НБУ та низка банків просять Президента і КМУ забезпечити законність в їхній судовій суперечці з Нацдепозитарієм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ та низка банків просять Президента і КМУ забезпечити законність в їхній судовій суперечці з Нацдепозитарієм

Казна та Політика
809
Акціонери ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (ВДЦП) і ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) просять Президента України Віктора Ющенка, Кабінет міністрів України, Верховний суд України, Генеральну прокуратуру України та ін. забезпечити законність у їхній судовій суперечці з ВАТ "Національний депозитарій України" (НДУ). Про це говориться у відкритому листі акціонерів ВДЦП і МФС.
Серед підписантів цього листа – голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах, керівники "Альфа-банку", "ІНГ Банк Україна", "Ощадбанку", ПУМБ, "ПриватБанку", "Укрсоцбанку" і низки інших фінансових установ. Як відзначають автори листа, НДУ останнім часом почало низку дій у судовій сфері "з метою перешкоди процесу об'єднання ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (ВДЦП) і ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз". "Відчуваючи в особі нового об'єднаного депозитарію набагато більш прозорого та ефективного конкурента, Національний депозитарій України почав здійснювати стосовно обох учасників об'єднання дії, спрямовані на перешкоду процесу консолідації", - відзначається в листі.
Відповідно до інформації, оприлюдненої в листі, протягом декількох днів на початку червня 2009 року Нацдепозитарій подав у господарський суд Києва три позови, у яких висунув низку вимог, що стосуються взаємин між ВДЦП і МФС. Зокрема, у цих позовах оскаржувалася участь НБУ в статутному капіталі "Всеукраїнського депозитарію цінних паперів", а також неотримання ВДЦП міжнародного коду цінних паперів для акцій другої емісії. У зв'язку з цим автори листа відзначають, що НБУ здійснює депозитарну діяльність щодо державних цінних паперів, а одержання міжнародного коду цінних паперів для акцій другої емісії не передбачене чинним законодавством.
Як повідомляється в листі, господарський суд у забезпечення поданих НДУ позовів 3 липня заборонив "Всеукраїнському депозитарію цінних паперів" здійснювати будь-які дії щодо розміщення власних акцій, а НБУ – брати участь у такому розміщенні. У той же час, у листі відзначається, що на дату винесення цього рішення Національний банк України вже придбав, оплатив і одержав у власність акції ВДЦП.
Продовженням такої політики з недопущення об'єднання ВДЦП і МФС автори листа називають і направлений у середині червня НДУ в Окружний адміністративний суд Києва позов, у якому Нацдепозитарій просить скасувати рішення Державної комісії із цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) про видачу ВДЦП ліцензії на здійснення депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також зобов'язати ДКЦПФР прийняти рішення про відмову у видачі "Всеукраїнському депозитарію цінних паперів" відповідної ліцензії. Автори листа відзначають, що "державні органи, покликані забезпечувати в Україні верховенство права, повинні невідкладно забезпечити прозорий і справедливий розгляд справ у розумний термін, притягти винних за незаконні судові рішення осіб до передбаченої чинним законодавством України відповідальності".
Довідка. У квітні 2008 року з ініціативи Національного банку України було створено ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (ВДЦП). До складу засновників увійшли НБУ, ПФТС, УМВБ і комерційні банки (усього 22 засновника). Розмір статутного фонду ВДЦП становить 80 млн. грн. Пакет НБУ в статутному фонді становить 25%.
Збори засновників ВДЦП у квітні 2008 року запропонували акціонерам клірингового депозитарію МФС об'єднатися. Акціонери МФС схвалили наприкінці лютого 2009 року продаж цілісного майнового комплексу ВДЦП.
Кліринговий депозитарій МФС, заснований Національним банком і учасниками фондового ринку в 1998 році, є найбільшим депозитарієм в Україні.
Національний депозитарій України (НДУ) створений Національним банком України і Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку в 1999 році, 86% акцій НДУ належить державі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас