Білтрансгаз заявляє, що не отримував від Газпрому нових вимог про сплату 244 млн дол. цінової різниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білтрансгаз заявляє, що не отримував від Газпрому нових вимог про сплату 244 млн дол. цінової різниці

Енергетика
205
ВАТ "Білтрансгаз" (37,5% акцій належить "Газпрому") не одержувало від ВАТ "Газпром" нових вимог щодо термінового погашення заборгованості на суму $244 млн, що виникла через різницю між контрактною і середньорічною ціною газу ($150 за 1 тис. кубометрів), по якій Білорусія розраховується з Росією з початку року, заявив представник ВАТ "Білтрансгаз".
"Предметних претензій від "Газпрому" із приводу озвученої його главою суми $244 млн не було. У липні ми оплачуємо поточні поставки за червень за середньорічною ціною", - сказав він.
При цьому він підкреслив, що білоруська сторона як і раніше аргументує свою позицію усною домовленістю президентів Білорусії та Росії, що дозволила Мінську в першому півріччі 2009 року платити за газ за середньорічною, а не контрактною ціною, сформованою за формулою ціноутворення, виходячи із цін на нафту. Зобов'язання оплачувати газ, виходячи із середньорічної ціни, протягом усього 2009 року дозволять в II півріччі, коли контрактна ціна значно знизилася, компенсувати заборгованість, що утворювалася на початку року, відзначив представник "Білтрансгазу".
Він також констатував, що додаткова угода до контракту, що дозволяє юридично закріпити усну домовленість голів держав, залишається не підписаною російською стороною.
Радник з економічних питань посольства РФ у Білорусії Андрій Кузнєцов також повідомив, що в нього "немає інформації із приводу жорстких вимог "Газпрому" щодо термінового погашення заборгованості за газ".
За його словами, "практично, білоруська сторона продовжує розраховуватися за середньорічною ціною, платежі за газ від білоруської сторони йдуть регулярно". Оцінюючи ситуацію в липні, А.Кузнєцов сказав: "Поки тихо. Або сторони обговорюють питання по інших каналах, або нічого не обговорюють".
Як повідомлялося раніше, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер 29 червня заявив, що заборгованість Білорусії за постачання газу з початку року становить $244 млн, і "Газпром" вимагає виплатити борг у липні.
"Борг Білорусії становить $244 млн. Вони повинні оплатити в липні цього року, а якщо ні, то ми будемо діяти відповідно до умов контракту. Ми можемо звернутися до суду і також можемо піти на скорочення обсягів постачання", - сказав тоді О.Міллер.
У середині червня "Газпром" направив "Білтрансгазу" лист із вимогою негайно погасити заборгованість на $230 млн, яка становить різницю між контрактною ціною поставок газу в січні-квітні і фактичною оплатою за середньорічною ціною.
За словами першого віце-прем'єра уряду Білорусії Володимира Семашка, у відповідь на цей лист "Газпрому" Мінськ запропонував йому юридично закріпити у вигляді додугоди до контракту усну домовленість президентів Білорусії та Росії про оплату Мінськом газу цього року за середньорічною ціною.
В.Семашко також повідомляв, що Білорусія в період із серпня по листопад 2009 року погасить заборгованість перед "Газпромом" на $234,1 млн, яка утворювалася як різниця між контрактною і середньорічною ціною.
Виходячи з формули ціноутворення, у першому кварталі контрактна ціна російського газу для Білорусії склала $210,32 за 1 тис. кубометрів, з 1 квітня - $157,74 за 1 тис. кубометрів, на 1 липня ціна сформується на рівні $115 доларів за 1 тис. кубометрів. Зниження контрактної ціни обумовлене формулою ціноутворення, яка прив'язана до біржових цін на нафтопродукти. Оскільки із середини 2008 року ціна нафти стала знижуватися, то з урахуванням часового лага в ціноутворенні на газ його вартість для Білорусії знижується цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас