"Ъ": Скасовано аукціон ДІУ з викупу житла для пільговиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Скасовано аукціон ДІУ з викупу житла для пільговиків

Казна та Політика
685
Державна іпотечна установа (ДІУ) провела цільовий аукціон з відбору забудовників для добудовування житла зі ступенем готовності понад 70% і власників готового житла для подальшої передачі його пільговикам. Усього розглядалося близько 25 недобудованих житлових об'єктів і 13 готових багатоповерхових будинків у Києві і Київській області. За результатами торгів було відібрано 16 об'єктів.
"Рано вранці заявки на участь у торгах подали близько 15 будівельних компаній. До полудня вдалося продати майже всі", - розповів народний депутат Сергій Пашинський (БЮТ), що був присутній на аукціоні.
Фінансувати придбання і добудовування житла ДІУ планувало за рахунок 2 млрд грн, отриманих від продажу власних облігацій під держгарантії 2007-2008 років. Максимальна запропонована вартість готового житла не перевищувала 8 тис. грн/кв. м, а добудовування об'єктів – 7,92 тис. грн/кв. м. Забудовники повинні були добудувати будинки не пізніше листопада, а передати їх пільговикам – до 25 грудня.
Однак неочікувано в перебіг аукціону втрутився президент Віктор Ющенко. Учора він своїм указом призупинив дію постанови Кабінету міністрів, на підставі якої проводився аукціон. Глава держави підкреслив, що за законодавством державна підтримка будівельної галузі до 1 січня 2012 року повинна здійснюватися тільки за допомогою пільгового кредитування забудовників.
"Урядова постанова не відповідає Конституції, оскільки Кабмін взяв на себе повноваження Верховної ради", - відзначив пан Ющенко. У ДІУ заявили, що "результати торгів будуть скасовані".
Експерти позитивно оцінили дії президента. "Президент заборонив фактично відкриту корупційну схему, яку запропонував уряд. Впевнений, що в списку так званих 'пільговиків' – близько половини високопоставлених чиновників", - говорить директор з економічних питань компанії Argus Real Estate Ігор Чорний.
"Будівельна галузь нічого не втратить. Для забудовників це означає, що вони просто більше будуть брати участь в аукціонах Мінрегіонбуду. А от громадяни, що мають право на пільги, безкоштовне житло вже не одержать. Їм доведеться купувати його в кредит, як і всім іншим", - відзначив президент Асоціації експертів з нерухомості Widevelopment Микола Багаєв.
У Мінрегіонбуді вважають, що оптимальним варіантом у нинішніх умовах було б пільгове кредитування інвесторів, а не роздача квартир. "ДІУ пропонує роздати забудовникам 2 млрд грн держкоштів, щоб ті побудували і безкоштовно віддали квартири населенню. Ми ж запропонували кредитування девелоперів і покупців на пільгових умовах", - пояснило джерело в міністерстві.
Представники БЮТ ініціативу президента сприйняли негативно.
"На засіданні фракції напевно буде ухвалено рішення звернутися в Генпрокуратуру із проханням порушити кримінальну справу відносно президента. Своїм указом він лише поглибив кризу будівельної галузі", - заявив пан Пашинський.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас