються компанії, зокрема, що ведуть збиткову діяльність, задіяні в "податкових ямах", що заявляють до відшкодування ПДВ більше 100 млн грн. У той час як раніше, за її словами, зазнали перевіркам усі підприємства один раз на два роки. "Ми не перевіряємо сумлінних платників. Але якщо суб'єкти госпдіяльності ухиляються від сплати податків, то вони повинні знати – податківці прийдуть до них", - додала вона.
В I півріччі перевірялися підприємства будівельної, залізничної, дерево- і нафтопереробної галузей – усього 4 тис. компаній з валовим доходом більше 325 млрд грн в 2008 році. До жовтня протриває аудит нафтогазовидобувної галузі. "Зараз перевіряємо НАК 'Нафтогаз України', 'Укрнафту', 'Укртатнафту'", - уточнила Наталя Рубан, відзначивши, що в II півріччі заплановані контролюючі заходи енергозберігаючих компаній і спиртових заводів. Загальний обсяг донарахованих податків збільшився до 2 млрд грн, з яких у бюджет уже надійшло 1,4 млрд грн, що на 0,6 млрд грн більше, ніж у січні-червні минулого року. "Це вже погоджена із платниками сума нарахувань", - додало джерело в ДПАУ. Слід зазначити, що в податковій адміністрації не змогли назвати кількість позапланових перевірок, заявивши лише, що в основному вони пов'язані з відшкодуванням ПДВ.
Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко відзначив, що зменшення кількості перевірок в I півріччі – це природний наслідок кризи: "Стало менше працювати підприємств, тільки в будівельній галузі 55% компаній припинили активну діяльність. Ці податкові показники не характеризують ставлення ДПАУ до бізнесу і взагалі податковий клімат".
"Якби все так було гарно і податківці виконували б свої плани, а надходження в бюджет збільшувалися, то можна було б говорити про певні успіхи, але все навпаки", - додав директор департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
На думку експертів, у ДПАУ залишилися необмежені можливості для проведення позапланових перевірок. До того ж, як заявив пан Рубаненко, Наталя Рубан особисто підписала внутрішній лист-роз'яснення для регіональних інспекцій про те, що на податкові органи не поширюється дія постанови Кабміну №502, що обмежує проведення позапланового аудита. "У ДПАУ почали листами коректувати законодавство по ПДВ, прибутку, землі, спрощеній системі. Тому зараз існує такий вплив на бізнес, що просто паралізує всю роботу", - обурювався Леонід Рубаненко.
Член Ради підприємців при Кабміні Тетяна Зацерковна додала, що останнє розпорядження Кабміну № 757-р обмежує право підприємств на одержання відшкодування ПДВ – якщо в декларацію не включений податковий кредит, то в наступному місяці бізнес уже не має права подавати податкові накладні і претендувати на повернення податку.
"Під це розпорядження ДПАУ пише податковим інспекціям роз'яснювальний лист, як трактувати норми, але такі питання регулюються винятково законом. Однак якщо зараз є таке розпорядження, а підприємства його виконувати не будуть, то це вже черговий привід для позапланової податкової перевірки", - сказала пані Зацерковна.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас