Польща уступила "Газпрому" право визначати тарифи на транспортування газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща уступила "Газпрому" право визначати тарифи на транспортування газу

Енергетика
473
Представники польських акціонерів у компанії Europolgaz погодилися впровадити принцип одноголосності під час прийняття важливих рішень правлінням фірми, що дозволить російській стороні встановлювати бажані тарифи на транспортування газу польською територією.
За даними Gazeta Wyborcza, відповідної згоди росіяни добилися від польської сторони під час останніх переговорів у Москві наприкінці минулого тижня. Газета написала з посиланням на свої джерела, що представники польської нафтогазової компанії PGNIG, якій, як і "Газпрому", належить 48% акцій Europolgaz, погодилися одноголосно затверджувати, крім тарифів, також річний план діяльності компанії і великі інвестиції.
Видання нагадує, що "Газпром" домагався затвердження принципу одноголосності в рішеннях правління з 2006 року.
Сьогодні до складу правління Europolgaz входять по два представники від PGNIG і "Газпрому", і у випадку неприйняття рішення простою більшістю вирішальний голос мають представники польської компанії. Завдяки цьому польська сторона могла встановлювати тарифи на транспортування газу польською частиною Ямальського газопроводу, незважаючи на протести російських акціонерів, що домагаються їх зниження. Тепер без згоди "Газпрому" Europolgaz не зможе самостійно встановлювати тарифи. За даними газети, відповідні зміни в статут Europolgaz планується затвердити до кінця серпня.
Як повідомлялося, у квітні Gazeta Wyborcza написала, що "Газпром" хоче добитися скасування обов'язкового затвердження тарифу на транспортування російського газу по території Польщі в Німеччину польською Адміністрацією з питань енергетики, що дозволило б знизити вартість транзиту. По цьому газопроводу в Німеччину поставляється 20% російського газу. <.p>
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас