"Ъ": Держмонополії будуть розраховуватися одна з одною бартером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держмонополії будуть розраховуватися одна з одною бартером

Енергетика
423
Кабмін випустив розпорядження, яким повертає систему взаємозаліків між держмонополіями. До кінця року "Вугілля України" буде перераховувати кошти за транспортування своєї продукції залізничним транспортом енергогенеруючим компаніям. У свою чергу, генерації на цю суму будуть поставляти "Укрзалізниці" електроенергію. Учасники ринку говорять, що таке рішення приведе до збільшення боргу держшахт перед генераціями.
Держпідприємство "Вугілля України" до 2010 року буде розраховуватися за транспортування вугілля залізничним транспортом у рахунок оплати електроенергії, спожитої підприємствами "Укрзалізниці", говориться в розпорядженні Кабміну №788 від 24 червня. Взаємозаліки введені за пропозицією Мінвуглепрому і будуть проводитися щомісяця. Обсяги транспортування та споживання електроенергії узгоджуватися з Мінекономіки. При взаємозаліках сторони в триденний термін здійснюють платежі в бюджети і державні цільові фонди.
Одержати офіційний коментар "Укрзалізниці" не вдалося. Але в неофіційних бесідах топ-менеджери адміністрації позитивно оцінюють введення взаємозаліків. "З початку червня діє розпорядження уряду, згідно з яким 'Вугілля України' одержав відстрочку з оплати перевезення вугілля до кінця року. Ситуація в компанії дуже складна, фактично вона не в змозі розраховуватися. А завдяки взаємозалікам у нас хоча б вирішиться проблема оплати споживаної електроенергії", - говорить джерело в комерційному департаменті "Укрзалізниці".
У ДП "Вугілля України" не стали коментувати розпорядження уряду, але підтвердили наявність фінансових проблем. "Ситуація критична: у нас за місяць на 40% виросла дебіторська і кредиторська заборгованість", - заявили в прес-службі компанії.
У генераціях побоюються, що рішення уряду приведе до зниження рівня розрахунків з компаніями. "'Вугілля України' уже зараз не здатне заплатити нам за електроенергію, яку споживають шахти. З початку червня борг компанії перед 'Енергоринком' виріс на 10%, - говорить генеральний директор 'Центренерго' Сергій Попов. - У результаті введення взаємозаліків заборгованість компанії перед 'Енергоринком' ще більше зросте, і все це ляже на плечі генерацій". У НАЕК "Енергоатом" нагадують, що I півріччя всі генеруючі компанії країни, за винятком "Укргідроенерго", закінчили зі збитками. Рентабельність "Донбасенерго" сьогодні становить -22,7%, "Дніпроенерго" – -20,6%, "Західенерго" – -16,4%, "Центренерго" – -4%, "Енергоатома" – -2%.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб (Партія регіонів) прогнозує, що введення взаємозаліків приведе до нової хвилі банкрутств у галузі, причому як серед вугільних, так і серед енергетичних підприємств. "Так уже було в 1998-1999 роках. Тоді дві третини підприємств енергетики опинилися в стані банкрутства. Ситуація налагодилася лише в 2002 році, і знадобилося сім років, щоб погасити борги", - погоджується його колега по комітету Михайло Волинець (БЮТ).
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас