Нацбанк не втримав гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не втримав гривню

Валюта
13591
Після відносної курсової стабільності на початку тижня в середу гривня девальвувала більш ніж на 1%. Так, за даними системи Ukrdealing, під час вчорашньої торговельної сесії вартість американської валюти на міжбанківському валютному ринку виросла більш ніж на 10 коп., ціна купівлі досягла 7,9 грн./$, продажу - 7,95 грн.
"На відкритті торгів були угоди за курсом 7,82, але вже вдень долар купували в діапазоні 7,9-7,92", - розповідає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко.
Готівковий ринок реагував на вчорашні курсові коливання на міжбанку практично в режимі реального часу. Протягом середи середня вартість купівлі долара в банках Києва виросла з 7,82 до 7,88 грн./$, продажу - з 7,9 до 7,95.
Опитані скарбники банків солідарні: основною причиною вчорашнього падіння гривні стала бездіяльність Національного банку. Вчора НБУ провів тільки плановий валютний аукціон із продажу долара для підтримки позичальників-фізосіб і не виходив з інтервенціями на ринок.
"Майже до 12.00 на ринку ще чекали, що Нацбанк оголосить про свій вихід, а коли зрозуміли, що НБУ не буде продавати валюту, почали купувати на міжбанку, що й підштовхнуло вартість долара вгору", - розповідає скарбник великого банку.
Нагадаємо, що в понеділок і вівторок НБУ виходив на ринок і продавав долари по 7,66 і 7,67 грн. відповідно (обсяг реалізованої регулятором валюти в понеділок склав близько $60 млн.). Незважаючи на те, що під час цих інтервенцій Нацбанк задовольнив лише близько 20% від всіх заявок, ці заходи впливали і навіть дозволили знизити курс (у п'ятницю на міжбанку долар купували по 7,90, а в понеділок курс знизився до 7,71).
Нацбанк у режимі жорсткої економії
У Нацбанку пояснили свою відсутність на ринку в середу тим, що вони дотримуються графіка інтервенцій, а гнучке курсоутворення - це одна з умов кредиту МВФ. "Є встановлений регламент інтервенцій: у понеділок НБУ виходить обов'язково, у вівторок і четвер - залежно від ситуації. Треба звикати, що є гнучкість обмінного курсу", - говорить директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.
У той же час учасники ринку вважають, що Нацбанк не вийшов на міжбанк через те, що почав заощаджувати міжнародні резерви.
"За нашими підрахунками, для того щоб відповідати вимогам МВФ, до кінця року НБУ може витрачати на інтервенції в середньому $850 млн. на місяць або $40 млн. на день (з 1 по 21 липня НБУ вже витратив на ці заходи $760 млн. - ред.)", - говорить економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Бєлан. За її словами, улітку попит на валюту традиційно менший, ніж в осінні місяці.
"До того ж ситуація із третім траншем кредиту МВФ і фінансуванням "Нафтогазу" остаточно не вирішена. Тому цілком зрозуміло, чому Нацбанк намагається не витрачати зараз резерви", - додає вона.
Попит за 8 грн заведе
Серед факторів, що вплинули на зміцнення курсу долара, учасники ринку виділяють зростаючий дисбаланс між попитом та пропозицією на валюту. За оцінками радника голови правління Укргазбанку Олександра Охріменка, у цей час попит перевищує пропозицію майже в 4 рази.
"Зараз на ринку майже немає продавців. Це обумовлено тим, що ні спекулянти, ні експортери не поспішають продавати валюту, тому що всі очікують подальшої девальвації гривні", - говорить скарбник великого банку.
Банкіри ремствують на те, що останнім часом значно виріс попит з боку населення, юрособи також активізувалися, скуповуючи валюту для майбутніх платежів. До того ж зайва ліквідність банківської системи (22 липня залишки на коррахунках становили 22,3 млрд. грн.) також призводить до того, що частина цих коштів, незважаючи на всілякі обмеження НБУ, все-таки потрапляє на валютний ринок.
Прогнозуючи динаміку курсу долара до кінця тижня, учасники ринку схиляються до думки, що вартість американської валюти вже завтра перевищить 8 грн.
"Сьогодні (22 липня. - ред.) залишилося багато незадоволених заявок, які будуть виставлені завтра. Тому якщо Нацбанк не вийде з потужною інтервенцією в четвер, ринок переступить межу 8 грн.", - вважає керівник казначейства банку з іноземним капіталом.
Борис Давиденко, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас