Українці обирають східноєвропейські вузи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці обирають східноєвропейські вузи

5238
Українські студенти воліють проходити магістерську програму в східній Європі та Німеччині. Навчання в магістратурі в державному вузі Німеччини в середньому коштує до 1 тис. євро на рік, у Чехії взагалі безкоштовно.
Тетяна Ковтун обіймає посаду директора Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. У свій час вона закінчила Києво-Могилянську академію. Під час навчання Тетяна працювала перекладачем у Міжнародному центрі перспективних досліджень.
"У мене були гарні знання мови, тому після закінчення університету я вирішила спробувати вступити до магістратури в США. Отримала стипендію Едмунда Маскі і два роки провчилася в університеті Міннесоти на спеціальності "державне управління", - розповідає Тетяна. За її словами, освітня програма за кордоном кардинально відрізняється від української.
"Американські професори вчать своїх студентів думати самостійно, а не переписувати чужі думки. Доводилося працювати в команді над вирішенням складних завдань", - продовжує Тетяна Ковтун. Після повернення зі Штатів вона влаштувалася працювати в Центрі адаптації держслужби до стандартів ЄС і через два роки його очолила. Тетяна Ковтун упевнена: знання, отримані в США, допомогли в кар'єрному просуванні.
Курс на Чехію і Польщу
Контрактна освіта в Україні з року в рік дорожчає, а кількість бюджетних місць зменшується. "У нашому університеті кількість бюджетних місць в магістратурі скоротилася порівняно з минулим навчальним роком на 10%, а вартість контрактного навчання виросла на 8-10%", - розповів Володимир Бугров, проректор Київського національного університету ім. Т. Шевченка. При цьому конкурс на бюджетні місця збільшився б навіть при колишній кількості бюджетних місць для майбутніх магістрів.
За словами Олени Компанець, директора освітнього агентства "Домар тревел едьюкейшн", попит на навчання за кордоном залишився на рівні минулого року. За її словами, у компанію почали більше звертатися молоді фахівці, які закінчили в Україні магістратуру і мають труднощі в пошуку роботи. "Вони розуміють, що криза на ринку праці триватиме кілька років, тому готові витратити цей час для навчання за кордоном", - стверджує Компанець.
За оцінками директора освітнього агентства "ДЕК" Наталії Тарченко, з тих, хто виїжджає на навчання в закордонні вузи, 70% вступають до магістратури, 30% - на бакалаврат. Частина українців прагнуть по закінченні магістратури працевлаштуватися за кордоном, а частина зацікавлені в закордонному магістерському дипломі, щоб підвищити свою вартість на вітчизняному ринку праці.
За словами Наталії Тарченко, українські компанії досить рідко оплачують магістратуру своїх співробітників у європейських або американських вузах. "Навчання в магістратурі - це досить тривалий період, тому компанії не готові посилати своїх працівників на 1-2 роки за кордон на навчання", - вважає Наталя Тарченко.
На тлі загального стабільного попиту на освіту за кордоном, падає популярність навчання у Великобританії та США і зростає - в країнах Східної Європи. Логіка такої тенденції зрозуміла - у Польщі або Литві не тільки нижча вартість самого навчання, але проживання помітно дешевше, ніж у Британії. Крім того, в окремих державах, як, приміром, у Чехії, іноземні студенти можуть учитися в магістратурі безкоштовно.
Сприяє припливу іноземних студентів і політика самих східноєвропейських вузів. Більшість з них уклали договори на проведення спільних магістерських програм з відомими західноєвропейськими і американськими вузами. Навчання здійснюється англійською мовою, викладачі запрошуються з відомих вузів. Окремий період, приміром, семестр, студент може навчатися у вузі-партнері. От і виходить, що на проживання і харчування студент витрачає менше, ніж у Західній Європі, а на виході отримує диплом західноєвропейського університету.
Як вступити?
Згідно з даними, наданими освітніми агентствами (надають консультаційні послуги з освіти за кордоном), найчастіше українці їдуть у магістратуру в Чехію, Польщу і Німеччину. Більш забезпечені студенти надають перевагу США і Британії. За словами Світлани Черкашиної, керівника департаменту освіти компанії "Гольфстрім", найбільшим попитом користуються економічні спеціальності, "готельне господарство", "міжнародні відносини", "реклама", "IT-технології". Менш популярні технічні та гуманітарні напрямки.
Кілька прикладів. Щоб вступити до магістратури в Чехію, достатньо закінчити в Україні бакалаврат. За словами Світлани Черкашиною, якщо знання чеської у вступника на високому рівні - то він може претендувати на вступ в державний вуз, навчання в якому безкоштовне. Крім тесту з мови, необхідно також скласти іспити із профільних дисциплін. Якщо чеська слабенька, тоді абітурієнт може пройти підготовчий курс або вступити в приватний вуз, де зарахування найчастіше відбувається за результатами співбесіди. Вартість навчання в приватному вузі Чехії - у середньому 2 тис. євро на рік.
Процедура вступу до магістратури в Німеччині трохи складніша. Однак залучає ця країна студентів з України відносною дешевиною вищої освіти. У більшій частині німецьких вузів вартість навчання за семестр не перевищує 500 євро. У деяких федеральних землях навчання може виявитися взагалі безкоштовним. Тут все залежить від федеральної землі, на території якої перебуває університет.
Фахівці з "Гольфстріму" відзначають, що для німецьких університетів не завжди достатньо надати український диплом бакалавра - більше шансів у тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра. Якщо студент хоче продовжувати навчання за тією ж спеціальністю, він може вступити на бакалаврат із зарахуванням на 2-й або 3-й курс і вже після його закінчення вступити до магістратури. При вступі враховуються оцінки в українському дипломі. Єдиний іспит, що складається при вступі до магістратури в Німеччині - на знання німецької мови, DSH.
У Великобританії при вступі до магістратури складається мовний тест IELTS. Набрати потрібно не менше 6,5 (що прирівнюється до вільного володіння мовою), надати мотиваційний лист і рекомендації від своїх українських викладачів. Крім того, за уточненням Наталії Тарченко, британські вузи вимагають надати документи, які гарантують платоспроможність абітурієнта - виписки з банківських рахунків і документи на право власності на нерухомість в Україні. Вартість річного навчання в магістратурі в Британії - 10-15 тис. фунтів.
Для охочих покращити знання з німецької мови, британські вузи пропонують підготовчі курси. У Німеччині мовний курс коштуватиме від 3 тис. євро (3 місяці) до 7-8 тис. євро (9 місяців). Вартість підготовчої програми (Pre-master) у Британії буде залежати від рівня англійської - з розрахунку 8 тис. фунтів на рік.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас