Українські банки показали негативний результат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки показали негативний результат

Казна та Політика
4725
Найбільші втрати в II кварталі зафіксували Райффайзен Банк Аваль (716 млн грн) і ПУМБ (484 млн грн). У числі найбільших банків, що показали у квітні-червні прибуток, найкращі показники в Ощадбанку (314 млн грн) і Приватбанку (65 млн грн).
Сукупний збиток українських банків за підсумками першого півріччя склав 14,3 млрд. грн. Більше половини втрат - 7,3 млрд грн - припало на II квартал. У цілому ж за підсумками першої половини 2009 року банки втратили на 100 млн грн більше, ніж заробили за попередні 4 роки. Одна з основних причин збитків банків - відрахування в резерви за кредитними операціями. За II квартал фінустанови збільшили резерви за кредитами на 7 млрд грн - до 69,0 млрд. грн.
"Кредитні портфелі банків продовжують погіршуватися. І якщо абсолютні показники "проблемки" на сайті НБУ занижені, то в динаміку цих даних я вірю (за перше півріччя цей показник збільшився в 2,3 рази. - ред.). Так що банки активно нарощують резерви під проблемні кредити", - зазначив аналітик інвесткомпанії "Сократ" Роман Сиротян. За даними експертів ІНГ Банк (Україна), середній рівень резервів на покриття збитків від кредитних операцій у банківській системі в червні досяг 10,8%.
Доходи ідуть на спад
Втім, банківський прибуток "з'їдають" не тільки відрахування в резерви. У зв'язку з майже повним припиненням кредитування знижуються процентні доходи, які були одним з надійних джерел прибутку банків. До того ж з погіршенням якості кредитних портфелів знижуються процентні надходження за вже виданими позичками.
"Коли збільшується "проблемка", відповідно, за нею не платяться і відсотки. За підсумками півріччя процентний доход за деякими банками впав як мінімум пропорційно зростанню поганих кредитів. За системою ми очікуємо, що при стабільному обмінному курсі надалі темпи падіння процентних доходів будуть збільшуватися", - прогнозує аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог" Євген Гребенюк.
Якщо за підсумками I кварталу процентні доходи за банківською системою склали 32,4 млрд грн, то за підсумками II кварталу - 29,4 млрд грн.
Ще однією статтею витрат, що зменшує прибуток, є адміністративні витрати. "Проблемою банків стала їхня нездатність різко скоротити адміністративні витрати. Так, з десятки найбільших банків шість випустили квартальні звіти й в усіх, крім Укрсоцбанку, адміністративні витрати в середньому виросли на 18% стосовно аналогічного кварталу 2008 року", - розповідає старший аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук.
Збиток 16 найбільших фінустанов, на активи яких припадає 65,5% банківської системи (на 1 квітня 2009 року, дані НБУ), у квітні-червні досяг 2,9 млрд грн, що становить 39% від втрат всіх вітчизняних банків за цей період.
Найгірший результат серед першої групи банків (фінрезультати Сведбанку і Укрпромбанку ще не опубліковані) в II кварталі продемонстрував Райффайзен Банк Аваль, збиток якого склав 716 млн грн. Усього ж за перше півріччя втрати "Авалю" перевищили 1,09 млрд грн. За поясненнями прес-служби фінустанови, такий результат викликаний тим, що протягом перших шести місяців банк збільшив резерви на 2,6 млрд грн, що більше аналогічного періоду 2008 року в 2,4 рази.
Слідом за "Авалем" розташувався ПУМБ. Його негативний фінансовий результат за підсумками II кварталу склав 484 млн грн. (604 млн грн за півріччя). За словами голови правління ПУМБу Рафала Ющака, нарощування збитків у квітні-червні порівняно з I кварталом було плановим, всі показники банку перебувають на припустимих рівнях.
"Ми - консервативний банк, тому формуємо резерви у великому обсязі. Адекватність капіталу зараз у нас трохи менша 15%, що цілком достатньо для банку. Але навіть якщо під кінець року виникне необхідність у капіталі, ми зможемо його збільшити", - запевняє Рафал Ющак.
Втім, більшість аналітиків упевнені, що розмір сформованих резервів, як і сам рівень "проблемки", не зовсім об'єктивно відображає стан кредитного портфеля банку. Справа в тому, що оцінку якості кредитних портфелів фінустанови проводять самостійно, що дозволяє "грати" із сумами відрахувань, тим самим поліпшуючи або погіршуючи фінансовий результат.
"Є банки, у яких дотримуються принципу: краще розкривати всю правду про стан активів, якою б важкою вона не була. У той же час є інший підхід до оцінки, коли банки поліпшують або навпаки погіршують стан активів", - розповідає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Зважаючи на ці реалії, аналітики не виключають, що деяким банкам зараз можливо навіть вигідно показувати поганий фінансовий результат. "ПУМБ зараз реструктуризує заборгованість перед зовнішніми кредиторами. І показаний великий збиток може бути частиною його стратегії. Банк показує кредиторові поганий баланс - мовляв, дивіться, які в нас втрати, платити нам немає з чого", - припускає аналітик однієї з великих інвесткомпаній.
Прибуток у нелегкі часи
Поки більшість українських банків зазнавали багатомільйонних втрат, деякі їхні конкуренти примудрилися непогано заробити. Найприбутковішим серед найбільших українських банків у першому півріччі став державний Ощадбанк, який заробив 754 млн грн (з яких 314 млн грн - у II кварталі). Такий результат експерти пояснюють тим, що, незважаючи на найбільшу філіальну мережу, основний бізнес фінустанова зараз робить не на роздробі, а на великих корпоративних клієнтах.
"Ощадбанк займається корпоративним кредитуванням, видаючи величезні кредити держкомпаніям, в основному "Нафтогазу". Формально ці клієнти справно обслуговують борг, і "Ощаду" не треба формувати під них значні резерви. Хоча щойно в кожної з держкомпаній-боржників почнуться проблеми, у банку відразу "вилізуть" мільйонні збитки", - вважає голова правління одного з банків.
Ще однією успішною фінустановою за підсумками півріччя став ПриватБанк. Варто відзначити, що "Приват" - єдиний із приватних банків, який відпрацював перші 6 місяців у значному "плюсі", заробивши 405 млн грн (65 млн грн - у II кварталі). За словами Євгена Гребенюка, у цьому Приватбанку допомогло те, що він почав активно формувати резерви ще в 2008 році, тому зараз йому не доводиться доформовувати їх в авральному порядку. До того ж бізнес банку завжди відрізнявся гарним рівнем рентабельності.
"У ПриватБанку бізнес-модель була побудована так, що він у середньому заробляв близько 19% доходу на капітал. Це на 11% вище за середній показник за системою", - розповідає Євген Гребенюк.
Аналітики відзначають, що основним джерелом прибутку "Привату" став комісійний доход. "Банки, що отримали прибуток у II кварталі, заробляли переважно на комісіях і валютних операціях. Приміром, комісійний доход ПриватБанку в II кварталі склав 1,1 млрд. грн.", - відзначає Андрій Нестерук.
Більшість експертів солідарні: до кінця 2009 року сукупний збиток банківської системи буде збільшуватися. "Однозначно, збитки будуть зростати. Кінець року стане показовим для банків, тому що тільки тоді вони зможуть побачити реальні цифри за поганими кредитами і визначитися з розміром резервів", - вважає В'ячеслав Юткін. За оцінкою Євгена Гребенюка, якщо "проблемка" за даними НБУ виросте до кінця року до 13%, то цей рік система закінчить зі збитком близько 50 млрд грн.
Таїсія Герасимова, Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас