Світові інвестори оптимістично ставляться до економіки та хочуть, щоб Бернанке залишився на новий термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові інвестори оптимістично ставляться до економіки та хочуть, щоб Бернанке залишився на новий термін

367
Більшість світових інвесторів хотіли б, щоб голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке залишився на наступний термін, а також оптимістичні відносно поліпшення стану економіки, повідомило Bloomberg.
У рамках першого квартального опитування агентства 61% респондентів заявили, що світова економіка стабілізується або поліпшується, і майже 75% позитивно ставляться до нинішнього керівника американського ЦБ. Відношення тих хто, прогнозує збереження за нинішнім головою американського ЦБ його посади на наступні чотири роки (нинішній термін минає в січні 2010 року), до тих, хто очікує зміни керівництва ФРС, становить 3 до 1.
"Він - найкращий, можливо, в усьому світі", - вважає інвестиційний керуючий гонконзької фірми Euro Asset Management Уоллес Лін.
Інвестори оцінюють Б.Бернанке вище керівників найбільших центральних банків інших країн, включаючи голову Європейського Центробанку (ЄЦБ) Жана-Клода Тріше.
"Якщо він не буде переобраний, це може потенційно мати дуже серйозне і важке відбиття на фондовому ринку та в економіці", - застерігає президент Liebau Asset Management Джек Лібау.
Опитування показало, що інвестори вважають, що рецесія є більш значною загрозою для економіки США, ніж підвищення споживчих цін, у найближчі два роки. 61% позначили рецесію як найбільший ризик і всього 37% назвали найсильнішою загрозою інфляцію.
Професор економіки Гарвардського університету Мартін Фельдштейн, який входив до числа кандидатів на посаду голови ФРС в 2006 році, сказав, що Б.Бернанке "проробив дуже гарну роботу, і я думаю, що він повинен бути переобраний".
За результатами опитування, у Ж.-К.Тріше "рейтинг симпатій" становить 54%, у голови Банку Англії Мервіна Кінга - 50%, у керівника ЦБ Китаю Чжоу Сяочуаня - 42%. Б.Бернанке випередив інших голів центробанків навіть у їхніх власних регіонах. Керівник ФРС одержав також більш значне визнання в порівнянні з міністром фінансів США Тімоті Гайтнером, який одержав від світових інвесторів "рейтинг симпатій" на рівні 57% незважаючи на те, що більшості американських респондентів він не подобається. Негативно до нього ставляться 52% опитаних у США в порівнянні з 32% у Європі і 24% в Азії.
Більше 75% респондентів очікують, що американські фінансові інститути будуть у кращій формі протягом найближчого року, хоча тільки 2% прогнозують їх повне відновлення. Погіршення прогнозують 10%.
Однак вони не такі оптимістичні відносно європейських банків - 23% опитаних вважають, що умови там будуть погіршуватися в найближчі 12 місяців.
Інвестори в Азії більш позитивно налаштовані, ніж їхні колеги в США і Європі, щодо перспектив світової економіки. Більше 75% азіатських респондентів заявили, що економіка стабілізується або поліпшується в порівнянні з 62% у Європі і 50% у США.
Більше половини опитаних очікують, що довгострокові процентні ставки виростуть у найближчі півроку на тлі поліпшення ситуації в економіці. При цьому майже 75% інвесторів не прогнозують істотної зміни короткострокових ставок, вважаючи, що центральні банки будуть зберігати вартість грошей близькою до нинішніх рівнів для підтримки економічного підйому.
Перше квартальне світове опитування Bloomberg проводило серед інвесторів та аналітиків шести континентів з 14 по 17 липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас